“Divlja zgrada” na Svetom Stefanu u rukama Tužilaštva

Osnovni sud u Kotoru prekinuo sudski postupak bivših partnera oko milionski vrijedne zgrade u naselju Sveti Stefan, naspram grad hotela, jer kompletna građevina nema građevinsku dozvolu

25839 pregleda 14 komentar(a)
Sporna zgrada u Svetom Stefanu, Foto: Vuk Lajović
Sporna zgrada u Svetom Stefanu, Foto: Vuk Lajović

Sudija Osnovnog suda u Kotoru Veljko Bulatović prekinuo je postupak i spise predmeta dostavio kolegama u tužilaštvu, nakon što je utvrđeno da milionski vrijedna sedmoetažna zgrada u srcu naselja Sveti Stefan, naspram grada hotela, oko koje se vodi sudski spor, nema građevinsku dozvolu, te da je izgrađena na divlje.

Spor je pokrenula budvanska firma “SLO Construction”, koju zastupa advokatica Ana Đukanović, a koja je tužila podgoričku firmu “Waldorf” (tuženi prvog reda), a kao tuženi drugog reda navedene su firme “HoldCo east”, GPSS i “Com perfekt”.

“Prije početka raspravljanja, a imajući u vidu sadržaj nalaza i mišljenja vještaka građevinske struke dr Veljka Vasiljevića od 6. juna ove godine, iz kojeg proizlazi da objekat na katastarskoj parceli 1334/19 KO Sveti Stefan nema dozvolu, to postupajući sudija smatra da spise predmeta treba dostaviti Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, radi provjere da li u radnjama NN lica postoje obilježja bića krivičnog djela iz člana 326 Krivičnog zakonika”, piše u odluci sudije Bulatovića u koju su “Vijesti” imale uvid.

Sudija je potom donio rješenje da se zastaje sa postupkom do povraćaja spisa predmeta iz tužilaštva, kada će posebnim rješenjem biti zakazano sljedeće ročište.

Sporna zgrada u Svetom Stefanu
Sporna zgrada u Svetom Stefanufoto: Vuk Lajović

Budvanska kompanija koju su osnovali turski državljani zahtijeva da joj se na osnovu ugovora o zajedničkoj gradnji koju je krajem januara 2020. zaključila sa kompanijom “Waldorf” isplati novac koji su uložili.

“Obavezuju se tuženi da “Slo construction” na ime izvršenog ulaganja u u izgradnju objekta, shodno Ugovoru o zajedničkoj gradnji stambeno-turističkog objekta, zaključen sa tuženim prvog reda, solidarno nadoknade materijalnu štetu u iznosu koji će biti preciziran nakon vještačenja sa zakonskom zateznom kamatom od dana izrade nalaza i mišljenja pa do konačne isplate”, navodi se u tužbenom zahtjevu firme turskih državljana koje zastupa Đukanović.

Takođe, traži se da osnovni sud obaveže firmu “Waldorf” da firmi “Slo construction”, na ime povraćaja datog naknadi, nadoknadi sa zakonskom zateznom kamatom 30 hiljada eura, dok tužene drugog reda da obaveže da im isplati iznos od stotinu hiljada eura sa zakonskom zateznom kamatom.

Uvidom u katastarsku evidenciju, zgrada je izgrađena na kosini, i ima tri podrumske etaže, prizemlje, dva sprata i potkrovlje i na svim kako nestambenim, tako i stambenim prostorima kao teret je upisan da nema dozvole.

divlja zgrada Sveti Stefan, Sveti Stefan
foto: Vuk Lajović

To je potvrdio i vještak u spisima dostavljenim sudiji Bulatoviću.

“Prema dostupnoj dokumentaciji Ugovor o zajedničkoj izgradnji zaključen 31. januara 2020. između ‘Slo construction’ i ‘Waldorf’ u kome se pominje da je objekat izveden u grubim građevinskim radovima. Za objekat koji je primarno bio drugačiji od izvedenog je navodno izdata građevinska dozvola 4. aprila 2008, koja se ne nalazi u spisima predmeta. Nema podataka o nadzoru, nema uporednih podataka o karakteristikama po građevinskoj dozvoli i po premjeru izvedenog objekta. Ne ulazeći u pravne aspekte u širem smislu, moram navesti samo zakonske činjenice koje utiču na predmetni zadatak vještačenja. Shodno zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata član 72a gradilište na kojem se izvode radovi, odnosno objekat koji je izgrađen bez podnijete prijave građenja i dokumentacije propisane ovim zakonom, ili složeni građevinski objekat bez građevinske dozvole i revidovanog glavnog projekta ne može biti priključen na infrastrukturu. Ne postoje dokazi o ispunjenosti uslova građenja iz člana 91 istog zakona. Objekat se kao cjelina smatra bespravnim. Nema dokaza o eventualnom toku postupka legalizacije koja se može jedino završiti nakon usvajanja odgovarajuće prostorno-planske dokumentacije”, piše u nalazu vještaka.

Sudija Veljko Bulatović
Sudija Veljko Bulatovićfoto: Privatna arhiva

Turski državljani su još prije godinu i po namjeravali da cijeli slučaj iznesu u javnost, kada su kontaktirali redakciju “Vijesti”, ali su potom odustali, iako su u neformalnom razgovoru naveli da su prevareni.

Kompanija “Waldorf” izbrisana je krajem februara iz Centralnog registra privrednih subjekata.

Bonus video: