U klupe sjeda 100 hiljada učenika

U Ministarstvu tvrde da su profesori prošli savjetovanja u vezi sa reformom. Nastava u pet škola od danas na engleskom
64 pregleda 0 komentar(a)
škola, đaci, učenici, Foto: Luka Zeković
škola, đaci, učenici, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.09.2017. 06:30h

Za više od 100.000 učenika danas će početi nova školska godina, u preko 260 osnovnih i 49 srednjih škola.

Iz Ministarstva prosvjete “Vijestima” su kazali da su mnoge škole, uz pomoć tog Vladinog resora, ljetnje mjesece iskoristile za ulaganje u infrastrukturu, tako da će većina objekata školsku godinu da dočeka spremno za smještaj učenika i nastavnika.

“Nekoliko planiranih projekata nijesmo priveli kraju u toku ljetnjeg raspusta i realizacija je odložena za početak školske godine, što je u najvećoj mjeri bilo uslovljeno Izmjenama i dopunama zakona o javnim nabavkama”, piše u odgovoru Ministarstva.

Osnovci počinju školsku godinu po reformisanom programu, rasterećeni 10 odsto gradiva.

Krajem prošlog mjeseca, članovi ekspertske grupe za fizičko vaspitanje Aldijana Muratović, Danijela Bulatović i Niko Raičević podnijeli su ostavke nakon što je utvrđeno da su, prilikom izrade programa za taj predmet, prepisali planove od hrvatskih kolega.

Ministar prosvjete Damir Šehović prošle sedmice saopštio je da neće podnijeti ostavku zbog incidenta sa plagiranjem hrvatskih obrazovnih programa, dodavši da smatra da to ne treba da učini nijedan od njegovih saradnika. I direktor Zavoda za školstvo Rešad Sijarić kazao je ranije za TV Vijesti da neće podnijeti ostavku zbog propusta koji je napravio bivši ekspertski tim za fizičko vaspitanje.

Iz Ministarstva prosvjete su kazali da su profesori osnovnih škola prošli savjetovanja Zavoda za školstvo u vezi sa primjenom reformskih rješenja.

Kako su kazali, savjetovanja su bila predviđena i za direktore, pomoćnike direktora, pedagoge i predsjednike stručnih aktiva razredne nastave i sve nastavnike koji predaju predmete koji su najviše izmijenjeni - Biologiju, Geografiju, Informatiku i Hemiju.

Iz Ministarstva su kazali da je prvo savjetovanje održano u Budvi, za 32 osnovne škole iz Bara, Ulcinja, Cetinja, Budve, Tivta, Kotora i Herceg Novog. Dva savjetovanja održana su u Bijelom Polju za sjever države, odnosno 67 osnovnih škola.

Iz Ministarstva su istakli da je savjetovanje za Podgoricu i Danilovgrad održano u glavnom gradu za 33 osnovne škole, dok je za 30 osnovnih škola iz Nikšića, Šavnika i Žabljaka savjetovanje realizovano u Nikšiću.

Reformska rješenja predstavili su Zavod za školstvo, Zavod za udžbenike i Ministarstvo prosvjete.

Prvaci iz pet odjeljenja osnovnih škola „Vuk Karadžić” iz Berana, „Luka Simonović” i „Olga Golović” iz Nikšića, “Mirko Srzentić” iz Petrovca i “Maksim Gorki” iz Podgorice, dio nastave, iz svih predmeta osim crnogorskog, slušaće na engleskom jeziku.

Konkurs za asistente u septembru

Iz Ministarstva su kazali “Vijestima” da će od danas da budu angažovani asistenti u nastavi i da se u septembru, po završetku sistematizacija, očekuje konkurs.

“Status asistenata će od ove godine, kako je ranije najavljeno, biti značajno poboljšan, jer podrazumijeva ugovore o radu i veće plate...”, odgovorili su iz Ministarstva. Ombudsman je ranije podnio inicijativu Ministarstvu da angažovanje asistenata bude zakonska obaveza, a ne mogućnost.

Bonus video: