Ministarstvo prosvjete: Počela realizacija projekta procjene školske infrastrukture u Crnoj Gori

Ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao je da je ovaj projekat pokrenut kao dio šireg napora ministarstva, sa ciljem podizanja nivoa kvaliteta obrazovanja u Crnoj Gori i kroz bolje upravljanje i efektivnije ulaganje u obrazovnu infrastrukturu

2070 pregleda 5 komentar(a)
Sa događaja, Foto: Ministarstvo prosvjete
Sa događaja, Foto: Ministarstvo prosvjete

Ministarstvo prosvjete saopštilo je danas da je počela realizacija projekta procjene školske infrastrukture u Crnoj Gori

U saopštenju se navodi da je danas u prostorijama Ministarstva prosvjete obilježen početak projekta "Funkcionalna analiza obrazovne infrastrukture sa preporukama za unapređenje".

"Ovaj projekat, koji direktno finansira Vlada Crne Gore, omogućiće postavljanje boljih osnova za planiranje ulaganja u održavanje i izgradnju obrazovne infrastrukture, što će u krajnjem doprinjeti i kvalitetnijem procesu obrazovanja", istakli su iz Ministarstva prosvjete.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao je da je ovaj projekat pokrenut kao dio šireg napora ministarstva, sa ciljem podizanja nivoa kvaliteta obrazovanja u Crnoj Gori i kroz bolje upravljanje i efektivnije ulaganje u obrazovnu infrastrukturu.

"Ovaj projekat je samo jedan dio sveobuhvatnih napora Ministarstva u cilju unapređenja kvaliteta obrazovanja u Cnorj Gori, i to ne samo kroz reviziju i izradu novih politika, već i kroz suštinsko unapređenje uslova za sprovođejnje obrazovnog procesa u školama u Crnoj Gori” kazao je Vojinović, na događaju kom su prisustvovale brojne partnerske institucije

On je dodao da je svrha projekta unapređenje kvaliteta predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Crnoj Gori, obezbjeđivanjem da obrazovna infrastruktura odgovori zahtjevima novih nastavnih planova i programa, ali i obezbijedi punu inkluzivnost i ravnopravno učešće sve djece u obrazovnom procesu.

Iz Ministarstva prosvjete su rekli da će projekat sprovoditi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projekte usluge (UNOPS), čija je predstavnica u Crnoj Gori, Mikela Telatin, istakla važnost adekvatnih infrastrukturnih kapaciteta u pružanju socijalnih usluga.

"UNOPS je počastvovan prilikom da, kao UN agencija specijalizovana za unapređenje fizičke infrastrukture, vodi projekat koji će unaprijediti planiranje, izgradnju i upravljanje školskom infrastrukturom u Crnoj Gori. Osnovna funkcija socijalne infrasrukture jeste da obezbijedi kvalitetnu uslugu i mi ćemo sa velikim zadovoljstvom dati svoj doprinos tom procesu kroz svoj infrastrukturni mandat, stručnost i iskustvo. Ovaj projekat je ujedno i dio napora koji UN agencije ulažu u cilju podrške Crnoj Gori ka ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja", izjavila je Telatin.

Iz Ministarstva prosvjete su rekli da je analiza sektora obrazovanja, sprovedena kroz partnerstvo UNICEF u Crnoj Gori i Ministarstva prosvjete, stvorila osnov za jedan ovakav projekat.

"Jedan od zaključaka te analize je da 68% učenika u Crnoj Gori pohađa svega 13% škola u Crnoj Gori, što ukazuje na neravnomjernu raspoređenost opterećenja na školsku infrastrukturu u različitim dijelovima Crne Gore, ali i veliki pritisak na obrazovnu infrastrukturu naročito u jednom dijelu Crne Gore, što direktno utiče na kvalitet obrazovanja", piše u saopštenju.

Sabina Žunić, zamjenica šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori rekla je da UNICEF pozdravlja odluku Ministarstva prosvjete da investira 300.000 eura u analizu stanja školske infrastrukture na osnovu kojih će dodatna sredstva u budućnosti biti uložena kako bi se ona unaprijedila i to najprije u najkritičnijim situacijama na koje će ova analiza ukazati.

"Vjerujemo da će ona doprinijeti transparentnijem i efikasnijem finansiranju obrazovne reforme u Crnoj Gori", rekla je Žunić.

Iz Ministarstva prosvjete su rekli da će se u periodu projekta koji traje do kraja februara 2024. godine, razviti svi potrebni kapaciteti za sprovođenje funkcionalne analize svake pojedinačne škole u Crnoj Gori, ali i rezultirati izvještajima o stanju infrastrukture na nivou prvih 40 škola.

"U periodu nakon toga će se sprovesti i procjena funkcionalnosti infrastrukure svih preostalih školskih objekta u Crnoj Gori, a u međuvremenu se planira i pokretanje investicionih ciklusa ulaganja u obrazovnu infrastrukturu, u saradnji i sa međunarodnim partnerima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: