Romski savjet: Ne podržavamo nasilje ni širenje govora mržnje, ne smatrati krivom cijelu našu zajednicu

"Poštujemo i podržavamo brzo reagovanje i identifikaciju nakon prijave, posle objavljenog snimka na društvenoj mreži Tik-Tok na kojem su iznošene uvrede i psovke na račun srpskog naroda"

3328 pregleda 1 komentar(a)
Romski savjet, Foto: Romski savjet
Romski savjet, Foto: Romski savjet

Romski savjet saopštio je danas da ne podržava nikakav vid nasilja kao ni širenja govora mržnje prema bilo kojem narodu na osnovu vjerskih, nacionalnih i drugih obilježja.

Podgorička policija identifikovala je i juče privela trojicu mladića nakon prijave da su na snimku na Tik toku iznijeli uvrede i psovke na račun srpskog naroda.

Prema nezvaničnim informacijama iz Uprave policije, tužilac se izjasnio da u izjavama Isen Gašija (27), Davida Gašija (23) i Fadilja Sadiković (21) nema elemenata bića krivičnog djela.

"Svjedoci smo da je govor mržnje prisutan gotovo pa svakodnevno, a posebno komentari i objave na socijalnim mrežama predstavljaju problem, ali takođe smo svjedoci da u većini slučajeva svi prijavljeni, evidentirani slučajevi ostaju neriješeni. Poštujemo i podržavamo brzo reagovanje i identifikaciju nakon prijave, posle objavljenog snimka na društvenoj mreži Tik-Tok na kojem su iznošene uvrede i psovke na račun srpskog naroda i zaista smo mišljenja da na osnovu ovog postupka ne treba generalizovati ili smatrati krivom cijelu našu zajednicu", ističe se u saopštenju Romskog savjeta.

Oni su dodali da osim samog kažnjavanja, bilo zatvorski ili novčano, potrebno je u većem stepenu raditi na samoj edukaciji kako romske zajednice tako i većinskog stanovništva, u cilju prepoznavanja upućivanja govora mržnje, jer ne smijemo dozvoliti da nas govor mržnje okružuje i da to bude normalna pojava.

"Ovakvi postupci dovode do sve većeg stepena diskriminacije, predrasuda i stereotipa i društva u kojeg nema demokratije ni međusobnog uvažavanja i poštovanja. Upućujemo svim relavantim institucijama, subjektima da svaki sledeći govor mržnje ili izazivanje iste, bude adekvatno sankcionisan i odmah po prijavi identifikovan, u suprotnom tolerisanje ili upućivanje bilo kakvih izjava, komentara prema bilo kojoj grupi, grupaciji, pojedinki, pojedincu te manjinskoj zajednici u Crnoj Gori, bi dovelo do samog porasta ovog problema", zaključuje se u saopštenju Romskog savjeta.

Bonus video: