Kolašin će ugostiti sportiste iz 29 opština

Na Međuopštinskim omladinskim sportskim igrama u Kolašinu očekuju 1.800 takmičara

7145 pregleda 70 reakcija 6 komentar(a)
U toku završne pripreme terena, Foto: Opština Kolašin
U toku završne pripreme terena, Foto: Opština Kolašin

Pripreme za 58. Međuopštinske omladinske sportske igre (MOSI) u Kolašinu, koji je ovogodišnji domaćin te manifestacije, privode se kraju.

Kako je “Vijestima” kazao predsjednik Skupštine opštine (SO) Vasilije Bulatović, učešće je najavilo 1.800 takmičara iz 29 opština Srbije, Bosne i Hrecegovine (BiH) i Crne Gore.

“Učestvovaće ukupno 224 ekipe, 144 muških i 80 ženskih. Oni će se nadmetati u 13 disciplina. Možemo s ponosom reći da Kolašin spremno dočekuje početak 58. MOSI, koje će se održati od 5. do 9. jula. Svjesni smo odgovornosti grada domaćina, naročito ako se uzme u obzir značaj i tradicija manifestacije, koji obavezuju. Prethodni gradovi domaćini nametnuli su visok standard organizacije i gostoprimstva, pa se nadamo da ćemo dostići taj nivo”, kazao je on.

Prema riječima Bulatovića, spremna je i sportska infrastruktura, pa pored nekoliko terena koje Kolašin već ima, takmičare MOOSI dočekuju novi, za odbojku i mali fudbal. Takmičenja u atletskim disciplinama održaće se u Beranama.

Za takmičare je obezbijeđen kolektivni i individualni smještaj i hrana iz četiri restorana. Za MOSI je akreditovano i 40 novinara i novinarki iz nekoliko desetina medijskih kuća iz tri države. Za predstavnike medija Opština je obezbijedila besplatan smještaj i hranu tokom trajanja manifestacije, a imaće, kako Bulatović kaže, i logistiku, koja je neophodna za izvještavanje sa sportskih takmičenja.

“Ne manje važno je da će, tokom trajanja igara, svake večeri na glavnom gradskom trgu biti koncerti, a obezbijedili smo učešće regionalnih estradnih zvijezda, dok će njihove predgrupe biti lokalni bendovi. Između ostalog goste Kolašina od 5. do 9. jula zabavljaće Peđa Jovanović, Ana Kokić, Amadeus bend, Rudolf, Crveno i crno, Nemanja Petrović, Nataša Bekvalac...”, podsjećaju iz kolašinske lokalne uprave.

MOSI su najveća smotra amaterskog sporta na Balkanu i održavaju se u gradovima Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH). Lani su održane u Novoj Varoši, a Kolašin je prvi put domaćin.

Počeci te manifestacije vežu se za 1954. godinu, kada je Skupštini udruženja Saveza studenata Jugoslavije usvojila je inicijativa prijepoljskih studenata da se u okviru “Studentske nedjelje” organizuje “fiskulturni tromeč” omladine Prijepolja, Priboja, Nove Varoši. “Fiskulturni tromeč” kasnije je prerastao u Sandžački, a potom i u današnji vid takmičenja MOSI.

Bonus video: