Zaustavljeni radovi u Kolašinu, na nekoliko desetina metara od rijeke Tare: Gradili hotel, pa probili lagunu

Lagune na Brezi, planirane su kao privremeno rješenje, do izgradnje postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV), ali u upotrebi su više od 20 godina. Osim one s čije desne strane je prokopavan kanal, postoji i prelivna. U lagunama završava cijela gradska fekalna kanalizacija, a i u zvaničnoj dokumentaciji konstatovano je da mogu ugroziti Taru

30405 pregleda 16 komentar(a)
Komunalna na terenu: laguna u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Komunalna na terenu: laguna u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Komunalna policija zaustavila je radove na prokopavanju takozvanog drenažnog kanala za potrebe jednog od hotela u kolašinskom naselju Breza.

Prokopavanje kanala obavljano je tik pored jedne od laguna, u kojima završava kolašinska kanalizacija na nekoliko desetina metara od Tare.

Kako tvrde mještani tog naselja, tokom radova rub lagune je probijen i sadržaj iz nje počeo je da otiče.

“Mašina je oštetila ivicu lagune i sadržaj je krenuo da ističe. Kad su vidjeli šta su uradili, mašina je počela da zatrpava to mjesto, tako, da na sreću nije bilo havarije. Zvao sam Komunalnu policiju, kako bi se spriječili dalji radovi i ugrožavanje Tare. Sve se radi na ‘komunu’ to jest opštinskoj parceli”, kazao je jedan od mještana.

Da je došlo do, kako kažu, minimalnog oštećenja, rekli su “Vijestima” i na gradilištu hotela. Međutim, kako tvrde, odmah su reagovali i oštećenje zatrpali zemljom. Na terenu juče nije bilo vidljivo da se sadržaj laguna krenuo prema rijeci, a prokopavanje kanala je zaustavljeno na petnaestak metara od Tare.

“Ispostavilo se da je zemljište specifično, pa ćemo čekati cijevi i nastaviti radove, koje smo prekinuli i prije dolasaka Komunalne policije. Iz lagune su istočile “dvije kapi”, odmah smo regovali i sanirali oštećenje. Radovi se izvode u skladu sa propisima i svim potrebnim dozvolama, a na osnovu ugovora sa Opštinom Kolašin. Drenažni kanal služiće da odvodi podzemne vode koje plave tokom jeseni i zime objekat u izgradnji, u Taru. To su podzemni tokovi te rijeke, tako da nema govora o ugrožavanju životne sredine niti rijeke”, kazali su “Vijestima” na gradilištu hotela “Montis Mountain”.

Objašnjavaju da rade prema revidovanom projektu, a kanal će, navodno, koristiti i za odvođenje atmosferskih voda sa buduće saobraćajnice u tom dijelu grada.

Prema onome što su “Vijestima” kazali u lokalnoj upravi radovi se izvode, prema ugovoru. Riječ je o poslu koji sapada u komunalno opremanje građevinskog zemljišta. Zakon, podsjećaju, dozvoljava da te radove, u zamjenu za oslobađanje od dijele naknade za komunalno opremaje građevinskog zemljišta, izvede i investitor.

Lagune na Brezi, planirane su kao privremeno rješenje, do izgradnje postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV), ali u upotrebi su više od 20 godina. Osim one s čije desne strane je prokopavan kanal, postoji i prelivna. U lagunama završava cijela gradska fekalna kanalizacija, a i u zvaničnoj dokumentaciji konstatovano je da mogu ugroziti rijeku.

U Elaboratu o procjeni utacaja na životnu sredinu, kojim je dio procedura za projekat PPOV, konstatovano je da “ne funkcionišu ispravno jer nisu obložene, a zemlja je dovoljno propusna da sve otpadne vode koje se ispuštaju u lagunu 1 poniru u zemlju”.

“Izlaz iz lagune 1 do lagune 2 se nalazi na takvom nivou da otpadne vode nikada ne stižu do lagune 2. Laguna koja je trenutno u funkciji ima sloj mulja na dnu debljine 30 do 60 centimetara. Curenjem vode iz dna lagune stvara se mogućnost potencijalne kontaminacije rijeke Tare, koja je kao krajnji recipijent otpadnih voda udaljena od laguna svega oko 25 metara”, konstatovano je u tom dokumentu.

Hotel za čije potrebe se prokopava drenažni kanala, gradi se u neposrednoj blizini laguna na privatanoj parceli. Nekoliko pomoćnih objekata, koji služe kao kancelarije, na samoj je ivici prelivne lagune.

Bonus video: