Evropski eksperti u radnoj posjeti Budvi – korak bliže ka tituli Evropske prestonice kulture

Oni su prethodnih dana boravili u radnoj posjeti Budvi kako bi zajedno sa timom „Budva 2028 – EPK“, predvođenim dr Predragom Zenovićem, aktivno radili na završnoj fazi aplikacije odnosno izradi finalne aplikacione knjige (bidbook) koja se predaje krajem avgusta

9774 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Neki od najznačajnjih eksperata u projektu Evropske prestonice kulture, nekadašnji članovi panela Evropske komisije koji ocjenjuje i odlučuje koji grad će osvojiti ovu prestižnu titulu, uključili su se u finalnoj fazi rada na kandidaturi Budve.

Kako je saopšteno iz Turističke organizacije Budve oni su prethodnih dana boravili u radnoj posjeti Budvi kako bi zajedno sa timom „Budva 2028 – EPK“, predvođenim dr Predragom Zenovićem, aktivno radili na završnoj fazi aplikacije odnosno izradi finalne aplikacione knjige (bidbook) koja se predaje krajem avgusta.

Događaj zatvorenog tipa i radnog naziva „Panel prije Panela“, Opština Budva i Turistička organizacija opštine Budva organizovale su sa ciljem da se u nekoliko dana intenzivnog rada dobiju konkretne smjernice šest eksperata, nekadašnjih predsjednika, članova panela i ljudi sa ogromnim iskustvom rada na ovom evropskom projektu. „Ovakav pristup je presedan koji do sada nije uradio ni jedan grad kandidat. Budva zahvaljujući ovakvom načinu rada koji povezuje stručnjake iz grada, regiona, sada i Evrope, dobija na snazi u završnim koracima ka tituli Evropske prestonice kulture.“ istakao je Nemanja Milenković programski direktor projekta „Budva 2028 – EPK“.

Jordi Pardo, bivši član Panela eksperata Evropske komisije za izbor Evropske prestonice kulture (2011-2017) pozitivno je ocijenio dosadašnji pristup i rad Budve. „Ono što smo pročitali i analizirali pokazalo nam je da je tim vrijedno radio na takmičarskoj knjizi i da ju je dodatno unaprijedio u odnosu na prvu sa kojom je Budva ušla u finale. Time ste uvećali svoje šanse za pobjedu.”

Strateški direktor projekta „Stavanger 2008 – Evropska prestonica kulture“, Rolf Norås, istakao je da upravo najvažnija stvar imati perspektivu i za period poslije 2028. godine. “Morate biti svjesni da će 2028. biti jako važna godina, ali će godine posle toga biti još važnije. Ukoliko uspijete da iskoristite tu godinu da ukažete na važnost umjetnosti i kulture, učinite ljude posvećenijim istoriji, njihovom porijeklu, njihovoj budućnosti, kreirate novu potrebu i potražnju za kulturom, sektor umjetnosti će dobiti primat.” rekao je Norås, osnivač „Porodice gradova Evropske prestonice kulture“ (ECoC Family) koji je donio pobjedu norveškim gradovima Stavanger (2008) i Bodo (2024).

Tokom boravka u Budvi tim eksperata susreo se i sa predsjednikom Skupštine opštine Budva, Nikolom Jovanovićem, koji im je ukazao na kapacitete grada i predstavio dugoročnu viziju ukupnog razvoja Budve kroz kulturu.

Umjetnička savjetnica „GO 2025 – Evropska prestonica kulture 2025“, Neda Rusjan Bric iz Nove Gorice, izrazila je zadovoljstvo radnom posjetom i dodala da je u ovom procesu kandidature važno biti otvoren i iskren, čak i kada su u pitanju mane. „Jedino ako ustanovite koje su vam mane, ukoliko to otvorite i napravite plan kako ćete kulturom i umjetnošću to pokušati ispraviti i ići u tom pravcu zaista se može doći do rezultata.

Gradovi koji imaju već sve ne biraju se za Evropske prestonice kulture, umjesto toga, biraju se gradovi kojima je potreban ovaj projekat, ali koji dokazuju da imaju dobre mogućnosti, dobre ekipe, dobar plan i podršku da mogu to ostvariti.”

Pored gostiju iz Slovenije, Norveške i Španije, članovi tima eksperata koji su boravili u Budvi bili su i Jiri Suchanek iz Češke, bivši predsjednik Panela eksperata Evropske komisije za izbor Evropske prestonice kulture (2017-2021), ekspert za komunikacije i građenje kapaciteta, te za razvoj i unapređenje nezavisne scene, Cristina Farinha iz Portugalije, bivši član Panela (2015-2021), ekspert za nasljeđe i kulturne i kreativne industrije koja fokus svog rada stavlja na jačanje uloge kulture i kreativnosti u razvoju i promociji međunarodnje saradnje i mobilnosti i još jedan bivši predsjednik Panela eksperata, Stiv Grin iz Velike Britanije, ekspert u oblasti menadžmenta, finansija, održivog razvoja, međunarodne saradnje i razvoja kapaciteta bio je uključen u rad i diskusiju putem platforme ZOOM.

Gostima je bio organizovan i panoramski obilazak budvanske rivijere brodom, Guruwalk tura – upoznavanje sa istorijom i kulturnim nasljeđem Starog grada Budve, kao i obilazak kotorskog Starog grada koji je organizovala TO Kotora.

Imali su priliku i da uživaju u programu prvog Jadranskog festivala igre u Budvi, baletu pozorišta iz Nove Gorice – „Perpetuum mobile“, koji je osmišljen kao dio projekta „GO 2025 – Evropska prestonica kulture 2025“.

Unaprijeđena takmičarska knjiga se predaje 28. avgusta, a već 20. septembra znaće se koji od dva grada finalista, Budva i Skoplje, ispred zemalja kandidata za Evropsku uniju će osvojiti titulu Evropske prestonice kulture.

Bonus video: