Nikšić: Trening o rodno zasnovanom nasilju za trenere u NVO sektoru

Projekat, koji će trajati do septembra 2025. godine, finansira Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije, a predviđa djelovanje u pet opština Crne Gore – Rožaje, Nikšić, Berane, Bijelo Polje, Plav

3667 pregleda 0 komentar(a)
Trening o rodno zasnovanom nasilju za trenere u NVO sektoru, Foto: NVO Impuls
Trening o rodno zasnovanom nasilju za trenere u NVO sektoru, Foto: NVO Impuls

Kako bi ojačali kapacitete nevladinih organizacija u Crnoj Gori koje se bave pitanjima rodno zasnovanog nasilja održan je dvodnevni trening za volontere i aktiviste. Trening je organizovan u okviru projekta "Obrazovanje i ekonomsko osnaživanje ranjivih grupa žena i djevojaka u Crnoj Gori – EKOS" koji realizuje Zavod Krog iz Slovenije, u partnerstvu sa nevladinim udruženjem "Impuls“ iz Nikšića i NVO "Ikre“ iz Rožaja.

Stručni predavači bili su iz Slovenije koji su su kroz predavanja, radionice i grupne diskusije podijelili „znanje, iskustvo i najbolje prakse iz Slovenije u oblasti rodno zasnovanog nasilja“.

"I treneri koji su vodili edukaciju su svojom energijom i stručnošću ostavili poseban pozitivan utisak na učesnike. Trening je bio interaktivan i prilagođen specifičnim potrebama učesnika/ca. Trening predstavlja važan korak ka jačanju kapaciteta NVO sektora u Crnoj Gori u suočavanju s izazovima rodno zasnovanog nasilja. Omogućiće učesnicima/ma da steknu stručnost i vještine potrebne za pružanje podrške žrtvama nasilja, kao i da budu aktivni učesnici/e u prevenciji i zaštiti ženskih ljudskih prava. To potvrđuju i izjave učesnika treninga, koji već posle prve sesije kažu da program donosi novine, svježe ideje i nova saznanja“, stoji u saopštenju za javnost.

Kako je navedeno, trening je obuhvatio različite teme vezane za rodno zasnovano nasilje, uključujući različite oblike nasilja, a polaznici su imali priliku da se upoznaju sa raspoloživim resursima u zajednici za ostvarivanje prava žrtava nasilja, kao i da se informišu o ljudskim pravima i međunarodnim mehanizmima i instrumentima za zaštitu ženskih ljudskih prava.

"Cilj je osposobiti trenere/ce da pruže kvalitetnu podršku ženama i djevojkama koje su žrtve nasilja, kao i raditi na podizanju svijest o važnosti prevencije i zaštite ženskih ljudskih prava“, naveli su organizatori treninga koji je bio prvi, od tri planirana modula.

Projekat, koji će trajati do septembra 2025. godine, finansira Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije, a predviđa djelovanje u pet opština Crne Gore – Rožaje, Nikšić, Berane, Bijelo Polje, Plav.

Pored obuka, planirane su i kampanje, tribine, okrugli stolovi i radionice, saradnja lokalnih NVO, kao i sa lokalnim javnim institucijama u cilju integrisanja pomenute teme u lokalne strateške planove.

Bonus video: