SIDCG: Ćorić i Nikolić da sa svojim timovima podnesu ostavke

"Državna sekretarka je sa timom mladih ambicioznih pravnika, koji su bez dovoljno znanja o PZZ , napravila veliku štetu ukupnom sistemu zdravstvene zaštite onemogućavajući izabranim doktorima da rade na najznačajnijem segmentu, prevenciji hroničih nezaraznih bolesti kao i na sprečavanju njihovih komplikacija"

3075 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sindikat izabranh doktora Crne Gore (SIDCG) pozvao je danas fržavnu sekretarku u Ministarstvu zdravlja Slađanu Ćorić i generalnog direktora Direktorata za zdravstvenu zaštitu Radovana Nikolića da "sa svojim timovima" podnesu ostavke.

"SIDCG djeli mišljenje i podžava stavove Uduženja doktora opšte i porodične medicine Crne Gore. Ponašanje državne sekretarke Ministarstva zdravlja, vd direktora direktorata za ZZ kao i samog ministra koji već duže vrijeme iznose neprihvatljive i neutemeljene stavove na štetu Primarne zdravstvene zaštite (PZZ) je veoma štetno pogotovo jer može imati za rezultat konfrontaciju pacijenata i ljekara. Državna sekretarka je sa timom mladih ambicioznih pravnika, koji su bez dovoljno znanja o PZZ , napravila veliku štetu ukupnom sistemu zdravstvene zaštite onemogućavajući izabranim doktorima da rade na najznačajnijem segmentu, prevenciji hroničih nezaraznih bolesti kao i na sprečavanju njihovih komplikacija. Izgleda da ni to nije bilo dovoljno nego je pred ukupnom crnogorskom javnošću uvrijedila sve ljekare PZZ konstatacijom da ne zaslužuju ni plate koje sada primaju", ističe se u saopštenju.

Iz SIDCG su dodali da je "jednim potezom olovke ovaj tim poništio reformu PZZ koja se sprovodi već 15 godina, umjesto da zajedno sa strukom sagledaju dosadašnje rezultate i predlože rješenja za dalje unapređenje oni obesmišljavaju postojanje izabranih doktora".

"Doktorka je izgleda zaboravila da je projektovani cilj PZZ da zadovolji 80% zdravstvenih potreba građana Crne Gore, a ona nas svojim činjenjem udaljava od tog cilja i slabi sistem javnog zdravstva jer bez jake primarne zdravstvene zaštite nema ni jakog zdravstvenog sistema. Sve veći broj naših pacijenata zadovoljenje svojih zdravstvenih potreba traži u privatnim zdravstvenim ustanovama jer ne mogu da ih zadovolje u javnim zdravstvenim ustanovama. Zbog svega navedenog u ovom saopštenju i u svim našim dosadašnjim obraćanjima javnosti i svega što je navedeno u saopštenju strukovnog udruženja doktora PZZ pozivamo sekretarku Sladjanu Ćorić i od skoro vd generalnog direktora direktorata ZZ Radovana Nikolića da zajedno sa svojim timom podnesu ostavke i time prestanu da nanose nepopravljivu štetu zdravstvenom sistemu Crne Gore. Nakon brojnih uvreda i represije koja se sprovodi javno ka bijelim mantilima u Crnoj Gori posljednjih mjeseci od strane gore pomenutih a koji predstavljaju državu u ovom trenutku, ovo ne bi trebalo da bude samo moralni čin već i obaveza u svim demokratskim društvima I razvijenim zemljama kao i onim poput naše koje teže ulasku u EU", poručili su iz SIDCG.

Bonus video: