EPCG: Istekla hidromješavina pepela i šljake, zamućena rijeka Vezišnica

"U tom smislu, odmah nakon izlivanja, a u skladu sa procedurama kompanije, preduzete su aktivnosti u cilju smanjenja potencijalnog negativnog uticaja i mogućih posljedica na životnu sredinu"

10347 pregleda 33 reakcija 4 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Biljana Matijašević
TE Pljevlja, Foto: Biljana Matijašević

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) osaopštila je da je danas oko 14 časova, nakon redovnog obilaska lokacije kuda prolaze dvije linije cjevovoda, kojima se pepeo i šljaka, kao nusprodukti proizvodnih procesa u Termoelektrani (TE) "Pljevlja", transportuju do deponije Maljevac, uočeno naprsnuće cijevi i isticanje određene količine hidromješavine pepela i šljake sa jedne od linija, što je dovelo do zamućenja rijeke Vezišnice.

"U tom smislu, odmah nakon izlivanja, a u skladu sa procedurama kompanije, preduzete su aktivnosti u cilju smanjenja potencijalnog negativnog uticaja i mogućih posljedica na životnu sredinu. Prvo su isključene transportne linije, potom je, radi povećanja nivoa vode u rijeci Ćehotini, sa akumulacione brane Otilovići izvršeno dodatno otvaranje ventila na temeljnim ispustima. Nakon toga je, s ciljem povećanja nivoa vode u Vezišnici, iz postrojenja za HPV pušten je preliv sa pješčanih filtera sa čistom dekarbonizovanom vidu", ističe se u saopštenju.

Iz EPCG su dodali da TE "Pljevlja" aktivno prati stanje na vodotocima koji su potencijalno mogli biti ugroženi nakon nezgodne situacije na jednoj od transportnih linija sistema za transport pepela i šljake.

"Na kraju, EPCG AD Nikšić naglašava da žali zbog nemilog događaja, uz uvjerenje da nakon preduzetih mjera i aktivnosti neće doći do negativnog uticaja na životnu sredinu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: