Judin da ispravi projekat ili nema gradnje

Ruskom investitoru dat rok od osam dana da otkloni nepravilnosti u idejnom rješenju za gradnju kompleksa vila na bivšem placu Mila Đukanovića u podnožju brda Košljun na ulazu u Budvu

12828 pregleda 6 komentar(a)
Kosina brda je dijelom već iskopana, Foto: Vuk Lajović
Kosina brda je dijelom već iskopana, Foto: Vuk Lajović

Glavni državni arhitekta Vladan Stevović ostavio je rok od osam dana ruskom investitoru Dimitriju Vladimiroviču Judinu kako bi otklonio nepravilnosti u idejnom rješenju budućeg kompleksa vila u podnožju brda Košljun na ulazu u Budvu, ili će u suprotnom odbiti da da zeleno svjetlo za gradnju.

To piše u obavještenju koje je Stevović uputio Judinu, koji već drugi put pokušava da od Glavnog državnog arhitekte dobije zeleno svjetlo da započne gradnju na placu od 20 hiljada kvadrata koji je prije godinu i po trgovao od kompanije “Hold Co east”, a koja ga je prethodno preuzela od nekadašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića i njegovog poslovnog partnera Vuka Rajkovića zbog milionskog duga.

Stevović je početkom februara odbio da da saglasnost na idejno rješenje gradnje kompleksa vila.

Taj zahtjev Judin je podnio u avgustu prošle godine. Nakon toga podnijet je novi zahtjev za davanje saglasnosti na idejno rješenje arhitektonskog projekta za izgradnju višeporodičnog stanovanja (gradske vile) sa ugostiteljsko turističkim sadržajem.

Postojećim planskim dokumentom Detaljni urbanistički plan “Potkošljun” urbanistički parametri za tu lokaciju su 23.582 kvadrata bruto građevinske površine dozvoljene gradnje vile sa suterenom prizemlje i jednim spratom i vile sa suterenom, prizemljem i četiri sprata.

Na sajtu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma ne objavljuju se idejna rješenja za koje se traže saglasnosti, već samo odluke glvanog državnog arhitekte. Kako saznajemo, idejnim rješenjem ruski investitor je predvidio dvaput manju izgrađenost od one dozvoljene.

Stevović je taksativno naveo šta je u idejnom rješenju potrebno upodobiti sa važećim pravilnikom i planskim dokumentom.

“Pristup interventnim vozilima nije obezbijeđen, kao ni plato za vatrogasna vozila. Budući da je saobraćajni pristup planiran kao tunel koji nije projektovan u skladu sa Pravilnikom o tehničkim normativima za pristupne puteve, okretnice i uređene platoe za vatrogasna vozila u blizini objekta povećanog rizika od požara, pristup interventnim vozilima je onemogućen. Pristup i plato uraditi u skladu sa Pravilnikom”, jedna je od zamjerki na idejni rješenje na koju je ukazao glavni državni arhitekta.

Prije izrade tehničke dokumentacije, kako se navodi, investitor je obavezan da u skladu sa Zakonom o geološkim istraživanjima uradi revidovani projekat osnovnih geoloških istraživanja tla za predmetnu lokaciju u cilju utvrđivanja osnovnih geoloških uslova za projektovanje investicionih objekata.

Na placu su proteklih mjeseci vršena iskopavanja i kosina brda je dijelom već iskopana.

Ruski državljanin se u martu prošle godine uknjižio na atraktivni zemljišni kompleks.

Krajem septembra 2021. partnerska kompanije Đukanovića i Rajkovića “Global Montenegro” ostala je bez vlasništva nad 20 hiljada kvadrata zemlje u podnožju brda Košljun, kada se u katastru uknjižio “HoldCo east”, a koji je prethodno, krajem 2020. na sebe preuzeo sve kreditne obaveze koje je imala kompanija šefa DPS-a. To je učinjeno jer Đukanovićeva firma nije vratila milionske kreditne obaveze, na koliko se “Global Montenegro” zadužio prije deceniju i po kada je trgovao plac u Budvi od mještana.

Još u novembru 2020. godine “HoldCo east” je upisao teret na zemljišni kompleks, navodeći da je povjerilac kredita od pet miliona eura, koji je 2007. uzeo “Global Montenegro”, za kupovinu 20 hiljada kvadrata.

Ta podgorička kompanija je 18. novembra 2020. u katastarsku evidenciju Uprave za katastar i državnu imovinu upisala hipoteku i time blokirala Đukanovićevu zemlju.

“Hipoteku u iznosu od 5.000.000 eura upisuje hipotekarni povjerilac ‘Holdco east’ sa zabranom otuđenja bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca”, pisalo je tada u listu nepokretnosti.

Opština Budva, odnosno njena Uprava lokalnih javnih prihoda i dalje vodi postupak kako bi od Đukanovićeve kompanije naplatila poreski dug na ime poreza na nepokrtnost za zemljišni kompleks.

Uprava lokalnih javnih prihoda istrajna je da i pored toga što je “Global Montenegro” ostao bez zemlje, naplati poresku obavezu.

Bonus video: