Bojana Đačić v. d. direktorica biblioteke u Pljevljima

Bojana Đačić je u fokus javnosti došla nakon što je tadašnja ministarka prosvjete, nauke kulture i sporta Vesna Bratić smijenila sa mjesta vršiteljke dužnosti direktorice Osnovne škole "Ristan Pavlović" u Pljevljima, samo dva dana nakon što je i imenovala na tu dužnost zbog više problematičnih objava na društvenim mrežama

24540 pregleda 45 reakcija 45 komentar(a)
Đačić, Foto: Privatna arhiva
Đačić, Foto: Privatna arhiva

Bojana Đačić imenovana je za v. d.direktorice Narodne biblioteke "Stevan Samardžić" u Pljevljima.

Ona je bila u fokusu javnosti nakon što je tadašnja ministarka prosvjete, nauke kulture i sporta Vesna Bratić smijenila sa mjesta vršiteljke dužnosti direktorice Osnovne škole "Ristan Pavlović" u Pljevljima, samo dva dana nakon što je i imenovala na tu dužnost.

Ona je tada označena kao navodna autorka više problematičnih objava na društvenoj mreži Tviter.

Đačićeva je ranije negirala povezanost sa Tviter profilom @crnogorka__. "Vijestima" je tada kazala da nikad nije iznijela nijedan komentar na nacionalnoj osnovi. Sporni profil otvoren je u martu 2020. godine, a prvi tvit objavljen je 24. marta iste godine, na godišnjicu NATO bombardovanja.

"Ne sjeća se samo onaj ko se tada nije rodio. Žive rane! Nevine žrtve! Djeca koju ne zaboravljamo! Kolateralna šteta! Kasetne bombe! Uništavanje čitave privrede! Posijani osiromašeni uranijum koji odnosi alarmantan broj oboljelih od maligniteta. 24.03.1999”, piše u toj objavi.

Na tom nalogu podijeljena je i fotografija Instagram naloga izvjesne Ermine, koja pravi torte. Na torti je slika Svetog Save i ćirilicom napisan tekst "Srećna slava". Uz tu objavu, sa naloga koji se pripisuje Đačićevoj, napisan je komentar "ne može protiv svetosavskog genetskog koda... Kako bula ćirilicu veze".

Tviter nalog nije aktivan, ali su objave bile dostupne putem alata za analizu arhive na internetu. Ona je tada tvrdila da nalog nije njen i da nikad nije koristila Tviter.

"Nemam Tviter nalog, nikad nisam ni imala, božija na kraju neka presudi, po onoj‚ ko tebe kamenom, ti njega hljebom’. Imam baku sa majčine strane, ona je muslimanka... Nikad nijedan komentar na nacionalnoj osnovi nikad nisam iznijela", kazala je ona ranije "Vijestima".

Tada na pitanje redakcije da potvrdi da li je njen Instagram profil na kojem je njena fotografija na kojoj, pored ostalog, na glavi nosi šajkaču sa kokardom, kao i koji su njeni motivi da se tako fotografiše, Đačić nije odgovorila.

Bonus video: