UBNOR i antifašisti Nikšića posjetili spomenik braći Maksimović u Gornjem Polju

"Aprilski rat 1941. ih je zatekao u Vojvodini odakle su protjerani, pa su se vratili u rodno Gornje Polje. U prvim ustaničkim danima jula 1941. godine protiv oružanih okupatorskih snaga cijela porodica uzela je aktivno učešće", kazao je Nikolić

5674 pregleda 7 komentar(a)
Spomenik braći Maksimović, Foto: UBNOR i antifašisti Nikšića
Spomenik braći Maksimović, Foto: UBNOR i antifašisti Nikšića

Udruženje boraca (UBNOR) i antifašisti Nikšića, sa članovima iz Mjesnog udruženja Vidrovan posjetili su spomenik braći Maksimović na mjesnom groblju u Gornjem Polju, kraj Nikšića, položili cvijeće i evocirali uspomene na njih. O životu i junačkoj pogibiji Šćepana, Alekse i Jovana Maksimovića govorio je predsjednik Mjesnog udruženja UBNOR-a i antifašista Vidrovan, Vojo Nikolić.

"Aprilski rat 1941. ih je zatekao u Vojvodini odakle su protjerani, pa su se vratili u rodno Gornje Polje. U prvim ustaničkim danima jula 1941. godine protiv oružanih okupatorskih snaga cijela porodica uzela je aktivno učešće", kazao je Nikolić.

Kako je istakao, Mirko Maksimović je u ratu ostao bez sinova, ali je na njihovim grobovima izjavio da je "ponosan time što su mu đeca dala živote za slobodu domovine". Podsjetio je da Dom u Rastovcu nosi ime „Braće Maksimović“, a na prijedlog UBNOR-a i antifašista Nikšića Skupština opštine Nikšić donijela je odluku da se jedna ulica u Rastocima nazove njihovim imenom.

Spomenik braći Maksimović
Spomenik braći Maksimović foto: UBNOR i antifašisti Nikšića

"U Čantaviru kod Subotice, mjestu gdje je porodica Maksimović živjela od 1928. do aprila 1941, godine glavna ulica, nosi ime Braće Maksimović. Na glavnom trgu se nalaze tri biste narodnih heroja, a u sredini se nalazi bista Aleksina, gradska biblioteka i dom omladine nose ime Braće Maksimović.Ovo je lijep primjer odavanja duga kako nebismo zaboravili našu slavnu antifašističku prošlost. Danas smo svjedoci sve učestalijih napada i nasrtaja na sve što asocira na antifašizam, pokušava se prekrojiti istorija, mijenjaju se nazivi ulica koje nose imena velikih revolucionara, skrnave im se spomenici, pokušavaju se izjednačiti izdajnici sa slobodarima. Na nama je da im to ne dozvolimo već da na svakom mjestu i u svakoj prilici ističemo i govorimo o ljudima kao što su braća Maksimović: Šćepan, Jovan i Aleksa koji su ostavili neizbrisivi antifašistički trag u istoriji Gornjeg Polja i Crne Gore", poručio je Nikolić.

Bonus video: