Predali SDT-u dokumentaciju o "Čistoći": "Ovo je samo vrh ledenog brijega, zaposleni u gradskom sistemu se javljaju"

"Ima tu donacija, isplate jednokratne pomoći. Kako će tužilac kvalifikovati krivična djela to je njegov posao", rekao je zamjenik gradonačelnice Podgorice Danilo Šaranović

24023 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Foto: Ana Burić
Foto: Ana Burić
Ažurirano: 26.06.2023. 11:29h

Zamjenik gradonačelnice Podgorice Danilo Šaranović i predsjednik Odbora direktora gradskog preduzeća “Čistoća” Milan Vukadinović predali su Specijalnom državnom tužilaštvu dokumentaciju koja, kako su ranije kazali, ukazuje na zloupotrebe u radu "Čistoća" tokom mandata bivšeg direktora Andrije Čađenovića.

"Danas smo glavnom specijalnom državnom tužiocu Vladimir Novoviću učinili dostupnim obavještenje o postojanju osnova sumnje da su odgovorna lica u "Čistoći" učinila krivična djela koja se gone po službenoj dužnosti. U međuvremenu smo pribavili još neku dokumentaciju koja potvrđuje našu sumnje, a mi očekujemo da SDT u najkraćem roku preduzme radnje iz svoje nadležnosti", rekao je Šaranović.

Ponovio je da su zaposleni sami potvrdili da su bili izloženi višegodišnjem pritisku od strane bivšeg rukovodstva da lažiraju iskaze.

"Ima tu donacija, isplate jednokratne pomoći. Kako će tužilac kvalifikovati krivična djela to je njegov posao. Naš zadatak jeste da javnost i nadležne institucije upoznamo sa svim nezakonitostima", rekao je Šaranović novinarima ispred zgrade tužilaštva.

Šaranović SDT
foto: Ana Burić

Kazao je kako je siguran da je ovo "samo vrh ledenog brijega".

"Od prošlonedjeljne pres konferencije toliko zaposlenih unutar sistema Glavnog grada se oslobodilo da nam ukaže na brojne višegodišnje zloupotrebe i nesavjesno ponašanje jednog većeg kruga pojedinaca iz sistema Glavng grada", naveo je on, poručivši da ne smiju da "žmure na nezakonitosti".

Šaranović SDT
foto: Ana Burić

Na pitanje da li je ranije bilo revizije u "Čistoći" i šta su one pokazale, Šaranović je rekao da "ukoliko neko nije htio da postupa po pravnsnažanim sudskim presudama, zamislite koliko je bio spreman iza zavjese da čini nezakonitosti".

"Za tu vrstu zloupotrebe sa kakvom smo se susreli u "Čistoći" zaista vam ne treba ekspertiza. Ako bude potrebna imamo više nego dovoljno ljudi sa konkretnim znanjem iz oblasti koji će nam biti od pomoći".

Vrijednost nastale šete se ne može utvrditi jer, objašnjava Šaranović, finansijski izvještaji nisu vjerodostojni.

"Čistoća je sada dužna preko dva miliona eura a bila je dužna ispod 100 hiljada kada je Čađenović došao na funkciju. Kada je otišao iz Čistoće bilo je 40 hiljada na računu, a kada je došao bilo je 530 hiljada".

Čistoća i Deponija da makar isplate neto zarade

Šaranović je novinarima kazao da je dug "Čistoće" prema drugom gradskom preduzeću, "Deponiji", milion eura.

"Zbog toga je neizvjesno hoće li 'Deponija' moći da servisira svoje obaveze, a tu su i rata kredita, kao i zarade. Radimo sve što je moguće da i jedno i drugo društvo isplate barem neto zarade", istakao je.

"Vijesti" su prošle sedmice objavile da je “Čistoća” na ime donacija, sponzorstva i pomoći za četiri godine isplatila više od 380 hiljada eura, a da je bivše rukovodstvo zaposlenima naredilo da brišu podatke o tome kome se novac daje.

Iznos od preko 380 hiljada, kako je “Vijestima” tada rekao predsjednik Odbora direktora “Čistoće” Milan Vukadinović, odnosi se na period dok je na čelu tog komunalnog preduzeća bio Andrija Čađenović (DPS). Od toga, samo u prošloj i za pet mjeseci ove godine, prema riječima Vukadinovića, “Čistoća” je na donacije, sponzorstva i pomoći dala preko 185 hiljada.

Prema dokumentaciji u koju su “Vijesti” imale uvid, u karticama analitičkog konta nisu navedene sve informacija o tome na čije račune su vršene uplate, a iz računovodstva “Čistoće” tvrde da je to iz razloga jer se od 2021. godine brišu na zahtjev rukovodstva i bivšeg izvršnog direktora.

Čađenović, sa druge strane, kaže da nije ništa tajio ili naređivao da se nešto skriva i krivotvori, te optužuje Šaranovića i Vukadinovića da "nastavljaju da vrše pritisak i mobing" nad zaposlenima u "Čistoći".

Bonus video: