Novaković Đurović: Rodna ravnopravnost se doživljava kao hir, žene su sposobne da se izbore za svoj prostor

Ističe da naše društvo nasljeđuje rodne stereotipe ne iz godine u godinu, nego iz decenije u deceniju

11493 pregleda 203 reakcija 27 komentar(a)

Jednakost žena i muškaraca u Crnoj Gori još uvijek nije uspostavljena. Uzroka je mnogo, a jedan od ključnih je to što smo mi bez dileme još uvijek patrijarhalno društvo, ocjenjuje ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

Ističe da naše društvo nasljeđuje rodne stereotipe ne iz godine u godinu, nego iz decenije u deceniju.

"Rodna ravnopravnost se doživljava kao hir, kao trend i nešto što treba da uvezemo sa Zapada, što je pogrešno. Ona je suštinski temelj demokratskog društva".

Prostor za poboljšanje Novaković Đurović vidi u svim oblastima, ali akcenat stavlja na adekvatnu primjenu postojećih zakonskih rješenja.

Dodaje i da je velika uloga medija u svim oblastima, a posebno u dijelu edukacije javnog mnjenja.

"Nije nimalo jednostavno da motivišete mlade žene da se aktiviraju u bilo kojoju sferi koja podrazumijeva javno eksopiranje jer posljednjih godina svjedočimo targetiranju žena, govoru mržnje, mizoginiji i to su trendovi koji treba da nas zabrinu", kaže Novaković Đurović.

Poziva da ženska solidarnost pobijedi.

"Moja poruka je da bez obzira što ambijent nije povoljan za naše veće učešće u javnom životu, ipak vjerujem i u sposobnost žena i u njihovu hrabrost da se izbore za njihov prostor", zaključuje Novaković Đurović.

Bonus video: