SŽK i Udruženje psihologa: Nasilje u emotivnim odnosima mladih je problem cijelog društva

“Rezultati istraživanja sprovedenog u inicijalnoj fazi projekta, koji se odnosi na prepoznavanje nasilnih oblika ponašanja u partnerskim odnosima kod mladih, ukazuju na zabrinjavajuće podatke”, navodi se u saopštenju SŽK i Udruženja psihologa

1354 pregleda 0 komentar(a)
Predstavljen  priručnik za mlade “Veza mora biti zdrava”, Foto: Sigurna ženska kuća
Predstavljen priručnik za mlade “Veza mora biti zdrava”, Foto: Sigurna ženska kuća

Tematika nasilja u emotivnim odnosima mladih nije samo njihov problem, već društva u cjelini, saopštili su nevladina organizacija Sigurna ženska kuća (SŽK) i Udruženja psihologa.

Oni su danas predstavili priručnik za mlade “Veza mora biti zdrava”. Kako se navodi u saopštenju, problematika nasilja u emotivnim vezama kod adolescenata još uvijek nije prepoznata kao izrazito prisutna u društvu, a često ni među mladima.

“Na ovaj način, neprepoznavanjem navedene problematike i nedovoljnim govorom o istoj, postoji veći rizik da mladi budu izloženi trpnji svih oblika nasilja u emotivnim vezama”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, važno je napomenuti da je adolescencija specifičan razvojni stadijum, u kome vršnjačke grupe igraju najznačajniju ulogu.

Iz SŽK i Udruženja psihologa su rekli da se mladi u toj razvojnoj fazi rijetko povjeravaju odraslima i osobama od autoriteta, i najčešće probleme u interpersonalnim odnosima riješavaju u socijalnom krugu, koji nerijetko nema adekvatan odgovor na njihove potrebe.

“Zato smatramo važnim približavanje ova dva svijeta. Vjerujemo da bi veća otvorenost odraslih stvorila prostor u kome bi adolescenti mogli da govore o svojim potrebama”, rekli su iz SŽK i Udruženja psihologa.

Prema njihovim riječima, tematika nasilja u emotivnim odnosima mladih, nije samo problem mladih, već društva u cjelini.

“Rezultati istraživanja sprovedenog u inicijalnoj fazi projekta, koji se odnosi na prepoznavanje nasilnih oblika ponašanja u partnerskim odnosima kod mladih, ukazuju na zabrinjavajuće podatke”, navodi se u saopštenju.

Istraživanje je pokazalo da 19,5 odsto mladih “guranje, udaranje” ne prepoznaje kao nasilne oblike ponašanja.

Navodi se da 14,5 odsto za isto vjeruju da se donekle odnosi na nasilne obrasce ponašanja, 19,5 odsto je odgovorilo da nijesu sigurni, a 27 odsto vjeruje da se radi o nasilnim obrascima.

Kako su rekli iz SŽK i Udruženja psihologa, to što emotivni partner insistira na tome da imaju zajednički Instagram nalog, 30,5 odsto ne smatra nasiljem.

“A 15 odsto smatra da je donekle netačno da se radi o nasilju, 22,5 odsto nijesu sigurni, 15 odsto da je prilično tačno da se radi o nasilju, a 17 odsto su sigurni da se radi o nasilju”, kaže se u saopštenju.

Prema rezultatima istraživanja, 22,1 odsto smatra da nije nasilje kada momak ili djevojka ismijavaju ili omalovažavaju partnera pred drugima.

Kako se navodi, 10,6 odsto smatra da je to donekle nasilje, 23,1 odsto da je prilično tačno da se radi o nasilju, a 27,1 odsto da je sigurno da je to nasilje.

Rezultati pokazuju da neumjesne šale koje čine da se partneri osjećaju loše, 25,5 odsto smatra da se ne radi o nasilju, a 52 odsto daje prilično ili potpuno tačno da je to nasilje.

U saopštenju se navodi da primoravanje partnera na seksualne odnose onda kada to ne želi 26,5 odsto smatra nasiljem.

Dodaje se da 15,7 odsto smatra da je prilično tačno da se radi o nasilju, 19,3 odsto nije sigurno.

"Da je donekle netačno da se radi o nasilju smatra 13,7 odsto ispitanih, a 24,4 odsto da nije tačno da se radi o nasilju", navodi se u saopštenju.

Istraživanje je pokazalo da primoravanje na učestvovanje u seksualnim aktivnostima koje partnerima ne prijaju, 26,6 odsto ne smatra nasiljem.

Prema rezultatima, dodirivanje intimnih djelova tijela bez jasne saglasnosti partnera 21,5 odsto ispitanih ne smatra nasilnim ponašanjem.

Kako se dodaje, osam odsto ispitanih smatra da je donekle netačno da se radi o nasilju, 10,5 odsto nije sigurno, 23 odsto smatra da je prilično tačno da se radi o nasilju, a 37 odsto ispitnih smatra da je potpuno tačno da se radi o nasilju.

Iz SŽK i Udruženja su kazali da, kada momak ili djevojka bez pristanka partnera snima seksualne odnose, 34 odsto smatra da se ne radi o nasilju.

"A 12,7 odsto da je to donekle nasilje, 14,7 odsto da je prilično tačno da se radi o nasilju, dok 22,3 odsto mišljenja da je potpuno tačno da se radi o nasilju", piše u saopštenju.

Bonus video: