Priroda Crne Gore kroz dodir

Prirodnjački muzej poslije 15 godina prvi put izlaže van države. Postavka prilagođena i osobama s invaliditetom

2750 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Prirodnjački muzej Crne Gore
Sa izložbe, Foto: Prirodnjački muzej Crne Gore

Prvi put nakon više od 15 godina, Prirodnjački muzej Crne Gore gostuje van granica Crne Gore. Nakon što se sa tom postavkom predstavio publici u Podgorici, izložba “Priroda na dodir”, redizajnirana i obogaćena novim eksponatima, otvorena je i u Beogradu, u Ustanovi kulture “Parobrod”, u gradskoj opštini Stari grad.

“Njen značaj je još veći činjenicom da je ovo prva izložba Prirodnjačkog muzeja u potpunosti prilagođena osobama sa invaliditetom”, navode iz te institucije.

Direktorica Prirodnjačkog muzeja Crne Gore dr Natalija Čađenović kazala je da su pristup većine muzeja da se eksponati ne dodiruju u ovom slučaju promijenili u želji da prilagode izložbu osobama sa invaliditetom, ali i udovolje znatiželji ostalih posjetilaca da dodiruju muzejske predmete i na taj način upotpune doživljaj.

Eksponati su, kako su pojasnili, prilagođeni slabovidim osobama i osobama sa oštećenjem sluha, tako da mogu da dodirom osjete izgled, strukturu, građu nekog živog bića kroz trodimenzionalne modele koji predstavljaju uvećane kopije originala - od spora mahovina, preko gljiva, insekata, vodozemaca i riba, do ptica i delfina, i da dodirom dožive prirodno nasljeđe Crne Gore.

“Osim dodira, izložba je i na druge načine prilagođena osobama sa invaliditetom. Posjetilac može da uključi audio vodič i čuje glasovni opis predmeta, da uz QR kod otvori i video zapise, kao i da pročita tekstualni opis zanimljivosti vezanih za određeni eksponat. Cijelu izložbu prati i katalog na Brajevom pismu”, kazali su iz Prirodnjačkog muzeja.

Direktorica Ustanove kulture “Parobrod” Marija Pavlović rekla je da je to i vizuelno i po sadržaju jedinstvena izložba koja je gostovala u tom izložbenom prostoru, dokazujući da ne moraju muzejske izložbe gostovati samo u muzejima.

Izložba će biti otvorena do 17. jula.

Bonus video: