Zemlju jednima prodali, drugima za dug obećali

Podgoričanin Džeko Muratović ne može da naplati dug od 20.000 eura, uprkos pravosnažnoj presudi Vukanović je kazao da će naknadno objasniti “šta gospodin izmišlja”

2006 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Podgoričanin Džeko Muratović ne uspijeva da naplati štetu od najmanje 20.000 eura koju mu je pričinio komšija Vlatko Vukanović, uprkos tome što je presuda nikšićkog Osnovnog suda već dvije godine pravosnažna i izvršna.

Muratovićev punomoćnik, advokat Dalibor Kavarić kazao je “Vijestima” da Vukanović još 2012. uzeo na zajam novac od njegovog klijenta i u zamjenu obećao da će mu dati parcelu - 10.000 metara kvadratnih u naselju Kuće Rakića.

“Sa čim se složio Vlatkov otac Petar, s obzirom na to da je imovina koju je Muratović kupio bila upisana na starijeg Vukanovića”, kazao je Kavarić.

Međutim, Vukanoviću su u međuvremenu parcelu prodali trećoj osobi.

To što je presuda pravosnažna i izvršna, pojašnjava Kavarić, za Muratovića ne znači ništa, jer ne može da vrati novac.

“Sud je u postupku odbio da obaveže i Vlatkovog oca, Petra Vukanovića, da isplati Džeku Muratoviću iznos od 20.000 eura”, naglasio je Kavarić.

Vlatko Vukanović kazao je “Vijestima” da je na putu, da će naknadno komentarisati “šta gospodin izmišlja”.

Kavarić ukazuje na to da je “cijela priča dobila dodatni zaplet kada su Vukanovići (Petar i Vlatko) zemlju koja je bila namijenjena Muratoviću, prodali trećem licu - izvjesnom Z...”.

“…Koji je tu parcelu uknjižio na sebe, odbijajući da Muratoviću preda zemlju, iako mu je poznato da je ta nepokretnost prvobitno prodata. Suština problema je to što je Vlatko Vukanović prodavao imovinu koja se vodila na njegovoga oca Petra, i uz njegovu saglasnost, na koji način su i imovinu koju su prodali Muratoviću, ponovo preprodali Z... i na taj način svi zajedno prevarili Muratovića koji je ostao bez zemlje koju je pošteno platio”, poručuje Kavarić.

Nikšićki Osnovni sud obavezao je Vlatka Vukanovića da, na ime duga, isplati iznos od 20.000 eura, kao i zakonsku zateznu kamatu od dana podnošenja tužbe do konačne isplate.

“…A u roku od 15 dana po pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja”, stoji u presudi u koju su “Vijesti” imale uvid.

U obrazloženju presude navodi se da je Muratović, prije nastanka spora, kupio zemljište od Vukanovića, zbog čega je i imao povjerenja u njih.

“Na njihovo traženje, u martu 2012, po osnovu usmenog dogovora predao im je 30.000 eura, a tuženi su se obavezali da novac vrate do marta 2013. ili će tužiocu predati zemljište u adekvatnoj protivvrijednosti. Tuženi su mu u više navrata, od ukupnog duga, vratili iznos od 10.000 eura, ali nijesu i preostali dio novca i pored toga što ih je više puta opominjao da mu vrate novac ili predaju zemljište. Zbog ovakve situacije, tužilac je podnio krivičnu prijavu Upravi policije, koja je odbačena zbog toga što se radi o građansko-pravnom odnosu”, stoji u presudi.

Prema sudskoj dokumentaciji, Vukanović je tokom godina više puta izigrao Muratovića, inače na privremenom radu u Luksemburgu.

Muratović, stoji u obrazloženju presude, u novembru 2016. podnosi policiji prijavu protiv mlađeg Vukanovića, tvrdeći da je sa umišljajem i na prevaru od njega prisvojio 20.000 eura. Izjavu je tokom narednih mjeseci dopunjavao.

“…Iz zapisnika o obavještenju prikupljenom od građanina iz decembra 2016. proističe da je Vukanović Petar izjavio da Muratoviću nije prodao zemlju, da je on vlasnik, a da njegov sin nije bio ovlašćen da to radi, a da je upoznat sa činjenicom da je njegov sin pozajmio novac od Muratovića, tvrdeći da su htjeli zajedno da započnu posao…”, navodi se u presudi. Stariji Vukanović je krajem 2016. policiji ispričao i da ga Muratović “ucjenjuje jer mu Vlatko duguje, pa je htio da kupi zemlju za pet eura po metru kvadratnom”.

“…Kako je u postupku utvrđeno da dug tuženog, na ime pozajmice koju mu je dao tužilac, iznosi 20.000, a zakonskih odredbi da su strane u obligacionom odnosu dužene da izvrše obavezu…Muratović Džeko s pravom zahtijeva da Vukanović Vlatko odlukom suda bude obavezan za isplatu predmetnog duga”, navodi se u presudi.

Muratović, kako je objasnio njegov punomoćnik, advokat Kavarić još nije obeštećen na način kako je predviđeno pravosnažnom i izvršnom sudskom odlukom.

Bonus video: