Dani Pivskog jezera prvi put u Plužinama

Cilj manifestacije je promocija turističkih potencijala, ali i da skrenemo pažnju na probleme sa kojima se turistički radnici suočavaju, poručio direktor Parka prirode “Piva” Nikola Cicmil

11738 pregleda 2 komentar(a)
Vuković drži čas pecanja, Foto: Privatna arhiva
Vuković drži čas pecanja, Foto: Privatna arhiva

Uz školu pecanja i takmičenje, vožnju Pivskim jezerom, uspon na Zarisnik, žurku i koncert, promovisano je Pivskog jezero u sklopu trodnevne manifestacije koja je prvi put organizovana u Plužinama.

Manifestacija pod nazivom “Dani Pivskog jezera”, koju organizuju Park prirode (PP) “Piva” u saradnji sa Opštinom Plužine, završava se danas aktivnostima na jezeru - kupanjem, školom kajaka i krstarenjem.

“Cilj manifestacije nam je promocija turističkih potencijala Pivskog jezera, ali i da skrenemo pažnju javnosti na probleme sa kojima se turistički radnici u Plužinama suočavaju prilikom korišćenja jezera u turističke svrhe. Tu prvenstveno mislim na nizak nivo jezera koji je bio prisutan prethodnih godina i koji je bio prilično izražen prošle godine. Jedan od problema je i dugogodišnje neporibljavanje Pivskog jezera. Nadamo se da već ovaj problem biti riješen i da će narednih dana Elektroprivreda, čiji je to obaveza, određenu količinu ribe pustiti u jezero”, kazao je direktor PP “Piva” Nikola Cicmil.

Cicmil
Cicmilfoto: Privatna arhiva

Za manifestaciju je bio zainteresovan veliki broj učesnika, pa ih to, prema riječima Cicmila, ohrabruje da istu organizuju i narednih godina, a da iz godine u godinu podižu kvalitet i nivo.

“Ovo je zaista lijepa manifestacija i drago nam je da se naš kamp poklopio sa njenim organizovanjem. Djeca su naučila osnove pecanja, upoznala se sa ribarskom opremom, a dio njih se i takmičio. Ovo je mnogo lijepa manifestacija koja omogućava svima povratak prirodi, a d‌jeca se raduju što su dio ovoga”, kazala je Mirjana Radović koja je u Plužine došla sa dvadesetak mališana iz cijele Crne Gore u sklopu “Zelenog karavana”.

Dani Pivskog jezera
foto: Privatna arhiva

Pivsko jezero bi, smatra Mirko Vuković, nekadašnji nastavnik biologije i pecaroš koji iza sebe ima decenije iskustva, bilo najveća turistička ribolovna atrakcija sportskih ribolovaca u Crnoj Gori, ali potrebno je njegovo poribljavanje i vraćanje na nekadašnji nivo.

“Piva je nekada bila najbogatija rijeka pastrmkom i lipljenom u staroj Jugoslaviji. Gradnjom jezera potopljene su rijeke, potoci, a Pivsko jezero nije poribljeno od 2014. godine. Nauka je dala ultimatum da to mora biti potočna pastrmka crnomorskog sliva, kao autentična riba, a nje nema, ali je zato neko, slučajno ili namjerno, ubacio klen”, istakao je Vuković koji je najmlađim učesnicima manifestacije održao malu školu pecanja.

Mirko Vuković
foto: Privatna arhiva

Upoznao ih je sa opremom, pokazao kako se peca, ali i ispričao im kako se nekada pecalo u Pivi, o ljeskovim prutovima i bambusovim, koje su imali rijetki, o tome da je nekada crnogorska elita znala da dođe u Pivu 19. avgusta na Dan ribara. Pričao je i o tome kako je naučio da peca kada je imao osam godina, da je imao pionirsku dozvolu, napravio na hiljade mušica od čuvenog pivskog pijetla koji polako nestaje.

“Nekada je Sportsko-ribolovno društvo ‘Bajo Pivljanin’ imalo 500 članova, a sada samo pedesetak. Ostali su oni najvjerniji. Nekad je vikend bio pravi praznik u Pivi. Bilo je na stotine vozila, dolazili su pecaroši iz drugih gradova. Danas toga nema. Moglo bi jezero ponovo da oživi. Iako Pivljani odlaze, a moraju jer ovdje ništa ne radi osim elektrane, drago nam je da jezero ponovo bude primamljivo ribarima, ali i ostalima. Mogla bi Elektroprivreda da pomogne u tome, jer velika pomoć bi nam bila da se voda u jezeru makar u julu i avgustu ostavi za turiste”, objašnjava Vuković.

Mirko Vuković
foto: Privatna arhiva

Pivsko jezero je dugo 42 kilometra i predstavlja najveći rezervoar pitke vode na Balkanu, a ljeti, osim za kupanje, pruža mogućnosti za bavljenje različitim vrstama vodenih sportova. I jezero i Piva, istakao je Vuković, još nijesu dostigli turistički zenit, a toliko toga imaju da ponude.

Dani Pivskog jezera
foto: Privatna arhiva

“Piva je i dalje neistražena. Ovdje imate četiri kanjona - Tare, Pive, Komarnice i Sušice, pet glečerskih jezera, 46 vrhova iznad 2.000 metara nadmorske visine”.

Osim pomenute manifestacije, PP “Piva” nastaviće sa promocijom Pivskog jezera, pa je tokom ljeta planirano organizovanje kajakaških regata i slijetanje hidro aviona na površinu jezera.

Bonus video: