Pljevlja: Protest ispred Centra za kulturu zbog namjere da se Dujović smijeni

“Iznenađeni smo neuvažavanjem mišljenja nas, roditelja, staratelja i porodica djece i mladih sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom od strane pojednih političkih subjekata u našoj lokalnoj zajednici, pošto smatramo da interes naše djece treba da bude na prvom mjestu prilikom odlučivanja po ovom pitanju", navodi se u peticiji

8637 pregleda 91 reakcija 4 komentar(a)
Protest u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Protest u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Roditelji, staratelji i porodice djece i mladih sa smetnjama u razvoju i odraslih sa invaliditetom, protestovali su danas ispred zgrade Centra za kulturu u Pljevljima, gdje se održava sjednica lokalnog parlamenta, zbog namjere nove vlasti da smijeni direktoricu Javne ustanove Dnevni centar Svetlanu Dujović.

Oni se protive smjeni Dujović, jer smatraju da su argumenti koji se pominju neosnovani, a da je interes djece u njenom radu uvijek bio u prvom planu.

Oni su potpisali i poticiju kojom od odbornika lokalnog parlamenta traže da odustanu od najavljene smjene direktorice Dnevnog centra.

“Iznenađeni smo neuvažavanjem mišljenja nas, roditelja, staratelja i porodica djece i mladih sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom od strane pojednih političkih subjekata u našoj lokalnoj zajednici, pošto smatramo da interes naše djece treba da bude na prvom mjestu prilikom odlučivanja po ovom pitanju. Poslednjih dana, svjedoci smo davanja javnih izjava u kojima se direktno i indirektno pominje Svetlana Dujović i njen rad u negativnom kontekstu, pri čemu se u istim koriste neistinite i apsolutno neprovjerene informacije. Želimo javno da izrazimo stav da je svaki argument za njenu smjenu neosnovan, mišljenja smo da je interes djece u njenom radu uvijek bio na prvom mjestu, žalbe i primjedbe koje su spomenute u javnoj izjavi su suprotne našim iskustvima tokom dugogodišnje saradnje ili korišćenja usluga u Dnevnom centru Pljevlja”, navodi se u peticiji koju su potpisala 84 roditelja i staratelja.

Smatraju da je u suprotnosti sa interesima njihove djece i porodica, neprepoznavanje dvadesetogodišnjeg doprinosa Svetlane Dujović u uključivanje “do tada izolovane, djece u život zajednice kao i razvoju inkluzije u našoj zajednici.

"Mi poznajemo Svetlanu Dujović kao posvećenu osobu, izvrsnog stručnjaka i intelektualca. Njen dvadesetogodišnji doprinos i zalaganje za prava naše djece značajno je doprinio poboljšanju kvaliteta njihovog života. Njen stručni doprinos u obezbjeđivanju kvalitetnih usluga u lokalnoj zajednici, pisanje i realizacija velikog broja projekata, među kojima su bili i projekti podržani od EU, doprinio je direktno sprečavanju institucionalizacije naše djece, a nama sačuvao razum i dao snagu za svakodnevnu borbu. Naša djeca koriste usluge Dnevnog centra Pljevlja ili NVU „Zračak Nade“, a mi smo godinama unazad bili neraskidivo vezani jer funkcionišemo kao cjelina i smatramo da je važan dio te cjeline naša Svetlana, koja je na početku i na kraju priče i roditelj djeteta sa smetnjama u razvoju. Ovom peticijom želimo da iskažemo našu potrebu i interese i da izrazimo jasan stav da ne želimo da se smjeni direktorica ustanove u kojoj se ona svakodnevno bori za našu djecu! “Ponosni smo što gdje god se pojavimo prepoznaju nas po liku i djelu Svetlane Dujović i stojimo uz nju u svakom trenutku", navodi se u peticiji.

Smjena Svetlane Dujović jedna je od tačaka dnevnog reda današnje sjednice lokalnog parlamenta.

Bonus video: