Ovo su kandidati za mjesto sudije Suda za ljudska prava

Sudiju, kako je saopšteno, bira Parlamentarna skupština većinom glasova
420 pregleda 11 komentar(a)
Ivana Jelić, Foto: Vlada Crne Gore
Ivana Jelić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 04.09.2017. 17:40h

Komisija, formirana odlukom crnogorske Vlade, predložila je predsjednika i sudiju podgoričkog Višeg suda, Borisa Savića i Mirjanu Popović, kao i profesoricu Pravnog fakulteta, Ivanu Jelić, za kandidate za izbor sudije Evropskog suda za ljudska prava.

Komisiju za utvrđivanje predloga liste od tri kandidata za izbor sudije Evropskog suda za ljudska prava, koja je obrazovana Odlukom Vlade od 22. juna, čine ministar pravde Zoran Pažin, koji je predsjednik Komisije, i članovi predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković, predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije,Adrijan Vuksanović i predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Dragan K. Vukčević.

Komisija je danas, kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, sačinila Predlog liste od tri kandidata za izbor sudije Evropskog suda za ljudska prava.

Komisija je, nakon procjene ispunjenosti uslova kandidata prijavljenih na javni oglas od 23. juna 2017. godine i obavljenog intervjua sa prijavljenim kandidatima uz stručnu pomoć eksperata za engleski jezik i francuski jezik, predložila na Listu za izbor sudije Evropskog suda za Savića, Popović i Jelić.

„Svi predloženi kandidati ispunjavaju uslove prema članu 21 stav 1 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda - uživaju visoki moralni ugled i posjeduju kvalifikacije potrebne za obavljanje visokih sudskih funkcija, odnosno su priznati pravni stručnjaci“, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Informaciju sa predlogom liste od tri kandidata za izbor sudije Evropskog suda za ljudska prava, Komisija će dostaviti Vladi Crne Gore, koja će utvrditi Predlog liste i dostaviti Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope na dalje postupanje.

Sudiju, kako je saopšteno, bira Parlamentarna skupština većinom glasova.

Bonus video: