Juventas i Link: Fokus na kažnjavanju osoba koje koriste droge često dovodi do dodatne stigmatizacije

Programska direktorica nevladine organizacije Juventas, Jelena Čolaković, kazala je da je rat protiv droga termin koji se koristi za opisivanje politike i strategije koju vlade i države primjenjuju kako bi suzbile proizvodnju, distribuciju i upotrebu ilegalnih droga

4199 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa obilježavanje kampanje “Podrži, ne kažnjavaj”, Foto: PR centar
Detalj sa obilježavanje kampanje “Podrži, ne kažnjavaj”, Foto: PR centar

Fokus na kažnjavanju osoba koje koriste droge često dovodi do dodatne stigmatizacije, jer umjesto pružanja pomoći i podrške one se tretiraju kao kriminalci, što dodatno pogoršava njihovu situaciju i otežava pristup rehabilitaciji.

To je poručeno na obilježavanju kampanje “Podrži, ne kažnjavaj”, koje su organizovali nevladina organizacija (NVO) Juventas i Crnogorska mreža za smanjenje štete Link, prenosi PR centar.

Programska direktorica nevladine organizacije Juventas, Jelena Čolaković, kazala je da je rat protiv droga termin koji se koristi za opisivanje politike i strategije koju vlade i države primjenjuju kako bi suzbile proizvodnju, distribuciju i upotrebu ilegalnih droga.

“Ovaj pojam obično podrazumijeva represivni pristup koji uključuje zakonsko kažnjavanje osoba koje prodaju i osoba koje koriste droge, zatvaranje ilegalnih laboratorija, oduzimanje droge i sprovođenje policijskih operacija s ciljem suzbijanja trgovine drogom”, pojasnila je Čolaković.

Podsjetila je da je rat protiv droga koncept koji je postao popularan u drugoj polovini 20. vijeka, a mnoge zemlje su usvojile takvu politiku pod pretpostavkom da će strogi zakoni i kazne smanjiti potražnju za drogama i kontrolisati dostupnost istih.

“Međutim, ova strategija je kritikovana zbog svojih negativnih posljedica i nedostataka”, istakla je Čolaković.

Prema njenim riječima, ovakav pristup često se fokusira na kazneno gonjenje i zatvaranje, umjesto na prevenciju, tretman bolesti zavisnosti i smanjenje štete.

“Takođe, represivne mjere često dovode do nasilja, organizovanog kriminala i korupcije te stigmatizuju osobe koje koriste. Potrebna je promjena u politikama koje su usmjerene na javno zdravlje, obrazovanje, prevenciju i tretman”, poručila je Čolaković.

Kazala je da je iz perspektive etičnosti, ljudskih života i društvene dobrobiti, važno istaknuti da se "rat protiv droga" smatra neučinkovitim i neodrživim pristupom suočavanju s problemom upotrebe droga, prenosi PR centar.

Čolaković je istakla da rat protiv droga ima ogroman finansijski trošak.

“Taj novac mogao bi se koristiti za preventivne programe, tretman osoba koje koriste droge i druge oblike prevencije i rehabilitacije”, rekla je ona.

Napomenula je da se uprkos dugogodišnjim naporima i strogim zakonima, upotreba droga nije značajno smanjila.

“Potražnja za drogom ostaje visoka, a trgovina drogom se prilagođava novim načinima, te upotrebljava nove kanale komunikacije i ponude”,zaključila je Čolaković.

Marko Dragićević iz Crnogorske mreže za smanjenje štete Link, rekao je da kampanjom “Podrži, ne kažnjavaj” žele i da podignu svijest o pravima osoba koje koriste droge i smanje diskriminaciju i stigmatizaciju.

“Pozivamo kompletan sistem da otkloni stigmatizaciju koja postoji, kako bi se napokon promijenila svijest kod građana u smjeru podrške, a ne kažnjavanja”, rekao je Dragićević.

Kazao je da svakako važan cilj i promjena kaznene politike, dekriminalizacija osoba koje koriste droge i korišćenja droge.

“U našoj legislativi nije jasno koja je količina dozvoljena za ličnu upotrebu, i samim tim osobe koje koriste droge nailaze na probleme, jer zbog toga bivaju strogo kažnjene. Moramo da znamo i poštujemo to da svako ima svoj lični izbor i ne smijemo nikog da osuđujemo”, rekao je Dragićević.

Načelnica odjeljena za članstvo u međunarodnih tijela u oblasti politike sprečavanje zloupotrebe droga u Ministarstvu zdravlja, Sandra Pestorić, kazala je da je problematična ta prisutnost velike diskriminacije prema osobama koje koriste droge.

“Mi smo pokrenuli inicijativu da se u domovima zdravlja organizuje Nedelja otvorenih vrata, kako bi sva zainteresovana lica i osobe koje koriste droge, članovi porodica, prijatelji i poznanici koji žela da dobiju savjet ili potraže stručnu pomoć, mogli to da odrade u određeno vrijeme u nekim od tih zdravstvenih ustanova”, kazala je Pestorić.

Poručila da je većina koja govori o korisnicima droga zaboravi činjenicu da su to ljudi i da je zavisnot izlečiva.

“Jako bitno da se podigne svijest ne samo među građanima, nego i prrofesionalcima koji bi trebalo malo drugačije da pristupe problemu osoba koje koriste droge ”, poručila je Pestorić.

Bonus video: