Beranski tužioci traže ko je đacima "doturio" testove

Iz ODT kažu da će preduzeti radnje i mjere da identifikuju osobu iz tog grada koja je u aprilu počinila krivično djelo

11590 pregleda 6 komentar(a)
Testovi iz matematike procurjeli u Beranama, ne u Rožajama, Foto: Shutterstock
Testovi iz matematike procurjeli u Beranama, ne u Rožajama, Foto: Shutterstock

Beransko Osnovno državno tužilaštvo započelo je analizu materijala koje su im dostavile kolege iz Rožaja, a u vezi sa “curenjem” testova iz matematike uoči eksternog ispita iz matematike za osnovce.

“Nakon što je predmet iz ODT u Rožajama dostavljen ODT u Beranama, uslijedila je analiza dostavljenog materijala, nakon čega će biti preduzete mjere i radnje u cilju obezbjeđenja dokaza i identifikacije učinioca krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, saopštio je “Vijestima” portparol ODT Marko Bojović.

Iz rožajskog ODT krajem prošlog mjeseca saopšteno je da su testovi iz matematike za eksternu provjeru znanja polumaturanata “procurjeli” na teritoriji Berana, a ne Rožaja, kako je ranije postojala sumnja.

Ispitni centar i Ministarstvo prosvjete u aprilu su odlučili da ponište i odrede novi termin za polaganje ispita, nakon što su iz prosvjetari iz Rožaja obavijestili da su testovi iz matematike prije provjere znanja stigli do učenika.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, testovi iz matematike bili su propisno spakovani i dopremljeni školama širom Crne Gore, a fotografije zadataka pojavile su se nešto više od sat vremena prije predviđenog početka testiranja. To je bio prvi put da zadaci stignu do đaka prije nego što su ušli u učionicu.

Tokom prethodnih godina, prosvjetni radnici su upozoravali na brojne nepravilnosti, a uglavnom su maturanti imali “hrabrosti” da fotografišu testove, šalju ih dalje i uglavnom preko mobilnih telefona prepisuju rješenja.

Osim slučaja “curenja” testova iz matematike, tužioci istražuju i slučaj prepisivanja na eksternom maturskom ispitu iz predmeta crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski (CSBH) jezik i književnost.

Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) proslijedilo je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) dopis koji su predali Prosvjetna zajednica i Udruženje Roditelji.

“Dopis koji su Nevladino udruženje Prosvjetna zajednica i Udruženje Roditelji dostavili Vrhovnom državnom tužilaštvu 19. juna, dostavljen je na nadležno postupanje Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT)”, zvanično je saopšteno “Vijestima” iz institucije kojom rukovodi Tatjana Begović.

U obrazloženju dostavljenom udruženjima, tužiteljka Lidija Vukčević objašnjava da se dopis upućuje specijalnim tužiocima zbog toga što se u njemu “izražava sumnja u zakonito postupanje službenih lica koja imaju svojstvo javnih funkcionera”.

“…Kao i drugih sližbenih lica Ministarstva prosvjete, Državne komisije za maturski ispit, test administratora, koordinatora i direktora srednjih škola u postupku ocjenjivanja maturskih/stručnih ispita, organizovanih 2022/2023, posebno za predmet CSBH jezik i književnost, dostavili na nadležno postupanje SDT”, odgovorila je Vukčević organizacijama.

Pored ispitivanja dešavanja na eksternom maturskom ispitu iz CSBH, kada je prva Komisija za ocjenjivanje našla da je više stotina đaka dalo iste netačne odgovore na određena pitanja, organizacije su tražile i da se provjeri zbog čega još nema rezultata istrage rožajskog ODT u slučaju kada je test iz matematike dospio do polumaturanata prije početka ispita.

U dopisu, koji će biti predmet pažnje specijalnih tužilaca, navodi se i da su se, neposredno nakon polaganja testa za CSBH jezik i književnost, u javnosti “pojavili dokazi o prepisivanju unutar Vajber grupe pod nazivom ‘Druženje’”, kao i da su o tome odmah obaviješteni predstavnici uprave Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete.

Maturanti koji su zbog prepisivanja dobili nula bodova na testu iz CSBH i književnosti protestovali su zbog toga ispred Ministarstva i Ispitnog centra. Nakon razgovora ministra Miomira Vojinovića sa njihovim predstavnicima, dogovoreno je da će testovi biti ponovo pregledani, što su članovi Komisije za ocjenjivanje odbili, nakon čega je Vlada smijenila rukovodstvo Ispitnog centra.

Nova komisija ponovo je pregledala radove, a većina učenika je položila ispit, neki čak i visokim ocjenama.

Bonus video: