Negativno mišljenje revizora za poslovanje RTV Budva

Revizor dao negativno mišljenje na rad Radio-televizije Budva, finansijski iskazi ne prikazuju istinito stanje, a upitno je i njeno postojanje i prostor koji koristi jer zvanično postoji samo "stara" Televizija sa direktorom

7162 pregleda 3 komentar(a)
Sjedište RT Budva je u Starom gradu, Foto: RTV Budva
Sjedište RT Budva je u Starom gradu, Foto: RTV Budva

Priloženi finansijski iskazi u svim značajnim odrednicama ne prikazuju istinito i fer finansijsko stanje lokalnog javnog emitera (LJE) Radio-televizija Budva.

To piše u izvještaju revizora “MV Konsalt” koji je dao negativno mišljenje na rad ove medijske kuće za prošlu godinu.

Upravo je revizorski izvještaj objelodanio sve paradokse o poslovanju te medijske kuće, koja se finansira iz gradske kase. Iako su prije deceniju formirali jedinstvenu medijsku kuću LJE Radio-televizija Budva, spajajući tako odvojene javne radio-difuzne servise Televizija i Radio Budva, svih prethodnih godina i dalje u Centralnom registru privrednih subjekata “živi” Javni radio-difuzni servis (JRDS) Televizija Budva koja ima direktora, kao jedinog zaposlenog sa zaradom.

“Nejasno je kako je LJE RT Budva osnovan po osnovu odluke o osnivanju od strane osnivača - Opština Budva kao pravni sljedbenik JRDS Radio Budva i javnog radio-difuznog servisa Televizija Budva, kada oba društva nijesu ugašena/izbrisana iz Centralnog registra privrednih subjekata prije prve registracije. Inertni odnos osnivača Opštine Budva je umnogome doprinio postojećoj situaciji u društvu. Nejasan je status - osnov korišćenja poslovnog prostora u kojem RT Budva obavlja djelatnost, status opreme koju koristi, obaveze koje je društvo preuzelo, a da nije preuzelo imovinu, odnosno potraživanja iz JRDS Televizija Budva”, navedeno je u revizorskom izvještaju u koji su “Vijesti” imale uvid, a koji potpisuje ovlašćena revizorka Ilinka Vuković.

Kako se navodi, suština je status poslovnog prostora u kojem je smještena televizija u Starom gradu.

“Uvidom u list nepokretnosti upisan je kao korišćenje opštine Budva, a isti je predstavljao ulog odnosno unos kapitala, a nije upisan na JRDS Televizija Budva. Nameće se pitanje da li JRDS Televizija Budva uopšte obavljala djelatnost, Savjet koji je još uvijek registrovan u CRPS iako je odlukom o osnivanju društva razriješen, kako i v.d. direktor koji je već devet godina evidentiran sa primanjima - zaradom u Upravi prihoda i carina od 2011. do 2022. godine i jedini je zaposleni. Dok Opština Budva ne reguliše status JRDS Televizija Budva, društvo će imati neregulisane odnose po pitanju imovine, potraživanja i obaveza”, navodi se u izvještaju.

Kako se navodi, Opština Budva je 2018. godine pokrenula proceduru za sprovođenje skraćenog postupka likvidacije JRDS Televizija Budva, a postupak, tvrdi revizor, nije završen.

“Uvidom u bilans na dan 31. decembar 2017. godine, JRDS Televizija Budva je imala veći iznos obaveza (914.731 euro) nego što je imala sredstava za izmirivanje (332.407 eura) - gubitak iznad visine kapitala je iznosio 582.324 eura”, piše u izvještaju.

Jedan od osnova za negativno mišljenje revizor je našao i u obračunu zarada zaposlenih.

“Uvidom u obračune zarada zaposlenih, obračunska vrijednost koeficijenta iznosi 116 eura po odluci od 23. juna 2017. godine. Odluka nije donesena u skladu s Kolektivnim ugovorom društva. Društvo nema odluku o startnom dijelu zarade koji treba da bude najmanje 70 odsto od obračunske vrijednosti koeficijenta, odnosno 81,2 eura, a Društvo je obračunavalo 63 eura”, navedeno je u izvještaju.

Iako je potpisalo ugovor s Opštinom Budva 7. decembra 2015. godine, kako se navodi u izvještaju, obaveze za poreze i doprinose u iznosu od 523.784 eura koje se u ugovoru odnose na Televiziju Budva, društvo nije priznalo u svojim poslovnim knjigama zbog neriješenog pravnog statusa Televizije Budva.

“Vijesti” nijesu od Opštine dobile komentar o davanju negativnog mišljenja revizora na poslovanje te lokalne medijske kuće koja se finansira novcem građana.

Za prostor ne postoji pravni osnov korišćenja

Revizor navodi da nije dobio na uvid ko je omogućio LJE Radio-televizija Budva boravak u prostoru u zgradi gdje se nalazi administracija i prostorije Radio Budve.

“Nijesmo dobili na uvid ko je omogućio boravak u prostoru, na koji period i da li sa naknadom ili bez naknade za kancelarijski prostor i prostor za emitovanje radijskog emitovanja u zgradi. Društvo koristi prostor za emitovanje televizijskog programa takođe u prostoru za koji ne postoji pravni osnov korišćenja, a za isti nijesmo dobili pravo na uvid. U pitanju je zgrada u Starom gradu. S druge strane, društvo koristi prostor Televizije Budva koja je dalje aktivni pravni subjekt u CRPS, preuzelo je i zaposlene i svu opremu 2013. godine danom osnivanja. Sva predmetna oprema se evidentira vanbilansno na dan 31. decembar 2022. godine, ne vrši se njena amortizacija, ne prikazuje se u poslovnim knjigama, iako korišćenjem opreme LJE obavlja djelatnost i realizuje prihode. Društvo je prethodnih godina više puta upućivalo zahtjev Opštini Budva za regulisanje načina i uslova prostora koje koristi, ali do sačinjavanja ovog izvještaja nije s osnivačem regulisalo način i uslove korišćenja objekata”, takođe je navedeno u izvještaju.

Bonus video: