U Beranama otvorena šesnaesta Ljetnju školu za mlade diplomate „Gavro Vuković“

Ljetnja školu za mlade diplomate „Gavro Vuković“ je ove godine domaćin za preko 50 mladih diplomata iz više od 40 država širom svijeta.

2524 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa otvaranja Ljetnje škole za mlade diplomate, Foto: Biro za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova
Detalj sa otvaranja Ljetnje škole za mlade diplomate, Foto: Biro za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova

Predsjednik Vlade i koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović otvorio je danas šesnaestu Ljetnju školu za mlade diplomate „Gavro Vuković“, u dvorištu Spomen kuće Gavra Vukovića u Beranama. Moto ovogodišnje ljetnje škole je “Towards a New World (Dis)Order”, saopštieno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Ljetnja školu za mlade diplomate „Gavro Vuković“ je ove godine domaćin za preko 50 mladih diplomata iz više od 40 država širom svijeta.

“Velika mi je čast što sam u prilici da vas pozdravim u Spomen kući jednog od najvećih crnogorskih diplomata, koji je smatrao da diplomatija treba da bude i odraz pragmatičnosti i trenutnog konteksta, što se potvrđuje i u današnjem vremenu”, poručio je Abazović.

On je naglasio da je danas, više nego ikada, potrebno sagledati sve aspekte novih geopolitičkih dešavanja, a u cilju što adekvatnijeg prilagođavanja na promjene kojima svjedočimo.

Prisutnima se obratio i predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović, koji je iskazao zadovoljstvo što je, već tradicionalno, Berane domaćin ceremoniji otvaranja Ljetnje škole, te da će ime Gavra Vukovića ostati kao primjer generacijama mladih diplomata u vremenu pred nama.

Dobrodošlicu mladim diplomatama poželjela je i menadžerka projekta Promocija evropskih integracija u Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, Savetka Tomova koja je poručila da su zemlje Zapadnog Balkana kroz ovaj projekat od 2014. godine stvorile novu platformu za saradnju, te da će jedan od prioriteta nove faze projekta biti na obuci mladih diplomata, u cilju jačanja njihovih vještina i znanja.

“Diplomatija predstavlja najsnažniji mehanizam za prevazilaženje svakodnevnih teškoća, te da je posao diplomate da iskustvo i znanje stavi u službu svoje zemlje”, istakla je Tomova.

Prisutnima se obratila i predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori Ekaterina Paniklova, koja je poseban akcenat stavila na ulogu žena u diplomatiji.

“Upravo prethodne sedmice obilježili smo Međunarodni dan žena u diplomatiji, kao podsjetnik na dugi put koji nas očekuje kako bismo osigurali ravnopravno učešće žena u svim sferama političkog života i prepoznali njihov rad u postizanju trajnog mira”, poručila je.

"Akcenat ovogodišnje Ljetnje škole odnosiće se na ulogu i značaj diplomatije u očuvanju mira i bezbjednosti, te prevazilaženju kriza i razvijanju novih modela saradnje. Ljetnja škola se održava od 3. do 7. jula u Kolašinu, Cetinju, Budvi i Podgorici. Ovogodišnji partneri Ministarstva vanjskih poslova za realizaciju ovog projekta su, pored tradicionalno Programa UN za razvoj (UNDP) i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj i Savjet za regionalnu saradnju (RCC).", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: