Sveti Sava na čekanju do kraja mjeseca: Školski odbor donosi odluku o datumu dana bjelopoljske škole

Iz Ministarstva prosvjete tvrde da o izmjenama datuma školske proslave odlučuje isključivo upravljačko tijelo ustanove

12026 pregleda 23 reakcija 18 komentar(a)
Karličić: Do sada 21. april obilježavan formalno, Foto: Jadranka Ćetković
Karličić: Do sada 21. april obilježavan formalno, Foto: Jadranka Ćetković

Školski odbor Srednje elektro-ekonomske škole u Bijelom Polju izjasniće se do kraja juna da li će ta ustanova svoj dan proslavljati 27. januara, kada pravoslavni vjernici obilježavaju dan Svetog Save.

Taj predlog usvojilo je Nastavničko vijeće škole krajem prošle sedmice, većinom od 46 glasova, 22 protiv i četiri uzdržana, čime nije prošao drugi predlog - da ustanova slavi rođendan 21. aprila.

Taj datum, tvrdi direktor Velibor Karličić, tokom godina obilježavan je “više formalno”, u skladu sa Statutom škole.

Dan škole je obilježavan 27. januara od 2004. do 2006, nakon čega je obilježavanje bilo povremeno.

Predsjednica Školskog odbora, profesorica Milka Španjević podsjetila je da će o predlogu glasati sedam članova.

“Nakon sjednice odluka školskog odbora ide na saglasnost u Ministarstvo prosvjete”, tvrdi Španjević.

Španjević: O predlogu glasa sedam članova ŠO
Španjević: O predlogu glasa sedam članova ŠOfoto: Jadranka Ćetković

Međutim, iz Ministarstva su “Vijestima” kazali da je Školski odbor jedini nadležan za tumačenje Statuta ustanove.

Napominju da Ministarstvo, prema Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju, donosi odluku o promjeni imena i sjedišta škole.

Da se dan škole obilježava 27. januara, predlog je profesora Bogića Jovanovića.

On je rekao “Vijestima” da je školska slava proslavljana na Cetinju od 1856. godine, te da je Sveti Sava utkan u biće našeg naroda.

Odgovarajući na pitanje o zakonskoj obavezi da se u školama mora sprečavati i ne smije biti vjersko i političko djelovanje, Jovanović odgovara da je Sveti Sava prvi ustanovio zakonopravilo, da je bio prvi reformator društva, prvi učitelj i prosvjetitelj tog društva, prvi naš ljekar i osnivač medicine, diplomata, književnik...

“Kao univerzalan um, gotovo da nema oblasti života gdje nije postavio osnivačku povelju”, kazao je Jovanović, pitajući se da li treba da se odreknemo i svetog Petra Cetinjskog, Njegoša i mnogih drugih, samo zato što su sveci, ističući da bez njihovog pregnuća nema naše kulture, države i identiteta.

Jovanović
Jovanovićfoto: Jadranka Ćetković

Profesor, ali bivši direktor te ustanove Miodrag Bato Ivezić, koji je jedan od predlagača da dan škole bude 21. april, rekao je da je 2019, u vrijeme njegovog direktorskog mandata obilježen Dan škole, a da 2020. i 2021. nije obilježavan zbog pandemije koronavirusa.

“A svake godine se usvaja godišnji plan u kojem stoji 21. april kao Dan škole i niko nikad nije imao ništa protiv. Godišnji plan je javno dostupan na sajtu škole”, kazao je Ivezić.

U obrazloženju predloga istakao je da jedan od razloga što 21.april spaja kolektiv, “za razliku od drugih koji se pominju, a mogu biti predmet sporenja i raskola kako u kolektivu tako i među učenicima”.

Ivezić
Ivezićfoto: Jadranka Ćetković

“Nadamo se da postoji dovoljno razuma u kolektivu i da većina neće dozvoliti da podjele koje mogu uticati na slabiji upis učenika, što ujedno za sobom povlači i manji broj odjeljenja (časova) u narednim školskim godinama”, kazao je Ivezić.

Škola proslavlja prosvjetitelja, a ne sveca

Karličić je podsjetio da ukoliko školski odbor usvoji većinom glasova ovaj predlog, onda se ide prema Ministarstvu, sa predlogom za izmjenu statuta, a vezano za dan škole kazao je Karličić.

On je kazao da se Sveti Sava ne obilježava kao svetac, već isključivo kao prosvetitelj i da je u zbornici postavio sliku Svetog Save, ali ne kao sveca, već prosvetitelja i istorijsku ličnost.

“Pored Svetog Save je i Sveti Petar, koji se bavio pomirenjem i prosvjetiteljstvom, i on je tu kao istorijska ličnost, pojasnio je on.

Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju propisano je da odluku o promjeni naziva i sjedištu ustanove donosi Ministarstvo. Ukoliko je pitanje dana škole propisano statutom ustanove, nadležan je Školski odbor”, odgovorili su iz Ministarstva.

Bonus video: