Recikliraju karton, metal i plastiku

Rad Komunalnog preduzeća Tivat u 2022. karakteriše nastavak aktivnosti na selekciji i reciklaži

3938 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković

Komunalno preduzeće Tivat je tokom prošle godine sakupilo i na deponiju na Možuri kod Bara, odnosno u reciklažni centar Komunalnog preduzeća Kotor, odvezlo ukuopno 9.882 tone miješanog komunalnog otpada.

Vršeći samostalnu primarnu selekciju određenih vrsta otpada, Komunalno Tivat je lani sakupilo 193 tone papira i kartona, jednu tonu plastike, 3,6 tona PET ambalaže, 300 kilograma aluminijumskih limenki, 1,3 tone potrošenih automobilskih guma, te 1,5 tona miješanih metala.

Selektivno sakupljeni otpad predat je firmama ovlašćenim za sakupljanje odnosno otkup određene vrste otpada i to firmi “Sveti Nikola” KD Nikšić i DOO Komunalno Kotor. U menadžmentu Komunalnog rade i ekonomske analize kako bi se u skorijoj budućnosti, u Tivtu počelo i odvojeno odlaganje, sakupljanje i reciklaža staklenog otpada.

Tivatski komunalci lani su sakupili i ukupno 1.505 tona kabastog, odnosno 18,4 tone građevinskog otpada. Sa javnih i privatnih zelenih površina u najmanjoj bokeljskoj opštini, lani je generisano ukupno 3.683 tone zelenog otpada koji je većim dijelom odnesen i prerađen u kompostani Komunalnog preduzeća Kotor u Kavču.

U saradnji sa opštinskim organima i nadležnim ministarstvom, Komunalno Tivat je lani, treću godinu zaredom, organizovalo akciju sakupljanja elektronskog i električnog otpada koji se po klasifikaciji vodi kao opasan. U toj akciji je sakupljeno ukupno 650 kilograma koji je predat kompaniji “Hemosan” Bar.

Tivatsko Komunalno preduzeće je prošle godine nastavilo sa uređenjem kontejnerskih mjesta za miješani komunalni otpad te povećanjem broja mrežastih posuda za separatno odlaganje pojedinih frakcija reciklabilnog otpada. U cilju postizanja višestrukog pozitivnog efekta kada su u pitanju čistoća grada i poštovanje odredbi Zakona o upravljanju otpadom Komunalno je tako lani izgradilo osam kontejnerskih mjesta - niša kapaciteta od dva do četiri kontejnera, betoniranje platoa pored niša za kontejnere na 14 lokacija, izradu i postavljanje dvije nove metalne mreže, boksova kapaciteta 1-3 metra kubna za odlaganje kartona, te izradu i postavljenje dvije nove metalne mreža, kocki od jednog kubika za PET ambalažu.

Mehanizacija firme ojačana je kupovinom dva novija polovna kamiona za prikupljanje otpada pojedinačnog kapaciteta od 22 kubika, te jednog tzv. abrol kipera sa dva abrol kontejnera kapaciteta po 32 kubika, a koji je zhačajno olakšao transport otpada do deponija kod Ulcinja, odnosno Cetinja, te smanjio transportne troškove preduzeću. Inače, tivatski komunalci lani su uslugu odvođenja otpada pružali za ukupno 9.874 korisnika iz kategorije domaćinstava, te za 555 korisnika iz kategorije pravnih lica koji su stalni korisnici, odnosno još 67 pravnih lica koja su sezonski korisnici te usluge. .

Bonus video: