Zemljotres rano jutros pogodio područje Dubrovnika, osjetio se na crnogorskom primorju

Jačina zemljotresa u žarištu iznosila je 3,8 jedinica Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od VI-VII stepeni Merkalijeve skale

19942 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
Foto: Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju

Zemljotres jačine četiri stepena po Rihteru registrovan je rano jutros u Jadranskom moru, a epicentar je bio dva kilometra južno od Dubrovnika, objavio je Evropsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC)

Kako je navedeno na sajtu EMSC, epicentar je bio na dubini od osam kilometra i 84 kilometra jugoistočno od Mostara u Bosni i Hercegovini.

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore saopštio je da jutros oko šest sati registrovao jači zemljotres, sa epicentrom pet kilometara sjeverno od Dubrovnika.

Kako su naveli, jačina zemljotresa u žarištu iznosila je 3,8 jedinica Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od VI-VII stepeni Merkalijeve skale (MCS).

Prema preliminarnim podacima obrade, žarište zemljotresa locirano je na dubini od pet kilometara.

“Na osnovu teorijskog modela makroseizmičkog polja ovog regiona, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres je mogao izazvati izvjesne materijalne štete u epicentralnom području”, saopštio je Sektor za seizmologiju.

Bonus video: