Bulatović: Na šta je za sedam mjeseci utrošeno 3,5 miliona eura sa računa Nacionalnih parkova?

"Pošto se iz javnosti nepoznatih razloga pored već uplaćenih milion eura traži još novca iz budžeta, javnost ima pravo da zna a rukovodstvo obavezu da objavi i pojasni kako se raspolaže i na šta se troše sredstva sa računa JPNPCG"

5555 pregleda 21 reakcija 9 komentar(a)
Bulatović, Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore
Bulatović, Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore

Bivši direktor Javnog preduzeća za upravljanje nacionalnim parkovima Crne Gore (JPNPCG), Aleksandar Bulatović, pitao je na šta je utrošeno 3,5 miliona eura u periodu od sedam mjeseci sa računa JPNPCG.

On se oglasio povom Vladine odluke da pomogne Nacionalne parkove sa milion eura uprkos gubicima koje ta državna firma ima.

"Na dan smjene prethodnog rukovodstva u oktobru 2022. godine na računu JPNPCG je bilo milion i 200 hiljada eura, dok su sve obaveze uredno servisirane. Ako uzmemo u obzir da je sadašnje rukovodstvo pored tih milion i 200 hiljada koje je zateklo na računu od Vlade dobilo još milion eura iz budžeta, 750 hiljada eura na ime dotacije kao i 250 hiljada eura na ime upravljanja Ulcinjskom solanom, te da je prihod od prodaje ulaznica za prvih šest mjeseci 2023. godine oko milion i 300 hiljada eura, dolazi se do cifre od 3,5 miliona eura koje su potrošene sa računa JPNPCG za nekih sedam mjeseci", rekao je Bulatović u saopštenju.

On je dodao da se i pored povećanja zarada novim kolektivnim ugovorom na šta se odnosi dio potrošnje, radi ipak o ogromnoj sumi novca, za koju se kako je poručio, ne zna na šta je utrošena.

Ističe da se u medijima već objavljuju tekstovi u kojoma se govori da je stanje u JPNPCG teško, čime se kako je kazao priprema teren za već planirane zahtjeve za još isplata novca iz budžeta kako bi JPNPCG mogli da nastave da servisiraju obaveze.

Navodi da je potpuno opravdano da se postavi pitanje na šta je utrošeno 3,5 miliona eura u tako kratkom periodu.

"JPNPCG apsolutno može da posluje samoodrživo uz domaćinsko vođenje i raspolaganje sredstvima i prihodima, a pošto se iz javnosti nepoznatih razloga pored već uplaćenih milion eura traži još novca iz budžeta, javnost ima pravo da zna a rukovodstvo obavezu da objavi i pojasni kako se raspolaže i na šta se troše sredstva sa računa JPNPCG", kazao je Bulatović.

On je poručio da je ovdje važno da se zna i da se objave podaci o stvarnim isplatama novca i u koje svrhe, a ne kako je kazao, prikazivanje administrativnih podataka koji se predstavljaju kao finansijski tokovi, a koji ne oslikavaju stvarna novčana plaćanja.

"JPNPCG su dobro svih građana i građanima se moraju položiti jasno i otvoreno računi u vezi sa poslovanjem i trošenjem novca koji prevashodno treba da se koristi za brigu o zaštićenim područjima o kojima se staraju JPNPCG, a Vlada i Ministarstvo finansija su dužni da nadzorom nad radom JPNPCG spriječe svako nedomaćinsko upravljanje ili eventualne zloupotrebe sredstava", zaključio je Bulatović.

Bonus video: