Burno u podgoričkoj OŠ "Pavle Rovinski": Nastavnici tvrde da se biraju podobni

Dok nastavnici upozoravaju da je za vrijeme v. d. mandata Nataše Popović trpio vaspitno-obrazovni rad, ali i da je ona sabotirala njihovo ustavno pravo da biraju i budu birani, iz Ministarstva prosvjete poručuju da je Školski odbor od kraja prošle sedmice u punom sastavu i da su detaljno upoznati sa dešavanjima...

71877 pregleda 65 reakcija 46 komentar(a)
Prosvjetna inspekcija da provjeri i posljednji izbor člana ŠO iz reda zaposlenih (ilustracija): OŠ “Pavle Rovinski”, Foto: Luka Zekovic
Prosvjetna inspekcija da provjeri i posljednji izbor člana ŠO iz reda zaposlenih (ilustracija): OŠ “Pavle Rovinski”, Foto: Luka Zekovic

Grupa nastavnika podgoričke OŠ “Pavle Rovinski” mjesecima upozorava Ministarstvo prosvjete i Prosvjetnu inspekciju na brojne nezakonitosti koje prate formiranje Školskog odbora (ŠO), ali za sada, kako tvrde, izostaje adekvatna reakcija nadležnih.

“Vijestima” su ispričali, ali i dostavili dokaze (prepiske, rješenja inspekcije, zapisnike sa sjednica Nastavničkog vijeća) da im v. d. direktorka Nataša Popović onemogućava da izaberu svoje predstavnike u ŠO, kako bi bili izabrani “podobni”.

ŠO svih ustanova su, izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, nadležni između ostalog, i za izbor direktora škola.

Dok nastavnici upozoravaju da je za vrijeme v. d. mandata Popović trpio vaspitno-obrazovni rad, ali i da je sabotirala njihovo ustavno pravo da biraju i budu birani, iz Ministarstva prosvjete tvrde da je ŠO od kraja prošle sedmice u punom sastavu, a da su detaljno upoznati sa dešavanjima u podgoričkoj školi.

“Vijesti” nijesu uspjele da ostvare kontakt sa Popović, ali iz administracije škole tvrde da je sve urađeno u skladu sa zakonima i Statutom ustanove.

“Predstavnici zaposlenih u ŠO se biraju tajnim glasanjem, a ne postoje detaljno razrađene procedure. Više od polovine nastavnika, članova Nastavničkog vijeća, tražilo je da se izbor vrši u dva kruga, kako bi u jednom bio izabran jedan, a u drugom drugi njihov predstavnik. Sve moguće procedure u vezi sa glasanjem su ispoštovane”, kazali su iz administracije OŠ “Pavle Rovinski”.

Nastavnici, pak, tvrde da je i izbor predstavnika zaposlenih od prije dva dana nezakonit.

Pritisci, nezakonitosti, tajne...

U dopisu “Vijestima”, grupa nastavnika navodi da je novi način izbora direktora, o čemu odlučuju školski odbori, “uslovio pritiske i niz nezakonitih radnji resornog ministarstva”.

Podsjećaju da nije realizovan konkurs od 5. oktobra prošle godine, već da je ministar Miomir Vojinović, bez obrazloženja, odlučio da Popović postavi za v. d. direktorku, na period od šest mjeseci.

Nastavnici tvrde i da je, uz pomoć dijela kabineta Vojinovića, Popović pokušala da izbori puni mandat prije početka primjene inoviranog Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, odnosno prije 1. maja.

“…U isto vrijeme v. d. direktorica škole slične pritiske vrši i na predsjednicu ŠO iz reda nastavnika. Iako su pritisci na članove ŠO odbora za raspisivanje konkursa bili uporni i žestoki, ŠO je bio jednoglasan u odluci da konkurs treba raspisati u skladu za zakonom o trajanju vd mandata, kao i u skladu sa zakonskim rokovima u vezi sa raspisivanjem predsjedničkih izbora i donose odluku o raspisivanju konkursa 3. maja 2023. O navedenom svjedoči zapisnik sa sjednice ŠO, dostavljeni mejlovi Ministarstva, kao i službene zabilješke predsjednice ŠO”, navode nastavnici.

Prepiske i zabilješke su dostupne “Vijestima”.

Podsjećaju na to da u jesen prošle godine svi članovi ŠO podnijeli ostavku, jer ih je Agencija za sprečavanje korupcije proglasila za javne funkcionere.

“U novembru je izvršen izbor novih članova. Na tadašnjoj sjednici Nastavničkog vijeća predložena su samo dva člana, jer niko drugi nije htio da prihvati kandidaturu zbog obaveza prema ASK-u. Nije vršeno tajno glasanje jer je izbor bio jednoglasan - nije bilo niti jednog glasa protiv predložena dva kandidata, a nije bilo ni uzdržanih. Zbog toga, a po anonimnoj prijavi, prosvjetni inspektor je ukazao da nepravilnost oko javnosti glasanja treba otkloniti”, navode nastavnici.

Ustavno pravo ili pravno nasilje?

Novi izbor dva člana ŠO iz redova nastavnika, smatraju potpisnici pisma, predstavlja “pravno nasilje”, jer v. d. direktorka i sekretar insistiraju da se na glasačkom listiću može zaokružiti jedan kandidat.

“Iako Opšti zakon kaže da se iz reda Nastavničkog vijeća biraju dva predstavnika. Dakle, po direktivi v. d. direktorice glasa se za jednog, a biraju se dva kandidata. V. d. direktorica je bila decidna u tome da će se poništiti svaki listić koji bude imao zaokružena dva kandidata. Članovi Nastavničkog vijeća su na sjednici negodovali, jer im je osporeno ustavno prava da biraju i budu birani…Uslijedila je prijava grupe nastavnika Prosvjetnoj inspekciji na račun nametanja nezakonite procedure od strane v. d. direktorice”, stoji u dopisu “Vijestima”.

Prosvjetni inspektor Boško Lazarević, navode nastavnici, nalaže da se glasanje ponovi.

“Na novoj sjednici uslijedio je i novi pritisak da se prije glasanja za predstavnike u ŠO glasa za odluku da li će zaokruživati jednog ili dva predstavnika. I to je bilo nametnuto od strane v. d. direktorice s obzirom na činjenicu da u Zapisniku prosvjetnog inspektora te preporuke nije bilo. Članovi Nastavničkog vijeća do sjednice nijesu informisani o zapisniku Prosvjetne inspekcije, iako su ga potraživali u više navrata, o čemu postoje službene zabilješke zavedene u Djelovodniku škole”, navode nastavnici, dodajući da je dobar dio članova Nastavničkog vijeća doveden u zabludu, jer nijesu bili informisani da postoje dva zapisnika nakon iste posjete inspektora - jedan koji se odnosio na kontrolni nadzor, a drugi koji se odnosi na podnijetu inicijativu.

Nova sjednica - nova prijava inspekciji

Nastavnici navode da sve to proizvodi nezadovoljstvo zaposlenih.

“...Koji su primorani da preko nadležnih institucija dobijaju informacije i traže svoja prava. Dodatno nezadovoljstvo zaposlenih proizvodi nemiješanje v. d. direktorice u vaspitno-obrazovni proces, distanciranje od svih tekućih pitanja na sjednicama stručnih vijeća”, naglašavaju nastavnici. Zbog svega toga podnose prijavu Prosvjetnoj inspekciji 12.maja, a traže i izuzeće postupajućeg inspektora.

“Bez obzira na zahtjev, on opet vrši kontrolu, ne određujući se po više tačaka koje su bile istaknute u prijavi i donosi rješenje tek poslije 18 dana, o kojem ne obavještava podnosioce prijava. Prema tom rešenju, prema našem saznanju, naložen je ponovni postupak izbora članova Nastavničkog vijeća u ŠO, a v. d. direktorica Nataša Popović je dobila jasna i precizna uputstva da se glasa za dva člana što je zagarantovano pravo Ustavom, a po kojima nije postupila već je tražila od Nastavničkog vijeća da se glasa o načinu izbora glasanja, što je proizvelo da se ponovi postupak glasanja za jednog člana, a koje je u suprotnosti sa pisanim i usmenim nalozima koje je dobila. Takvim načinom glasanja izabran je jedan ‘podoban’ član ŠO, a ostali kandidati nisu dobili priliku da budu izabrani, jer je bilo mnogo nevažećih listića, što je posljedica pripremljene strategije”, navode nastavnici.

U četvrtak se glasalo ponovo, a prema riječima nastavnika, izbor je bio nezakonit.

“Ponovo smo se obratili prosvjetnom inspektoru”, poručuju nastavnici.

Ministarstvo: Školski odbor kompletan i može da odlučuje

Iz Ministarstva su “Vijestima” kazali da je, što se njih tiče, u četvrtak kompletiran ŠO.

“Ministarstvo prosvjete je detaljno upoznato sa dešavanjima u OŠ ‘Pavle Rovinski’ u vezi sa formiranjem i funkcionisanjem Školskog odbora. Nakon određenih nepravilnosti, na koje je ukazao prosvjetni inspektor, održana je nova sjednica Nastavničkog vijeća, a izborom oba kandidata, predstavnika zaposlenih, kompletiran je ŠO te ustanove. Školski odbor može punopravno da odlučuje o svim pitanjima iz svoje nadležnosti”.

Iz tog resora, međutim, nijesu odgovorili na sva pitanja “Vijesti”.

Tako je bez odgovora pitanje da li su prosvjetnom resoru poznate primjedbe dijela Nastavničkog vijeća da se od njih uporno traži da, prilikom glasanja, jedan član Vijeća zaokruži jednog kandidata za predstavnika u ŠO, iako treba da delegiraju dva.

Iz Ministarstva nijesu odgovorili ni na pitanje da li su upoznati sa navodnim pritiscima v.d. direktorice u vezi sa glasanjem, ali ni kako će na to reagovati.

Bonus video: