Asanović za "Vijesti": Asfaltne baze samo uz amin Zete

Đacima koji iz Zete putuju za Podgoricu biće obezbijeđen prevoz do škola. Nadamo se da ćemo u podjeli sa Glavnim gradom nepravdu ispraviti, tako da ćemo izračunati koliko je iz Zete naplaćeno na prihodnoj strani, a koliko je iz budžeta Podgorice dato Zeti

27258 pregleda 10 komentar(a)
Nekadašnja Gradska opština Zeta bila kao mjesna zajednica: Mihailo Asanović, Foto: Privatna arhiva
Nekadašnja Gradska opština Zeta bila kao mjesna zajednica: Mihailo Asanović, Foto: Privatna arhiva

Đaci iz najmlađe crnogorske opštine od septembra će imati prevoz direktno do škola u Podgorici.

To je u intervjuu za “Vijesti” obećao predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović.

On je kazao i da je administracija Zete tražila raskid ugovora Vlade i privatne firme koja na dijelu Ćemovskog polja u blizini aerodroma “Podgorica” uzgaja ljekovito bilje. Poručuje i da su “ništavne odluke” ranije podgoričke vlasti koja je dozvolila gradnju asfaltnih baza u pojedinim zetskim naseljima.

Asanović naglašava i da je stanje sa odvozom otpada sa teritorije opštine Zeta katastrofalno.

“Na ivici smo ekološke katastrofe”, naglasio je Aanović.

Pola godine ste na čelu najmlađe crnogorske Opštine. Sa kojim izazovima ste se suočili od dolaska na funkciju?

Građani se najviše žale na one probleme koje smo zatekli kad sam došao na čelo Opštine, a to su putna infrastruktura, odvoz smeća, kao trenutno najveći problem, ne samo u Zeti, već i u glavnom gradu, divlje deponije, saobraćajne probleme. Neke od ovih problema smo uspjeli da riješimo, ili relativno riješimo, i ubuduće ćemo ulagati velike napore da olakšamo život građanima Zete u ovim i ostalim segmentima svakodnevnog djelovanja.

Da li ste imali priliku da proučite dokumentaciju nekadašnje Gradske opštine Golubovci? Jeste li uočili nepravilnosti u radu? Koje nepravilnosti ste uočili?

Nekadašnja Gradska opština je bukvalno bila mjesna zajednica. Ako vam kažem samo da je 13 miliona eura za 16 godina vraćeno u kasu Glavnom gradu, zamislite što je moglo biti urađeno u Zeti za tih 13 miliona. Nadamo se da ćemo u podjeli sa Glavnim gradom ovu nepravdu ispraviti, tako da ćemo izračunati koliko je iz Zete naplaćeno na prihodnoj strani, a koliko je iz budžeta Podgorice dato Zeti. I to će biti jedan od zadataka Odbora za razgraničenje.

Na koji način će biti riješeno pitanje vodosnabdijevanja djelova opštine, s obzirom na to da više naselja zavisi od vodoizvorišta van teritorije Zete, zbog čega su u ljetnjim mjesecima do kasno u noć slavine suve?

Još nemamo formiran vodovod, kao ni ostala preduzeća, i to ćemo moći tek tada da rješavamo.

Saopštili ste da je nađeno privremeno rješenje u vezi sa prevozom između Zete i Podgorice i stajalištima kroz glavni grad. Da li će se razgovori nastaviti s obzirom na to da će mnogo građana Zete, zaposlenih u Podgorici, ali i đaci, morati da promijene dva prevoza do određenih lokacija?

Mi ne možemo da odlučujemo gdje će Podgorica da dozvoli stajališta na svojoj teritoriji. Gledamo da, uz dogovor sa tamošnjim gradskim vlastima, obezbijedimo još jednu stanicu gdje bi mogli da staju naši autobusi - u blizini Kliničkog centra, u dijelu preko Morače, kako bi građani mogli lakše da dolaze do svojih poslova i obavljaju svakodnevne aktivnosti. A što se tiče đaka, njima će biti obezbijeđen prevoz direktno do škola.

Uz činjenicu da se podgoričko preduzeće “Čistoća” suočava sa mnogim izazovima, o kojima smo izvještavali prethodnih dana, kakva je situacija u vezi sa odvoženjem otpada na području Zete, za koju su isto zaduženi? Da li dobijate pritužbe građana?

Što se tiče “Čistoće”, situacija je katastrofalna. Pritužbe građana dobijamo svakodnevno, bukvalno smo na ivici ekološke katastrofe, zbog njihovog nerada. Ono što mogu da obećam građanima jeste da ćemo onda kad osnujemo svoje preduzeće i dobijemo mehanizaciju, taj posao obavljati u skladu sa zakonom, i da će oni za novac koji izdvajaju dobiti pravu uslugu.

Da li će i šta Opština preduzeti kad je u pitanju uklanjanje asfaltnih baza, čiju je izgradnju dozvolila prethodna administracija Glavnog grada?

Što se tiče asfaltnih baza, one će moći da budu samo na dijelu na kom mi to odlučimo. Ono što je radila prethodna vlast, nas se ne tiče, i nismo dužni da to poštujemo. Te odluke su ništavne.

Na teritoriji opštine, na Ćemovskom polju, u blizini aerodroma je parcela (više od 30 hektara) koja je u zakup data privatnoj firmi za uzgoj ljekovitog bilja i to na više godina. Ta parcela je, prema raspoloživim podacima u vlasništvu Vlade od 2015, a izvršna vlast, koju je predvodila tada Demokratska partija socijalista, dala je u zakup. Da li ste imali razgovore sa nadležnim organima u vezi sa tom parcelom? Kakav je Vaš, a kakav njihov stav?

Mi smo pisali Vladi i tražili raskid tog ugovora. Smatramo da nijesu ispoštovane ugovorne obaveze i nadamo se da će nam Vlada ubrzo odgovoriti, jer je raskid ugovora jedina opcija koju bi mogli da urade.

Bonus video: