Slučaj "Čistoća": Dvije godine krili detalje poslovanja

Šefica računovodstva tvrdi da joj je pomoćnik direktora tek prije nekoliko dana dostavio reviziju finansijskih izvještaja preduzeća za 2020. godinu. Zamjenik gradonačelnice Danilo Šaranović i predsjednik Odbora direktora Milan Vukadinović dostavili specijalnim tužiocima dokumentaciju o nezakonitostima u radu podgoričkog komunalnog preduzeća

37696 pregleda 135 reakcija 29 komentar(a)
Šaranović (lijevo) i Vukadinović (desno) juče ispred SDT-a, Foto: Luka Zeković
Šaranović (lijevo) i Vukadinović (desno) juče ispred SDT-a, Foto: Luka Zeković

Revizija finansijskih izvještaja u podgoričkoj “Čistoći” za 2020. završena još u junu 2021, izvještaj društva “Eurorev” zaveden je na ahivu tog privrednog društva krajem prošle sedmice, što znači da su detalji poslovanja preduzeća u toj godini bili tajna do prije nekoliko dana.

To se, pored ostalog, navodi u dopuni obavještenja koje su Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) i glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću juče dostavili zamjenik gradonačelnice Danilo Šaranović i predsjednik Odbora direktora Milan Vukadinović.

Uz Izvještaj “Euroreva”, oni su SDT-u dostavili i izjavu rukovoditeljke Službe računovodstva “Čistoće” koju je juče dala na zahtjev Vukadinovića, u kojoj je ona, pored ostalog, navela i da joj je taj izvještaj dat tek 22. juna.

“U Izjavi broj 14974 od 26. 6. 2023. rukovodilac službe računovodstva privrednog društva ‘Čistoća’ Dragana Vasić izjavila je da Izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja za 2020. nije u njenom posjedu, a da joj je pomoćnik izvršnog direktora Vojin Katnić dana 22. 6. 2023. na ruke dao predmetni izvještaj, koji je ona zavela na arhivi pod brojem 14705, nakon čega je tražila od njega kao pomoćnika izvršnog direktora, a potom i od sekretarke društva Marine Vujanović da potpišu pisani akt (dostavnicu) kojom se dokazuje da joj je izvještaj dostavljen toga dana, što su oni odbili, pa je Izvještaj vratila pomoćniku izvršnog direktora”, piše u dopuni obavještenja.

Katnić je juče “Vijestima” rekao da, kako je u saznanju da je SDT-u predata dokumentacija “Čistoće”, cijeni da nije primjereno da daje izjave, uključujući i pitanja redakcije.

“Vijesti” su Katnića pitale o statusu Izvještaja o reviziji finansijskih izvještaja u “Čistoći” za 2020. godinu - je li i kada zaveden na arhivu i kad je dostavljen službi računovodstva.

U obavještenju koje su sa dijelom dokaza, prije dopune, juče prijepodne Vukadinović i Šaranović predali SDT-u, oni navode da postoji osnov sumnje da su bivši izvršni direktor “Čistoće” Andrija Čađenović i članovi Odbora direktora, sa predsjednicima Stanislavom Martinović, odnosno Miodragom Kostićem kasnije, na čelu “izvršili niz krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti, čime su pričinili ogromnu materijalnu štetu ovom privrednom društvu, a sebi i sebi bliskim licima pribavili imovinsku korist”.

Šaranović SDT
foto: Ana Burić

Izjava koju je Vasić dala na zahtjev Vukadinovića treća je u nekoliko dana. Ona je 19. juna izjavila da je u posljednje tri godine imala problem jer je društvo poslovalo sa gubitkom, a da rukovodstvo nije dalo da se prikažu negativni poslovni rezultati i da je, pošto nije htjela da knjiži nešto što po njoj nije u redu po računovodstvenim propisima, tražila dokument od direktora.

U izjavi je dalje navedeno da je u martu 2021. Stanislava Martinović u saradnji sa revizorima naredila da se isprave neki nalozi koje su proknjižili, a da su ona i direktor dali Vojinu Katniću da im on to potpiše, da su za tu godinu dobili negativno mišljenje, baš zbog tih stavki, ali da taj izvještaj nikada nisu dobili.

Bivšem izvršnom direktoru Čađenoviću mandat je istekao 13. juna. Njemu je ponuđeno da bude rspoređen na drugo radno mjesto, ali je on tražio da mu bude isplaćena otpremnima, u iznosu 24 neto zarade, što bi, prema njegovom imovinskom kartonu iznosilo oko 38.000 eura, bez poreza i doprinosa.

Podnosioci obavještenja SDT-u, međutim, smatraju da je u pitanju zloupotreba i spornim navode aneks ugovora na osnovu kojeg Čađenović traži otpremninu.

Pored ostalog, navode da je aneks potpisala tadašnja predsjednica Odbora direktora, Stanislava Martinović, ali tvrde da ne postoji i odluka Odbora kojom se daje saglasnost za zaključenje tog aneksa.

“U dostupnoj arhivi Odbora direktora ‘Čistoća’ nema zahtjeva zaposlenog za zaključivanje aneksa ugovora o radu, niti je Odbor direktora na 33. sjednici donio odluku o zaključivanju Aneksa ugovora o radu sa izvršnim direktorom, već iz Zapisnika sa te sjednice samo slijedi da je predsjednica Odbora direktora kazala da je zbog usaglašavanja sa odredbama čl. 174, st. 3 Zakona o privrednim društvima potrebno zaključiti aneks ugovora o radu sa izvršnim direktorom, ne predočavajući im sadržinu Aneksa, niti stavljajući taj predlog na glasanje”, navodi se u obavještenju SDT-u.

Podnosioci dalje navode sumnje na zloupotrebe u vezi sa isplatom donacija, sponzorstava i pomoćima fizičkim i pravnim licima. Kako su naveli, uvidom u finansijsku dokumentaciju “Čistoće”, utvrđeno je da je za vrijeme trajanja mandata Čađenovića po tom osnovu isplaćeno 383.706 eura, a da je samo u prošloj i za pet mjeseci ove godine isplaćeno 185.043 eura. O tome su “Vijesti” pisale prije nekoliko dana.

Navode sumnje i u zloupotrebe u vezi sa troškovima reprezentacije, “a da isti nisu bili rashodi nastali radi unapređenja poslovanja” “Čistoće”. U obavještenju SDT-u navedeno je i da se, kao trošak reprezentacije, u knjigovodstvenim knjigama vodi i trošak nabavke mobilnih telefona za članove Odbora direktora, po odluci od 9. 12. 2022. Tada je nabavljeno šest mobilnih aparata, iako Odbor direktora broji pet članova, a odluka o nabavci, kako se dodaje u obavještenju, donijeta je u trenutku kada je bilo izvjesno da će članovi Odbora direktora u kratkom vremenu biti razriješeni tih funkcija.

“Navedeni trošak ne može spadati u reprezentaciju jer ista, shodno Zakonu o porezu na dobit pravnih lica, predstavlja rashod nastao radi unapređenja poslovanja uz uslov da njegov primalac nije povezano lice, koji uslovi nisu ispunjeni”, navodi se u obavještenju i dodaje da je za telefone potrošeno 4.900 eura, a da “Čistoća” i dalje dobija fakture od Crnogorskog telekoma za rate za te uređaje i uredno ih plaća u mjesečnim iznosima od 204,15 eura.

I o tome su “Vijesti” pisale ranije.

“Troškovi reprezentacije Andrije Čađenovića za 2019. iznosili su 9.493,96 eura, za 2020. godinu 17.767,43 eura, za 2021. godinu 19.318.89 eura, za 2022. godinu 9.633,36 eura i za 2023. godinu 6.030,68 eura”, piše u obavještenju.

U dokumentaciji koja je dostavljena SDT-u, podnosioci obavještenja navode sumnje i u postupke javnih nabavki, pored ostalog, za polupodzemne kontejnere, da je dug prema ponuđaču “Baranka” iz Bara na dan 13. juna skoro 250.000 eura, nabavku mašine “čistilice” od ponuđača “Efel travel” iz Podgorice, kojem se duguje preko 127.000, te nabavku autocistijerne od ponuđača “Ljetopis Automotive” iz Podgorice, prema kojem se na dan kad je Čađenoviću istekao mandat duguje skoro 132.000 eura.

Prijavu u vezi sa mogućim zloupotrebama u tim javnim nabavkama Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici krajem 2020. godine podnio je Denis Hot. Iz ODT juče su “Vijestima” rekli da je “predmet dostavljen na nadležnost SDT-u”.

Nezvanično, i ODT i SDT su ranije odbacili prijave Hota, ali je on sredinom decembra 2022. ponovo pozvan da o tome, ali i sumnjama na druge zloupotrebe, među kojima i potrošnju goriva, izjavu da Upravi policije, odnosno Stanici kriminalističke policije za suzbijanje ekonomskog kriminala.

Hot je juče imenovan za vršioca dužnosti izvršnog direktora “Čistoće”. On je prethodno dobio otkaz u tom Društvu i vraćen je na posao po sudskoj presudi, pretposljednji dan mandata Andrije Čađenovića.

Bez podrške za završni budžet

Odbornici u Skupštini Glavnog grada juče nisu usvojili završni budžet Glavnog grada Podgorica, ni Izvještaj o radu gradonačelnika, organa uprave Glavnog grada i službi za 2022. godinu. Nisu usvojeni ni izvještaji o radu gradskih preduzeća, pored ostalih, “Čistoće”, “Vodovoda”, “Zelenila”, “Pogrebnih usluga”, “Komunalnih usluga”, podgoričke “Deponije”...

Odbornici su juče, osim imenovanja Hota, podržali i predlog da vršilac dužnosti izvršnog direktora “Parkig servisa” bude Alija Hamzić, “Vodovoda” Ratko Vujović, “Pogrebnih usluga” Radonja Vulikić, “Puteva” Radoš Zečević, “Zelenila” Petar Krivokapić, Marko Čađenović Javne ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica.

Bonus video: