Najviše prijava za hakaton iz Podgorice i Nikšića

Prijave za hakaton za razvoj rješenja za promociju zdravstvenog turizma otvorene još dva dana

6566 pregleda 1 komentar(a)
Hakaton, rok za prijave 28. jun, Foto: Hakaton
Hakaton, rok za prijave 28. jun, Foto: Hakaton

Još danas i sjutra otvorene su prijave za hakaton čiji je cilj promocija usluga u oblasti zdravstvenog turizma u Crnoj Gori, a do sada, najviše je prijavljenih timova iz Podgorice i Nikšića, a prijave su stigle i sa sjevera države.

To su “Vijestima” kazali iz ICT Cortexa, koji sa Ministarstvom zdravlja, Fondom za inovacije, Inovaciono-preduzetničkim centrom “Tehnopolis” i Naučno-tehnološkim parkom organizuje takmičenje.

“Samo interesovanje zaista je veliko i svakodnevno pristižu upiti od strane timova koji žele da se prijave. Broj prijava je u toku i ne bi sada komunicirali tačnu brojku dok se prijave ne završe, a timovi su najviše iz Podgorice i Nikšića, dok imamo i nekoliko timova sa sjevera.... Željeli bi da ohrabrimo i pozovemo timove da se prijave, jer ih očekuju vrhunski mentori, sjajno iskustvo uz značajne nagrade”, kazala je redakciji Milena Aković iz ICT Cortexa.

Aković
Akovićfoto: ICT Cortex

Tema hakatona je kreiranje inovativnih tehnoloških rješenja za poboljšanje promocije usluga u oblasti zdravstvenog turizma u Crnoj Gori.

Na pitanje zbog čega je hakaton izabran kao model za dobijanje rješenja, organizatori kažu jer tako očekuju da dobiju prototip softverskog proizvoda koji će poboljšati promociju usluga zdravstvenog turizma i pozicionirati Crnu Goru kao atraktivnu destinaciju u ovoj oblasti.

“Ova vrsta takmičenja, osim softverskih inženjera, obuhvata i učesnike iz drugih oblasti (biznis, marketing, projektni menadžment, dizajn), pa se na taj način kroz multidisciplinarne timove ostvaruje sinergetski efekat i kombinovanje različitih pogleda na problem, što često rezultira inovativnim rješenjem. Osim toga, timovi su usmjereni na rješavanje konkretnih problema, za kratak vremenski period je moguće generisati brojne kvalitetne ideje i prototipe softverskih rješenja koji se dalje mogu razvijati, a timovi imaju i priliku da u radu sa mentorima dodatno unaprijede svoju ideju, a da zatim, nakon samog takmičenja apliciraju za različite programe i fondove za startupove kako bi svoju ideju razvili u gotov proizvod”, rekla je “Vijestima” Akovićeva.

hakaton promo
foto: Promo

Organizatori su i ranije takmičarima sugerisali neka od aktuelnih pitanja, odnosno problema koje mogu da razmotre.

Tako navode da ne postoje sveobuhvatne informacije o dostupnim zdravstvenim ustanovama koje pružaju ili mogu pružiti usluge zdravstvenog turizma, da ne postoje ni adekvatni alati za promociju Crne Gore kao destinacije za zdravstveni turizam, ali ni o prirodnim potencijalima Crne Gore u području zdravstvenog turizma.

Prijave za hakaton otvorene su do 28. juna, mogu da se prijave timovi od tri do pet učesnika, kako iz Crne Gore, tako i iz regiona. Finalne prezentacije pred žirijem biće održane 6. jula u “Tehnopolisu”.

Za najbolja rješenja obezbijeđene su novčane nagrade od 5.000, 3.000 i 2.000 eura.

Nagradni fond obezbijedilo je Ministarstvo zdravlja, u okviru projekta “Jačanje sistema zdravstva u Crnoj Gori” koji sprovodi u saradnji sa UNDP.

Bonus video: