Radnici EPCG Željezara osnovali Klub dobrovoljnih davalaca krvi i organizovali akciju

Akcija KDDK EPCG Željezara Nikšić organizovana je u prostorijama firme uz pomoć Opštinske organizacije Crvenog krsta Nikšić i nikšićkog Kabineta za transfuziju krvi

2223 pregleda 3 komentar(a)
Sa akcije davanja krvi, Foto: Svetlana Mandić
Sa akcije davanja krvi, Foto: Svetlana Mandić

Sa željom da slijede primjer humanista Željezare, začetnika dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori i na Balkanu, radnici EPCG Željezara Nikšić osnovali su Klub dobrovoljnih davalaca krvi (KDDK) i početak rada obilježili akcijom dobrovoljnog darivanja dragocjene tečnosti.

„Novoosnovani Klub je dobio svoje prostorije i trenutno imamo više od 200 članova. Uglavnom su to bivši radnici Tosčelika, a sadašnji EPCG Željezara Nikšić. Što se tiče starosne strukture članova ona je od 18 pa do 60 godina, a imamo dosta pripadnica ljepšeg pola koje će prvi put dati krv“, kazao je Medenica i dodao da su se akciji pridružili i članovi iz drugi klubova iz Nikšića.

Jedna od radnica koja je prvi put „zavrnula“ rukav i odlučila da daruje dragocjenu tečnost je i Ana Stevović. „Evo, ovo je novi početak Željezare, pa i moj početak kada je darivanje krvi u pitanju. Želim da moja krv pomogne nekome, jer riječ je o tečnosti koja život znači. Pozvala bih i ostale da kad god mogu daruju krv i tako spase nečiji život“, poručila je Stevović.

Istu poruku je imao i Petar Eraković koji je do sada 63 puta dao krv. „Krv sam počeo davati prije dvadesetak godina. To nam je porodično. Bio sam član nekadašnjeg željezarinog kluba, a onda i Kluba DDK 'Tosčelik', a sada sam u novom Klubu. Krv sam davao tokom akcija i nikada nijesam gledao koji klub organizuje akciju, a često sam se i na pozive odazivao. Davaoci nikada ne pitaju kome krv daruju – bitno je samo spasiti nekome život. A taj osjećaj je zaista uzvišen i pozvao bih sve koji to mogu da daruju krv“, kazao je Eraković.

Akcija KDDK EPCG Željezara Nikšić organizovana je u prostorijama firme uz pomoć Opštinske organizacije Crvenog krsta Nikšić i nikšićkog Kabineta za transfuziju krvi.

Bonus video: