Perunović pozajmio 14.000 dva dana nakon ostavke

Zadužio se bivši predsjednik Odbora direktora Željezare Marko Perunović

55659 pregleda 343 reakcija 39 komentar(a)
“Nesmotrenost dovela do zamjene kartice”: Perunović, Foto: Boris Pejović
“Nesmotrenost dovela do zamjene kartice”: Perunović, Foto: Boris Pejović

Bivši predsjednik Odbora direktora Željezare Marko Perunović dva dana nakon ostavke prijavio je da je od fizičkih lica pozajmio 14.000 eura.

To je uslijedilo nakon što je tvrdio da je greškom kockao sa službene biznis kartice, a ne privatne, kao i da je već sjutradan sa svog računa vratio novac na račun Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

To pokazuju podaci Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), kojoj je Perunović 26. juna ove godine podnio posebni izvještaj, zbog promjene imovine veće od 5.000 eura.

Iz ASK su “Vijestima” odgovorili da je u toku postupak provjere izvještaja o prihodima i imovini bivšeg predsjednika Odbora EPCG-Željezara Nikšić.

Perunović u redovnom godišnjem izvještaju o prihodima i imovini za 2022. godinu, nije naveo da ima ušteđevinu ili štednju, ali ni akcije ili hartije od vrijednosti.

U novom izvještaju, dva dana nakon što je podnio ostavku, prijavio je da je od jednog fizičkog lica pozajmio 9.000, a od drugog 5.000 eura. Iz toga proizilazi da je Perunović novac pozajmio gotovo mjesec nakon što je “greškom kockao” sa državnim novcem.

Perunović je 21. juna, kada je podnio ostavku na tu funkciju, saopštio da je “nesmotrenost u noći između 27. 5. i 28. 5, subota na nedjelju, dovela do zamjene u korišćenju privatne i biznis kartice”.

“Suma koja je povučena sa biznis-kartice odmah je sljedećeg dana uplaćena sa mog privatnog računa, čime se jasno vidi da nikakav pokušaj zloupotrebe i pribavljanja lične koristi nije iskazan…”, naveo je Perunović.

Bivši predsjednik Odbora direktora Željezara-EPCG ostavku je podnio nakon što je “Alternativa Crna Gora” na Fejsbuk stranici objavila da je Perunović službenu karticu koristio za privatna plaćanja na jednoj platformi za kockanje, odnosno, da je bilo 19 transakcija od po 1.000 eura.

Perunović je u ostavci govorio o “svojoj nesmotrenosti” prilikom uplata za kockanje, ali ne i odakle mu novac za to.

Potrošenih 19.000 eura gotovo su ravni njegovim godišnjim prihodima, prema podacima sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije. Navodi se da je u 2022. godini prihodovao nešto iznad 20.000 eura. Na osnovu tih podataka Perunović nema ušteđevine.

Osim ASK, slučaj Perunovića provjerava i Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Nikšiću.

“U Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću formiran je predmet zbog sumnje da je zloupotrijebljena službena platna kartica EPCG-Željezara Nikšić. Preduzimaju se sve zakonom propisane mjere i radnje neophodne za donošenje odluke”, saopšteno je iz tog tužilaštva.

Nakon ostavke Perunovića iz EPCG su potvrdili da je 19.000 eura “povučenih” sa službene kartice već sjutradan vraćeno sa Perunovićevog privatnog računa. Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović kazao je da su u EPCG i u kćerki firmi Željezara odmah reagovali.

“Mi smo pokrenuli te procedure da razgraničimo čije su odgovornosti i bez obzira na to što se smatra da je to u nadležnosti Odbora direktora Željezare i njihovog menadžmenta, mi smo takođe pokrenuli procedure i u EPCG i zakazali smo sjednicu Odbora direktora EPCG prije nego što je bilo šta izašlo u javnost. Znači, nije se krilo, nije se zataškavalo. U međuvremenu je Perunović podnio ostavku”, rekao je Đukanović za TV Vijesti.

Nakon saznanja o kockanju sa službene kartice EPCG, iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvali su na hitnu promjenu prakse prilikom zapošljavanja.

“Kadar se bira po slovu zakona, a mi nažalost imamo situaciju da se kadar bira po političkoj liniji, ili rodbinskoj, pa onda imamo ovakve primjere i ovakve rezultate, imali smo i u prošlosti. Mi godinama pokušavamo da dođemo do podataka o poslovanju EPCG i drugih državnih komapnija, konkretno EPCG ne poštuje zakon o slobodnom pristupu informacijama, pa na taj način ne daje podatke o tome koliko lica i ko su ta lica koja su zaposlili, ne daju podatke o naknadama menadžmentu, ne daju platne liste, ne daju pristup djelovima kolektivnog ugovora. Mi smo i tada sumnjali da se podaci kriju upravo iz razloga da bi se sakrila zloupotreba novca u privatne svrhe”, rekao je Lazar Grdinić iz MANS-a.

Perunović je krajem 2020. došao na mjesto državnog sekretara u Ministarstvu kapitalnih investicija, u aktuelnoj Vladi bio je savjetnik potpredsjednika Vlade za ekonomski sistem, a nedavno je imenovan na čelo Odbora direktora preduzeća EPCG-Željezara.

Bonus video: