Jedanaesti Montenegro prajd 21. oktobra u Podgorici

Izvršni direktor LGBTIQ asocijacije Kvir Montenegro, Miloš Knežević, istakao je da je izložba moćan izraz podrške, ljubavi i jednakosti prema LGBTIQ+ zajednici

6698 pregleda 3 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: PR Centar
Sa izložbe, Foto: PR Centar

Jedanaesti Montenegro prajd biće održan 21. oktobra u Podgorici, najavljeno je na otvaranju izožbe transparenata "PRAJD: Riječi i djela", prenosi PR Centar.

Izložbu je organizovala Kancelarija za LGBTIQ lica, koja djeluje u okviru Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada, u partnerstvu sa Crnogorskom LGBTIQ asocijacijom Kvir Montenegro i Organizacionim odborom Montenegro prajda povodom obilježavanja Mjeseca ponosa i godišnjice Stonvolske pobune.

Izvršni direktor LGBTIQ asocijacije Kvir Montenegro, Miloš Knežević, istakao je da je izložba moćan izraz podrške, ljubavi i jednakosti prema LGBTIQ+ zajednici.

„Kroz umjetnost, transparenati na ovoj izložbi prenose poruke važnosti prihvatanja, razumijevanja i poštovanja prava svake osobe, bez obzira na seksualnu orijentaciju ili rodni identitet“, rekao je Knežević.

Pojasnio je da transparenti predstavljaju snagu glasa LGBTIQ+ zajednice.

„Svaki transparent ima svoju priču, svoju poruku i svoju borbu. Oni su poziv na dijalog, promjenu i solidarnost. Ova izložba takođe slavi hrabrost pojedinaca i pojedinski koji su se usudili biti svoji, reci svima onima koji ih ne prihvataju istinu u oci. Njihova hrabrost i istrajnost inspiracija su za sve nas da se suprodstavimo nepravdi i borimo za jednakost“, kazao je Knežević.

Prema njegovim riječima, svaki transparent na ovoj izložbi nosi snažnu poruku da pripadnici LGBTIQ+ zajednice imaju pravo biti voljeni, poštovani i prihvaćeni onakvi kakvi jesu.

„Neka ova izložba bude podsjetnik da je ljubav jača od mržnje i da zajedno možemo graditi svijet u kojem su riječi i djela usmjerene ka jednakosti i razumijevanju. Pozivam vas da svi zajedno 21. oktobra u Podgorici, na 11. Montenegro prajdu posaljemo poruku da ljubav ne poznaje granica, a da je ponos univerzalan“, rekao je Knežević.

Programska direktorica NVO Juventas, Jelena Čolaković, kazala je da su ponosni na slobodne misli koje su izražene preko transparenata nošenih na Prajdu.

„Sjećam se da mi strašno važno bilo da na jednom od prajdova, mislim da je bio drugi, nosim transparent „Oj svijetla majska zoro, LGBT Crna Goro“. Takođe se sjećam da je jako puno loših stvari tada rečeno za ovaj transparent, kao i za neke druge“, navela je Čolaković.

Kazala je da je na izložbi gledala mlade aktiviste koji dolaze, bore se i daju sve od sebe da prajd bude što brojniji, veseliji, „da prajd ne bude žrtva nego da prajd bude apsolutni ponos“.

„Čast mi je što mogu da otvorim ovu izložbu, koja je predstavlja ideje slobode i misli LGBTIQ zajednice u Crnoj Gori. Ova priča je Crnoj Gori, ako ne nikome drugom, pokazala da je praktikovanje slobode okupljanja jedno jako važno pravo koje može da nas dovede do boljitaka i do novih, uspješnijih priča, kakav će da bude 11. Montenegro Prajd ove godine“, istakla je Čolaković.

Marica Vlahović iz Kancelarije za LGBTIQ lica poželjela je dobrodošlicu prisutnima i zahvalila se svima na podršci tokom obilježavanja Mjeseca ponosa.

"PRAJD: Riječ i djela" predstavlja izložbu koje je LGBTIQ zajednica kreirala tokom deset godina održavanja povorki ponosa u Podgorici. Transparenti, koji su služili da pošalju poruke kako institucijama, tako i širem društvu, neodvojivi su dio istorijata crnogorskog LGBTIQ pokreta i povorke ponosa, koja je, u samo deceniju, postala jedno od obilježja Glavnog grada i države.

Izložba je organizovana u saradnji sa nevladinim organizacijama Asocijacija "Spektra", NVO Juventas, Udruženje LBTQ žena "Stana", i uz medijsku podršku PR Centra, a zainteresovani je mogu posjetiti u prostorijama Kulturnog centra "201 engaging space".

Bonus video: