Zapošljavanje i ručkovi za Rudnik uglja Pljevlja su poslovna tajna

Agencija za slobodan pristup informacijama u januaru poništila rješenje kojim Rudnik uglja stavlja oznaku tajnosti na podatke, ali ta državna kompanija nastavlja da ih krije, pod izgovorom da se ne finansiraju od države. Aktivistkinja Bojana Jokić zbog ćutanja administracije podnijela tužbu Upravnom sudu

32178 pregleda 175 reakcija 37 komentar(a)
Taji novozaposlene i račune za reprezentacije: Lekić, Foto: Rudnik uglja
Taji novozaposlene i račune za reprezentacije: Lekić, Foto: Rudnik uglja

Državna kompanije Rudnik uglja Pljevlja kao poslovnu tajnu označio je podatke o sklopljenim ugovorima o radu, ali troškovima te firme u ugostiteljskim objektima i hotelima, a odbija da ih dostavi i pola godine nakon što je to od njih zatražila Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP).

Zbog toga je aktivistkinja Bojana Jokić pokrenula spor pred Upravnim sudom.

Ona je krajem septembra prošle godine od Rudnika uglja tražila ugovore o radu koji su zaključeni u periodu od 1. juna do 27. septembra 2022. Takođe je tražila i podatke o troškovima koje su u istom periodu Rudniku uglja fakturisali ugostiteljski objekti i hoteli.

U obrazloženju odluke kojom zabranjuju pristup traženim podacima stoji da “tražene informacije predstavljaju poslovnu tajnu, u skladu sa Pravilnikom o poslovnoj tajni, pa se isti bez odobrenja Odbora direktora ne mogu dalje proslijediti”.

“Takođe, nesporno je da Rudnik uglja AD Pljevlja ne vrši javna ovlašćenja, niti se finansira iz javnih prihoda, niti je organ vlasti, da bi u navedenom smislu, primjenom člana 1 Zakona o upravnom postupku, kao ‘javnopravni’ organ primjenjivao odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Iz svega navedenog proizilazi da se Vaš zahtjev nije ni mogao uzeti u razmatranje”, stoji u odgovoru Rudnika uglja od 30. septembra prošle godine, koji potpisuje izvršni direktor Milan Lekić.

Tog stava nije i Agencija zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, koja je poništila takvo rješenje Rudnika uglja još u januaru ove godine i vratila kompaniji zahtjev Jokićeve na ponovno odlučivanje.

Ta kompanija odlučuje da ignoriše rješenje Agencije, a Jokić zbog njihovog ćutanja podnosi tužbu Upravnom sudu.

“Nakon što me je Rudnik uglja AD Pljevlja obavijestio da su informacije koje su tražene po Zakonu o SPI, a odnose se na ugovore koji su potpisani u 2022, kao i za račune u svim hotelima i ugostiteljskim objektima koje smo takođe tražili, prema internom pravilniku poslovna tajna, podnijela sam žalbu drugostepenom organu - AZLP-u. Agencija je poništila predmetni akt, usvojila žalbu i vratila predmet na ponovno odlučivanje još u januaru ove godine. Kako u tom periodu nismo dobili novo rešenje od strane Rudnika, podnijeli smo tužbu zbog ćutanja uprave Upravnom sudu, koja nam je jedini preostali pravni lijek u ovoj stvari”, kazala je Jokićeva “Vijestima”.

S obzirom na to da je, upozorava ona, Upravni sud “pretrpan” predmetima upravo zbog neažurnosti i neefikasnosti uprave, vjerujem da će predmetna stvar biti okončana naredne godine.

“...A do tada, po starom dobrom običaju možemo očekivati novo rukovodstvo u preduzeću koje će da pere ruke od starog, a troškove postupaka i svih ukrivenih potrošnji i ugovora će plaćati građani”, zaključila je Bojana Jokić.

Bonus video: