NPCG: Finansije dostupne za svaku provjeru, Bulatovićevo sabiranje manipulativno i tendenciozno

Kako su naveli, zbog tačnog informisanja javnosti, finansije JPNPCG dostupne su za svaku provjeru, na dan razrješenja prethodnog rukovodstva 27.oktobra 2022. godine

7201 pregleda 8 komentar(a)
Direktor NPCG Martinović, Foto: NPCG
Direktor NPCG Martinović, Foto: NPCG

Neznanje i neiskustvo često mogu dovesti do pogrešnog interpretiranja činjeničnog stanja, kao što je to slučaj sa bivšim direktorom Javnog preduzeća za upravljanje nacionalnim parkovima Crne Gore (JPNPCG) Aleksandarom Bulatovićem, kazali su iz NPCG.

Oni su reagovali na navode Bulatovića o utrošenim 3,5 miliona eura u periodu od sedam mjeseci sa računa JPNPCG.

"Manipulativnim i tendencioznim sabiranjem prihoda i troškova JPNPCG, koje je bivši direktor primijenio u svom obraćanju javnosti, dobila se cifra od 3,5 miliona eura, kojoj je cilj da svojom impozantnošću zapara uši javnosti, po sistemu - nije bitno da li je istinito, važno je da privuče pažnju", kazali su iz NPCG.

Kako su naveli, zbog tačnog informisanja javnosti, finansije JPNPCG dostupne su za svaku provjeru, na dan razrješenja prethodnog rukovodstva 27.oktobra 2022. godine.

"Prema podacima u knjigovodstvu preduzeća, na računu JPNPCG je bilo 1.116.535,51 euro, dok su ukupne obaveze na isti datum iznosile 1.970.399,45 eura. Prosta računica ovih iznosa govori dovoljno o tome koliko su obaveze preduzeća bile “uredno servisirane”. Što će reći, da je suštinski novom rukovodstvu ostavljen minus od 853.864 eura", objasnili su iz JNPCG.

Dodali su da na osnovu svih prihoda i dotacija koje pripaduju Nacionalnim parkovima Odlukom Vlade, novi menadžment JPNPCG utrošio je 2.579.009 eura.

"Tačnije milion manje od cifre o kojoj Bulatović govori. Takođe, netačno je da smo od ulaznica za prvih šest mjeseci prihodovali 1.300.000,00 već ovaj prihod iznosi 798.561,35 eura", kazali su iz JNPCG.

Prema njihovim riječima 1.116.535,51 eura koje su ostavljene na računu u trenutku kada preduzeće više nema sopstvenih prihoda, a kada se, kako kažu, očekuje isplata tri plate i ostale obaveze, nisu dobar pokazatelj poslovanja.

"Stanje na računu u određenom trenutku nije samo po sebi pokazatelj uspješnog poslovanja, jer je dan nakon njegove smjene isplaćena zarada, te je saldo na računu bio ispod 1 milion eura. Novi menadžment je sačekala i isplata nefakturisanih obaveza koje su na zahtjev bivšeg direktora dostavljene na naplatu krajem godine", rekli su iz JNPCG.

Oni su naglasili da je zatečeno stanje u vezi finansijskog izvještaja i poreskog duga bilo zabrinjavajuće, uz "potencijalnu blokadu računa", te da je bio nepotpisan i reprogram duga jer nije predat finasijski izvještaj.

"Takođe, dugovi za završene radove i projekte u parkovima nisu bili isplaćeni, dok su mimo propisa isplaćivani elaborati koji su već bili planirani kao trošak u planu javnih nabavki. Pored ovih nagomilanih problema ostavljen je i dug oko 20 hiljada eura za potrebe zakupa PP Ulcinjska Solana, dok je nezakonito davanje otkaza zaposlenima rezultiralo pravosnažnim presudama i dodatnim troškovima za preduzeće. Kako u svom saopštenju gdin Bulatović insistira na izvještaju o stvarnim isplatama, stiče se utisak da obaveze iz prethodnog poslovanja koje su nastale za vrijeme njegovog mandata nije smatrao stvarnim troškovima, ili s namjerom iste nisu izmirivane kako bi se stanjem na računu, kao jedinom pokazatelju, prikazivalo fiktivno uspješno poslovanje", navode iz JNPCG.

Kazali su da je prema poslednjim podacima, od početka godine do 25. juna nacionalne parkove posjetilo oko 181.938 turista, što je, prema njihovim riječima, za 73,48 % više nego za isti period prošle godine, kada je Bulatović bio direktor.

"Kada je riječ o broju prodatih ulaznica ističemo da su oboreni i rekordi iz 2019. godine, koja se pominje kao jedna od najboljih sezona crnogorskog turizma. Takođe, prihod od ulaznica je za 145 odsto veći nego u istom periodu prošle godine. Kao primjer navodimo NP Durmitor, gdje su do sada ostvareni prihodi koji su za gotovo tri puta veći od prošlogodišnjih. Slična situacija je i sa ostalim nacionalnim parkovima. Istovremeno, rashodi za tekuće poslovanje su svedeni na minimum, tako da su gotovo u svim nacionalnim parkovima oni manji nego lani", dodali su.

Ocijenili su da se epilog Bulatovićevog obraćanja svodi na njegovu preporuku o neophodnosti domaćinskog poslovanja, što, kako kažu, očigledno nije bila neophodnost za vrijeme njegovog direktorskog mandata.

"Zato se postavlja pitanje gdje je ta domaćinska svijest i savjest bila kada je utrošeno 100 odsto sredstava namijenjenih za realizaciju programskih aktivnosti, koje su bile planirane Programom upravljanja za prošlu godinu, a realizovano svega 36 procenata pomenutih aktivnosti", kazali su iz JNPCG.

Pitali su Bulatovića kako je dozvolio, dok je bio na čelu NP Skadarsko jezero i kasnije na čelu JPNPCG, da nelegalne aktivnosti "ugroze opstanak pelikana i upropaste čitavu jednu sezonu gniježđenja?"

"Takođe, izlov ribe u periodu nadležnosti Bulatovića u ovom nacionalnom parku dostigao je alarmantne razmjere. Za razliku od nereagovanja na ovaj problem prethodnog menadžmenta, novi je ovaj problem stavio pod kontrolu, dobivši pohvale od institucija i nevladinog sektora", rekli su iz JNPCG.

Takođe su bivšeg direktora JPNPCG pitali zašto su stopirane obaveze iz Akcionog plana za ispunjavanje završnih mjerila Poglavlja 27, a riječ je, kako kažu, o najvećem i najvažnijem projketu za oporavak PP Ulcinjska Solana.

"Na kraju, zašto, kao odlazeći direktor, Bulatović nije htio da potpiše Izvještaj o primporedaji, ako je već bio uvjeren da je stanje u preduzeću odlično? Zbog svega navedenog može se samo pretpostaviti zašto se posle više od pola godine savjesnog, odgovornog rada i dobrih rezultata JPNPCG, u medijima javlja bivši direktor hvaleći sebe i svoje nepostojeće rezultate. Na kraju, šta drugo očekivati od bivšeg direktora, za kojeg je Inspekcija rada utvrdila da ne ispunjava posebne uslove za obavljanje ovog posla, a sud da su skoro sve njegove odluke nezakonite", zaključili su iz JNPCG.

Bonus video: