Prvo mišljenje EK, pa odluka o starosnoj granici za zatvor

Ministarstvo pravde radi na izmjenama Zakona o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku. “Vijestima” su kazali i da trenutni smještaj maloljetnih lica u UIKS zadovoljava sve njihove potrebe

24558 pregleda 42 reakcija 3 komentar(a)
UIKS (Ilustracija), Foto: Boris Pejović
UIKS (Ilustracija), Foto: Boris Pejović

Tek nakon mišljenja Evropske komisije (EK) Ministarstvo pravde odrediće se o pitanju krivične odgovornosti maloljetnika i razmotriti spuštanje starosne granice sa 14 godina. Iz resora ministra u tehničkom mandatu Marka Kovača za “Vijesti” su kazali i da trenutni smještaj maloljetnih lica u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) u Spužu, zadovoljava međunarodne standarde i da ima sve sadržaje koji je primijenjen uzrastu i specifičnim potrebama maloljetnih lica. Rekli su i da je, u posljednjih pet godina, zbog počinjenih krivičnih djela, u UIKS-u boravilo 10 maloljetnika, od čega jedan zbog pokušaja ubistva.

Sa Odbora za zdravstvo, socijalno staranje i rad sredinom maja, pored ostalog, upućena je poruka o potrebi da se eventualno spusti dobna granica za maloljetnike, kada bi oni podlijegali krivičnoj odgovornosti. Prema važećim propisima, starosna granica kada maloljetnik može biti krivično odgovoran je 14 godina. Od dijela učesnika, ocijenjeno je da je krivično pravo, u odnosu na maloljetnike, izgubilo svoju preventivnu funkciju.

Iz resora pravde kazali su da su u tom smislu dobijali određene inicijative, te da još nije utvrđen i tekst izmjena zakona koji tretira tu oblast.

“U okviru rada Radne grupe za izradu Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku, koji tekst još nije konačno utvrđen, postojale su određene inicijative, kada je u pitanju krivična odgovornost za djela za koja je kao najmanja propisana kazna zatvora u trajanju od 10 godina. Međutim, ovaj tekst treba da bude upućen EK, a nakon usaglašavanja sa Sekretarijatom za zakonodavstvo i ostalim relevantnim institucijama. Tako da će konačan stav biti zauzet nakon dobijanja komentara od EK”, rekli su iz Ministarstva pravde.

Upitani su i o kapacitetima države za smještanje te kategorije lica kada počine krivična djela za koja je kazna zatvor, kao i da li je maloljetnički zatvor koji nije u sklopu UIKS ambiciozna ideja.

“Shodno Uredbi o načinu rada i organizaciji državne uprave, UIKS vrši poslove koji se, između ostalog, odnose na izvršenje maloljetničkog zatvora i vaspitne mjere upućivanje u ustanovu zavodskog tipa. S tim u vezi, UIKS, shodno svojim nadležnostim obezbjeđuje uslove za izvršenje navedene krivične sankcija i vaspitne mjere u skladu sa odredbama Zakona o postupanju sa maloljetnicima u krivičnom postupku i Zakona o izvršenju kazni zatvora, novačane kazne i mjera bezbjednosti.

Donošenje odluke o formiranju maloljetničkom zatvoru van okvira UIKS u nadležnosti je drugih državnih organa. S tim u vezi, UIKS može dati podatka i prenijeti iskustva iz dosadašnje prakse koji mogu biti od značaja u postupku donošenja navedene odluke”, rekli su “Vijestima”.

Marko Kovač
Marko Kovačfoto: BORIS PEJOVIC

Pojasnili su i kako je organizovan smještaj maloljetnika koji su osuđeni na zatvor.

“U UIKS, u skladu sa Zakonom o postupanju sa maloljetnicima u krivičnom postupku, organizovano je posebno Odjeljenje za maloljetnike, opremljeno i prilagođeno uzrastu i specifičnim potrebama maloljetnih lica, ukupne površine 170 kvadratnih metara. Osim soba i sanitarnih prostorija, u ovom Odjeljenju postoje soba za lica sa invaliditetom, dnevni boravak sa svim sadržajima, soba za posjete, učionica i kancelarija za realizaciju tretmana, ambulanta, kao i radni prostor za službenike obezbjeđenja”, rekli su iz resora pravde.

Za maloljetnike smještene u Odjeljenju za maloljetnike, kako su kazali, obezbijeđen je cjelodnevni program tretmana. Taj program, pojasnili su, obuhvata: obrazovne aktivnosti, obuke vještine i sposobosti, kontrole agresije, individualne i grupne terapije, kao i druge posebne programe u skladu sa potrebama maloljetnih lica, kao stručne obuke i sportske aktivnosti.

Takođe, dodaju iz Ministarstva pravde, kontinuirano se sprovodi pružanje psiohosocijalne podrška maloljetnicima

“Imajući u vidu da radno okupaciona terapija predstavlja izuzetno značajan segment u programu tretamana, maloljetnici tokom izdržavanja kazne maloljetničkog zatvora, odnosno izvršavanja vaspitne mjere upućivanja u ustanovu zavodskog tipa, mogu biti radno angažovani na poslovima koji su prilagođeni njihovom izrastu i sposobnostima. UIKS, sa posebnim senzibilitetom primjereno njihov uzrastu i zrelosti, poštuje prava i slobodu maloljetnih lica, uz apsolutno poštovanje propisa koji regulišu boravak maloljetnika u Upravi”, rekli su “Vijestima”.

Zaštitnik za ljudska prava i slobode ranije je u izvještajima navodio da smještaj za maloljetne prestupnike nije i primjeren za taj uzrast, da lica koja rade sa njima nisu u dovoljnoj mjeri edukovana za rad sa djecom...

“Povodom ranijih mišljenja koja se odnose na smještaj maloljetnih lica u Upravi, cijenimo navesti da se mišljenje zaštitnika u odnosu na smještaj maloljetnika, očigledno, odnosi na neki od prethodnih perioda, prije formiranja posebnog Odjeljenja za maloljetnike. Trenutni smještaj maloljetnih lica u Upravi zadovoljava međunarodno relevantne standarde i uslove smještaja maloljetnika, sa svim sadržajem koji je primijenjen uzrastu i specifičnim potrebama maloljetnih lica”, tvrde iz Ministarstva pravde.

U odnosu na obučenost službenika za rad sa maloljetnim licima, kako su kazali, Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji UIKS, u Odjeljenju za maloljetnike sistematizovano je 12 službenika obezbjeđenja i realizator tretmana.

“Uzimajući u obzir činjenicu da je riječ o osjetljivoj kategoriji lica, odabir službenika izvršen je sa posebnom pažnjom, vodeći računa da isti posjeduju neophodne vještine za tretman maloljetnih lica. U cilju kontinuiranog usavršavanja i edukacije službenika, u skladu sa najboljim praksama i relevantnim međunarodnim standardima, u UIKS u okviru plana i programa stručnog usavršavanja zaposlenih, realizuju se obuke na temu postupanja prema licima, kojima je izrečena kazna maloljetničkog zatvora i vaspitna mjera upućivanje u ustanovu zavodskog tipa”, rekli su “Vijestima”.

Prema podacima Ministarstva pravde, od početka 2018. do danas, u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija nalazilo se 10 lica, koja su osuđena kaznom maloljetničkog zatvora zbog počinjenih krivičnih djela: teška krađa - pet lica, razbojništvo - četiri lica, pokušaj ubistva jedno lice.

U istom periodu (2018-2023), kako su rekli, na osnovu izrečene vaspitne mjere upućivanja u ustanovu zavodskog tipa, u UIKS se nalazilo 16 lica, zbog počinjenih krivičnih djela teška krađa, razbojništvo i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Trenutno se u UIKS, kazali su iz resora pravde, nalaze dva lica koja izdržavaju kaznu maloljetničkog zatvora i lice kome je izrečena vaspitna mjera upućivanja u ustanovu zavodskog tipa.

Pitanja za ovaj tekst, resoru Marka Kovača, redakcija je uputila 15. maja, tri dana pošto je održana sjednica Odbora za zdravstvo, socijalno staranje i rad, i nekoliko dana pošto je trinaestogodišnji K. K. iz Beograda počinio višestruko ubistvo i ranio više lica u Osnovnoj školi “Vladimir Ribnikar”. Redakcija je odgovore, uz više obraćanja da će se to desiti uskoro, dobila juče, skoro mjesec i po kasnije.

Bonus video: