Kreće glavna sezona, Ulcinj i dalje najjeftiniji

Turisti dolaze sve masovnije nakon blagoga pada broja gostiju zbog kiše tokom juna

11754 pregleda 46 reakcija 8 komentar(a)
Optimizam uoči sezone: Ćazim Hodžić, Foto: Samir Adrović
Optimizam uoči sezone: Ćazim Hodžić, Foto: Samir Adrović

Nakon pada broja turista u junu zbog loših vremenskih uslova, gosti u posljednjih nekoliko dana u Ulcinj pristižu sve masovnije, a turistički poslenici su zadovoljni kako je krenula predsezona.

To je kazao direktor Turističke organizacije Ulcinj Ćazim Hodžić.

“To nam je podstrek da smo mi kao Turistička organizacija radili dobro tokom prethodnih mjeseci za promociju turističke ponude našeg grada. Većina hotela je svoja vrata otvorila već sredinom aprila, a raduje nas to da sve više njih radi sa organizovanim turoperatorima i agencijama što svakako vodi ka produžetku sezone i dobroj popunjenosti smještajnih kapaciteta kada su hoteli u pitanju. Nešto sporije ide sa privatnim smještajem gdje više rade sa individualnim gostima”, kazao je Hodžić.

Tokom maja, naveo je, bila je izuzetna posjećenost i jako dobra popunjenost smještajnih kapaciteta.

“Nakon toga, zbog vremenskih neprilika, imali smo blagi pad broja turista. Međutim, već krajem juna i početkom jula očekujemo još veliki priliv gostiju iz regiona i drugih zemalja Evrope nego sada, pa možemo reći da počinje i glavna turistička sezona. Turistička organizacija svakako je spremna za glavnu sezonu, otvaramo informacione punktove koji će na najfrekventnijim djelovima grada raditi nekoliko časova dnevno. Pored toga već smo obavijestili javnost da je Turistička organizacija Ulcinj uradila online aplikaciju za prijavljivanje gostiju i time ponudila olakšicu svim stanodavcima koji žele prijaviti goste”, kazao je Hodžić.

Koncertom poznatog tenora sa Kosova Rame Lahaja, koji će se održati danas na Pristanu ispod zidina Starog grada, biće označen početak bojnih manifestacija.

Osim brojnih koncerata, kulturnih i sportskih manifestacija tokom prvih pola godine te proslave prvomajskih praznika, koja je formalno označila početak sezone, svojevrsni uvod u toplo ljeto imala je tradicionalna manifestacija Old Timer Fest, održana prošlog vikenda. Ulcinjani su tako petnaesti put bili u prilici da prisustvuju defileu oldtajmera iz Crne Gore i gotovo cijelog regiona.

Hodžić, pored ostalog, najavljuje da će tokom jula biti održan tradicionalni Sajam knjiga međunarodnog karaktera, zatim “Bojanovanje” rijekom Bojanom gdje će specijalni gost biti poznata sarajevska kraljica sevdaha Amira Medunjanin, za avgust Dane bamija...

“Planiramo i druge aktivnosti međunarodnog karaktera koje ćemo organizovati u saradnji sa drugim institucijama, za koje takođe vjerujemo da mogu privući veliki broj gostiju koji će posjetiti naš grad tokom tokom ljetnje turističke sezone”, kazao je Hodžić.

Podsjetio je da je to i rezultat uspješnog nastupa TO na međunarodnim sajmovima u nekoliko država Evrope i regiona.

“Tokom ovog mjeseca ugostili smo novinare i turoperatore iz Azerbejdžana, Njemačke, i Belgije, koji će prenijeti svoje utiske iz našeg grada. TO se zahvaljuje svim našim privrednicima sa kojima imamo uvijek lijepu saradnju i koji su i ovog puta prepoznali priliku za dobru prezentaciju i promotivnu kampanju Ulcinja”, kazao je Hodžić.

Hodžić je kazao da je turistički sektor još na udaru od covid pandemije i da na poskupljenja najviše utiče inflacija koja je u Crnoj Gori prošle godine dosta rasla, ali da su u Ulcinju cijene i dalje niže nego u drugim primorskim mjestima i regionu.

“I pored toga, dosta smo jeftiniji u odnosu na druge zemlje u regionu. Prosječne cijene u dvokrevetnoj sobi privatnog smještaja, u glavnoj sezoni biće od 20 do 50 eura po osobi u zavisnosti od kategorije i naravno lokacije, dok će cijene smještaja u hotelima naravno, biti malo skuplje”, kazao je Hodžić.

Bonus video: