Ministarstvo prosvjete raspisalo konkurs za sufinansiranje doktorskih i master studija

Iz Ministarstva su rekli da će se kandidatima sufinansirati školarina na master studijama u iznosu do 500 eura, a na doktorskim do 1000

2739 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo prosvjete, Foto: Boris Pejović
Ministarstvo prosvjete, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo prosvjete saopštilo je da je objavilo Konkurs po kojem će sufinansirati školarinu za 60 kandidata upisanih u prvu godinu master studija u zemlji i inostranstvu studijske 2022/23. godine, i to po deset iz oblasti prirodno-matematičkih, tehničko-tehnoloških, medicinskih, poljoprivrednih, društvenih i humanističkih nauka.

"Kandidati moraju imati prosječnu ocjenu na osnovnim studijama najmanje 9,00 i specijalističkim studijama najmanje 9,00 (društvene i humanističke nauke), odnosno najmanje 8,50 na osnovnim studijama i najmanje 8,50 na specijalističkim studijama, da imaju preporuke dva profesora, da posjeduju znanje jednog svjetskog jezika, da nemaju u potpunosti pokrivene troškove školarine iz drugih izvora i da su državljani Crne Gore.", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva dodaju da će se kandidatima sufinansirati školarina na master studijama u iznosu do 500 eura, a na doktorskim do 1000.

"Ministarstvo prosvjete će, takođe, sufinansirati školarinu za 24 kandidata upisanih u prvu godinu doktorskih studija u zemlji i inostranstvu studijske 2022/2023. godine, i to po četiri iz oblasti prirodno-matematičkih, tehničko-tehnoloških, medicinskih, poljoprivrednih, društvenih i humanističkih nauka. Na doktorskim studijama će se kandidatima sufinasirati školarina u iznosu do 1.000 eura. Konkurs za sufinansiranje školarina na master i doktorskim studijama biće otvoren do 22. septembra 2023. godine.", kazali su iz Ministarstva.

Oni su pojasnili da će za studente s ustanova visokog obrazovanja u Crnoj Gori sufinansirati putne troškove i to za studente, dobitnike stipendija za studijske boravke u 2023. godini u minimalnom trajanju od 21 dan, po osnovu programa mobilnosti. Navode da se putni troškovi mogu sufinansirati za dobitnike CEEPUS stipendije iako je studijski boravak kraći od 21 dan za ljetnje škole i istraživačke boravke.

"Putni troškovi se sufinansiraju jedanput u toku jedne kalendarske godine i za nastavno osoblje, dobitnike CEEPUS stipendije, dobitnike stipendija stranih vlada za 2023/2024. godinu, koje se realizuju preko Ministarstva prosvjete. Za programe mobilnosti i stipendije stranih vlada Ministarstvo će sufinansirati putne troškove u iznosu do 200 eura. Konkurs za ove namjene biće otvoren do 15. decembra 2023. godine.", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: