Tivćanin odgovoran za prekid visokonaponskog kabla u Dumidranu, CEDIS podnosi krivičnu prijavu

Veći dio Tivta u subotu više od sedam sati bio bez struje

11862 pregleda 47 reakcija 17 komentar(a)
Foto: Radio Tivat
Foto: Radio Tivat

Tivćanin Momčilo Radnjić odgovoran je za prekid visokonaponskog kabla u Dumidranu koji je u subotu na više od sedam sati, ostavio bez napajanja električnom energijom, veći dio opštine Tivat.

To je "Vijestima" potvrđeno u CEDIS-u i Sekretarijatu za inspekcijski i komunalni nadzor Opštine Tivat koji su, nakon što jer došlo do havarije, izašli nam lice mjesta i utrđivali okolnosti pod kojima je došlo do prekida glavnog kabla koji je od velike trafostanice u Gradiošnici, vodi ka gradu.

Mjesto na kome je kabl prekinut nalazi se u neposrednoj blizini gdje je iskope za gradnju novog stambenog objekta prije nekoliko dana započela kompanija Cgroup iz Podgorice, zbog čega se u prvi mah posumnjalo da je ona odgovoran za havariju.

Međutim, ispostavilo se da su kablovi prekinuti odmah u neposrednoj blizini gradilišta Cgroupa, ali na parceli drugog vlasnika i drugog investitora - Momčila Radnjića iz Tivta.

On je navodno, bez dobijene dozvole za izmještanje kablova koji prolaze preko tog placa, angažovao radnika koji je, kopajući krampom, prekinuo kabl. Iako ga je manja detonacija koju je pritom izazvao, bacila nekoliko metara od mjesta gdje je pijukom udario u kabel, radnik je na sreću, prošao bez povreda.

Ekipama CEDIS-a i CGES-a koje su došle iz Podgorice trebalo je skoro šest sati da saniraju kvar, a nakon toga je postepeno puštanje električne energije u razne djelove grada potrajalo naredna još skoro dva sata jer se zbog velikog opterećenja, nije odjednom na elektromrežu mogao uključiti čitav grad.

Komunalna inspekcija Opštine Tivat utvrdila je da je do oštećenja kabla došlo na katastarskoj parceli 398 KO Mrčevac čiji je vlasnik Momčilo Radnjić uslijed, kako stoji u zapisniku, izvođenja radova na saniranju potpornog zida. O stanju na terenu Komunalna inspekcija je sačinila službenu zabilješku, a isto je uradila i ekipa CEDIS-a koji će, kako nam je nezvanično rečeno iz tivatske Elektrodistribucije, protv Radnjića zbog ovog incidenta i oštećenja bitne elektroinfrastrukture, u ponedjeljak podnijeti krivičnu prijavu.

Tivćani i turisti kojij je u Tivtu trenutno preko 6.000, nisu krili ogorčenje sa ovakvom situacijom, a posebno ugostitelji i trgovci koji su strijepili da će pretrpjeti veliku štetu sa lako kvarljivom robom koja se ne može održati bez korišćenja rashladnih uređaja.

Građani na društvenim mrežama tražili su da se otkrije i identifikuje onaj ko je odgovoran za havariju i da se od njega naplati sva šteta. Ogorčeni građani od Opštine Tivat traže i da ubuduće, produži sezonsku zabranu izvođenja građevinskih radova zbog turističke sezone, te da zabrana počinje mnogo ranije, a ne od 1. jula kako je to sada slučaj.

Građani smatraju nedopustivim da pored toga što to moraju činiti tokom većeg dijela godine, čak i tokom jednog od samo tri ljetnja mjeseca, svi u jednom turistilčom gradu, moraju trpjeti zulum građevinara, posebno onih koji rade private projekte, a ne grade javne objekte ili infrastrukturu od opšteg značaja.

Bonus video: