Vesna Vučković nije izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda

Ona je dobila samo tri glasa, dok je šestoro članova Sudskog savjeta bilo protiv da ona u punom mandatu rukovodi Vrhovnim sudom

62176 pregleda 87 reakcija 47 komentar(a)
Vučković, Foto: Boris Pejović
Vučković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.07.2023. 19:31h

Sutkinja Vesna Vučković nije izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda.

Kako Vučković odlukom Sudskog savjeta nije dobila dvotrećinsku većinu - Vrhovni sud će i dalje biti u v.d. stanju.

Vučković je tokom glasanja dobila samo tri glasa, dok je šestoro članova Sudskog savjeta bilo protiv da ona i u punom mandatu rukovodi Vrhovnim sudom.

Prema Poslovniku o radu Sudskog savjeta, odluka je donijeta bez prisustva javnosti.

"Savjet nije donio odluku o izboru dr Vesne Vučković za predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore, jer kandidatkinja nije dobila Ustavom propisanu većinu, odnosno 2/3 glasova članova Sudskog savjeta. Predsjednica Sudskog savjeta prof.dr Vesna Simović-Zvicer, Loro Markić i Dobrica Šljivančanin su bili za, dok je ostalih šest članova bilo protiv", navodi se u saopštenju Sudskog savjeta.

Odluka Sudskog savjeta uslijedila je nakon što je to tijelo sa Vučković obavio intervju, koji je trajao sat i po vremena.

Sudski savjet je danas odlučio da počne sa intervjuom sa Vučković iako Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) nije okončala postupak da li je Upravni sud narušio javni interes kada su presudom od 8. maja meritorno odlučili da je ona kandidatkinja za najvažniju funkciju u pravosuđu.

Sudskom Savjetu dostavljen je akt Ministarstva pravde da je Pravosudna inspekcija okončala nadzor u Upravnom sudu, nakon čega je Sudski savjet počeo sa obavljanjem razgovora sa kandidatkinjom.

Sjednica Sudskog savjeta je nastavak od 14. juna kada je to tijelo prekinulo rad zbog dopisa ASK-a da su pokrenuli postupak da li je bilo manipulisanja PRIS sistemom ili nekog drugog uticaja po tužbi Vesne Vučković.

Sudski savjet će opet morati da ponovi konkurs i proceduru izbora za najvažniju fotelju u sudskoj grani vlasti.

Vrhovni sud je u v.d. mandatu od kraja decembra 2020. godine kada je dugogodišnja predsjednica Vesna Medenica napustila sudstvo nakon pritisaka jer nezakonito troši treći mandat.

Vučković u v.d. mandatu od septembra 2021. godine rukovodi Vrhovnim sudom.

Vučković podnijela krivične prijave protiv ASK-a, Savjeta i Perović

Vršiteljka dužnosti predsednice Vrhovnog suda Vesna Vučković tokom intervjua pred članovima Sudskog savjeta je saopštila da je podnijela krivične prijave protiv direktorice Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelene Perović, ASK-a kao pravnog lica kao i Savjeta ASK-a zbog, kako je navela, toga što su "odlučivali dva puta o istoj stvari". Ona je navela i da je ASK bez njenog pristanka "ispitivao njene bankovne račune".

Vučković je navela i da smatra da je ASK izašla van svojih ingerencija zahtjevima za odgadjanje prethodne sjednice na kojoj je trebalo da se na Savjetu razmatra njena kandidatura.

Prema njenim riječima, upravo je zbog istupa ASK, sproveden inspekcijski nadzor presude Upravnog suda, koji je utvrdio njenu kandidaturu.

"Doci ćemo do toga da će nam ASK utvrđivati je li svaka presuda suda ima elemenata korupcije. Uzeli su sebi za pravo više nego što im pripada", kazala je Vučković.

Sudskom Savjetu dostavljen je akt Ministartva pravde o inspekcijskom nadzoru rada Upravnog suda.

Današnja sjednica Sudskog savjeta je nastavak od 14. juna kada je to tijelo prekinulo rad zbog dopisa ASK-a da su pokrenuli postupak da li je bilo manipulisanja PRIS sistemom ili nekog drugog uticaja po tužbi Vesne Vučković.

Ključni prigovor ASK-a se u tom slučaju odnosio na brzinu kojom je razmotrena tužba Vučković pred Upravnim sudom, što, kako su smatrali - nije bio slučaj u drugim primjerima i postupcima koji su se ticali tužbi koje su podnosile druge sudije ili tužiloci...

Posebno je apostrofirano i to što je Upravni sud na sebe preuzeo odlučivanje, odnosno utvrđivanje i predlaganje kandidata o kojem treba da odluči SS na osnovu pratećeg obrazloženja Vrhovnog suda, jer na januarskoj Opštoj sjednici nije utvrđena njena kandidatura uz obrazloženje da nije imala potrebnu kvalifikovanu većinu.

“Presudom Upravnog suda Crne Gore U. br. 5981/23 od 8. maja 2023. godine, koja je objavljena i javno dostupna, predložena je Vesna Vučković za kandidatkinju za predsjednicu Vrhovnog suda. Iako je Upravni sud na upitan način sebi dao za pravo da predloži kandidatkinju umjesto Opšte sjednice Vrhovnog suda, presuda ne sadrži obrazloženje tog predloga, a što je, shodno Zakonu, neophodno za odlučivanje o kandidatkinji”, odgovoreno je iz ASK-a “Vijestima”.

Upravni sud u čijem vijeću su bile sudije Dragan Đuretić, Ana Perović-Vojinović i Davor Stojković, rješavajući upravni spor po tužbi Vesne Vučković protiv Vrhovnog suda radi poništaja akta od 19. januara ove godine, donio je 8. maja presudu kojom je usvojena tužba v.d. predsjednice Vrhovnog suda.

Oni su presudom poništili akt Vrhovnog suda sa Opšte sjednice i donijeli odluku da je “predlog za izbor predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore kandidatkinja Vesna Vučković”.

Sud je ocijenio da je glasovima 12 sudija, tužilja ostvarila neophodnu podršku da bude kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda.

Upravni sud je dao ocjenu oko okolnosti da Vesni Vučković kolege na Opštoj sjednici nijesu dozvolile da glasa iako zato nije postojao zakonski razlog.

“Imajući u vidu određenje iz člana 9 Poslovnika da pravo glasa imaju sudije i predsjednik suda, iz čega proizilazi da je i tužilja kao sudija tog suda imala pravo glasa, morao se proporcionalno umanjiti broj sudija u odnosu na koji se vršilo računanje dvotrećinske većine, za jedno mjesto, odnosno jedan glas i to tužilje. Suprotnim tumačenjem i računanjem glas tužilje je računat samim tim kao negativan čime je dovedena već na početku glasanja u neravnopravan položaj. Dakle, pravilan pristup kod računanja dvotrećinske podrške u odnosu na ukupan broj sudija je nametao računanje u odnosu na 18 sudija, zbog čega računskom metodom glasovi od strane 12 sudija koje je tužilja ostvarila, predstavljaju takođe neophodni broj za kvalifikovanu većinu od 2/3 sudija Vrhovnog suda”, piše u presudi Upravnog suda.

Bonus video: