Čišćenje mrlje od emulzija nafte na površini Tivatskog zaliva završeno: Potraga za izazivačem zagađenja u toku

Pripadnici marinskih službi nautičkog centra Porto Montenegro iz Tivta, prijavili su danas oko podne Upravi pomorske sigurnosti i upravljama lukama Crne Gore (UPSUL) pojavu veće mrlje od emulzija nafte na površini Tivatskog zaliva, u blizini te marine

13651 pregleda 8 komentar(a)
Foto: UPSUL
Foto: UPSUL

Akcija čišćenja masne mrlje iz akvatorijuma Tivatskog zaliva od marine Porto Montenegro do Ponte Seljanova zsvršena je nešto prije 15 časova.

Ekipe UPSUL-a sa plovila EKO-1 su koristeći plutajuću branu i posebne upijače, sa površine mora sakupile sve ostatke ulja i nafte koje je bilo moguće ukloniti.

Potraga za izazivačem zagađenja koji je zauljene tečnosti prosuo u jedan od kanala atmosferske kanalizacije u tivatskom naselju Kalimanj i dalje je u toku.

Pripadnici marinskih službi nautičkog centra Porto Montenegro iz Tivta, prijavili su danas oko podne Upravi pomorske sigurnosti i upravljama lukama Crne Gore (UPSUL) pojavu veće mrlje od emulzija nafte na površini Tivatskog zaliva, u blizini te marine.

Mrlja se širila prema sjeveru u pravcu Ponte Seljanova.

Mrlja
foto: UPSUL

UPSUL je angažovala svoje specijalno plovilo EKO-1 koje je inače, stalno bazirano na Pristanu na Luštici.

EKO -1 i njegova posada će sa plutajućom branom i upijačima nastojati da u što većoj mjeri saniraju zagađenje i očiste more u Tivatskom zalivu.

Ovaj incident sa zagađenjem mora prijavljen je i Inspekciji sigurnosti plovidbe u Kotoru.

Nadležni iz UPSUL su u međuvremenu utvrdili da je do zagađenja došlo sa kopna, i to preko jednog od odvodnih kanala atmosferske kanalizacije koji se uliva u akvatorijum gradske lučice Kalimanj u Tivtu.

Budući da se ovo ne dešava prvi put i da su i ranije nesavjesni pojedinci u taj kanal prosipali staro motorno ulje i druge zauljene tečnosti, UPSUL je u istragu i otkrivanje počinilaca zagađenja uključilo i Komunalnu inspekciju i Komunalnu policiju Opštine Tivat.

Bonus video: