Felten: Koristeći PETko mašinu i 3D štampače, učenici će naučiti kako prazne boce pretvoriti u korisne proizvode

"Plastični otpad je globalni problem koji vidimo i doživljavamo i ovdje u Crnoj Gori. Drago mi je što crnogorski preduzetnici, nastavnici i djaci zajednički preduzimaju akcije u cilju rješavanja ovog izazova", rekao je njemački ambasador

3967 pregleda 2 komentar(a)
Sa događaja, Foto: Zavod za školstvo
Sa događaja, Foto: Zavod za školstvo

Ambasador Njemačke, Peter Felten, uručio je danas Eko školama u Crnoj Gori deset mašina za reciklažu i 3D štampača, saopšteno je iz Zavoda za školstvo.

"Plastični otpad je globalni problem koji vidimo i doživljavamo i ovdje u Crnoj Gori. Drago mi je što crnogorski preduzetnici, nastavnici i djaci zajednički preduzimaju akcije u cilju rješavanja ovog izazova", rekao je Felten na svečanosti u Osnovnoj školi "Pavle Rovinski" u Podgorici,.

U saopštenju se dodaje da će više od 1.500 učenika iz deset crnogorskih eko-škola će imati koristi od mašina za recikliranje koje je razvio crnogorski startap "3DSoba", a njihova mašina pretvara PET boce u filament koji se zatim može koristiti za 3D štampanje.

"Koristeći PETko mašinu i 3D štampače koje donira Vlada Njemačke, mladi učenici će naučiti kako se prazne boce mogu pretvoriti u nove i korisne proizvode. Mladi će biti podstaknuti da plastiku smatraju resursom – odličan prvi korak ka cirkularnoj ekonomiji", rekao je Felten.

Iz Zavoda za školstvo su kazali da je Inicijativa, u saradnji sa Zavodom za školstvo Crne Gore, dio Programa integrisanog upravljanja otpadom i prevencije morskog otpada na Zapadnom Balkanu koji sprovodi Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlade Njemačke.

"Program podržava četiri zemlje u aktivnostima u cilju smanjenja ispuštanja plastike u Jadransko more: Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Kosovo", piše u saopštenju Zavoda za školstvo.

Zamjenik direktora GIZ-a Nenad Rakočević rekao je da rječni sistemi ove četiri zemlje, koji se ulivaju u Jadransko more, sa svojom vodom svake godine nose oko 12.000 tona plastičnog otpada u Mediteran.

Rakočević je precizirao da GIZ trenutno sarađuje sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Agencijom za zaštitu životne sredine, kao i Privrednom komorom.

"Partneri smo i sa privatnim kompanijama, malim preduzećima i startapima za koje imamo Mentorski program koji će ponuditi za 10 MSP ili startap kompanijama u Crnoj Gori tehničke savjete o reciklaži plastike i/ili smanjenju plastike u njihovog poslovanja, koje će davati međunarodni i domaći stručnjaci", rekao je Rakočević.

Aldan Adrović, menadžer za razvoj poslovanja kompanije 3DSoba kazao je da su ponosni što rade sa GIZ-om i zahvalni su na podršci njihovih međunarodnih stručnjaka.

"To nas motiviše da dalje širimo naše poslovanje", rekao je Adrović, menadžer za razvoj poslovanja kompanije 3DSoba.

Iz Zavoda za školstvo su poručili da 3DSoba proizvodi i parkovske klupe od plastičnog otpada, a da je već postavljeno 100 klupa u javnom prostoru raznih opština u Crnoj Gori.

"GIZ radi u Crnoj Gori u ime Vlade Njemačke od 2000. godine. Prioritetne oblasti u okviru regionalne saradnje su jačanje dobrog upravljanja, održivi ekonomski razvoj i životna sredina, energija i klima. Program o morskom otpadu podržava svoje partnerske zemlje u implementaciji koordinisanih strategija i pristupa smanjenja otpada u moru. Sve četiri partnerske zemlje su se obavezale na sprovodnjene Zelene agende EU za Zapadni Balkan. Program takođe doprinosi Ciljevima održivog razvoja 11, 12, 13 i 14. Obrazovanje za održivi razvoj, a samim tim, i implementacija ciljeva održivog razvoja, predstavlja dugoročni koncept u našem obrazovanju i jedan od prioriteta Zavoda za školstvo. Sprovođenje međunarodnog programa Eko-škole snažno doprinosi ovom konceptu, podstiče mlade na aktivno uključivanje i brigu o svom okruženju, predstavlja izazov učenicima da se uključe u rješavanje problema životne sredine na nivou na kojem mogu da vide opipljive rezultate", piše u saopštenju Zavoda za školstvo.

Navodi se i da E-SPACE projekat u Crnoj Gori realizuje Zavod za školstvo u saradnji sa međunarodnom fondacijom za životnu sredinu u 14 akreditovanih Eko škola u cilju na unapređivanja kompetencija učenika na polju cirkularne ekonomije.

Sljedeće škole su bile recipijenti donacija:

Srednja ekonomska škola “Mirko Vešović”, Podgorica,

Osnovna škola “Radoje Čizmović”, Nikšić,

Osnovna škola “Pavle Rovinski”, Podgorica,

Gimnazija “Petar I Petrović Njegoš”, Danilovgrad,

Osnovna škola “Kekec”, Sutomore,

Osnovna škola “Srbija”, Bar,

Gimnazija, Cetinje,

Osnovna škola “Vuk Karadzić”, Podgorica,

Osnovna škola "Aleksa Đilas Bećo", Mojkovac,

Osnovna škola "Mirko Srzentić", Petrovac.

Bonus video: