Zarade za hiljadu zaposlenih u Opštini Budva ponovo kasne, platne liste čekaju da "uđu" u Spuž

Viši sud još nije odlučivao da li Milo Božović može da potpiše liste

17515 pregleda 82 reakcija 27 komentar(a)
Ponovo se čeka na potpis: Milo Božović, Foto: Boris Pejović
Ponovo se čeka na potpis: Milo Božović, Foto: Boris Pejović

Radnici, njih 600 koliko ih ima na platnom spisku u Opštini Budva, još nijesu primili junsku zaradu, a kada će im biti isplaćena zavisi ponovo od odluke Višeg suda.

U Opštini “Vijestima” nijesu željeli da odgovore da li su predali platne liste Višem sudu, sa zahtjevom da se odobri njihov unos u spuški istražni zatvor, gdje se nalazi pritvoreni gradonačelnik Milo Božović.

Tu informaciju su potvrdili u Višem sudu, koji su “Vijestima” kazali da su dokumenta dostavljena. Portparolka Višeg suda Marija Raković kazala je “Vijestima” da još nije odlučivano po ovom zahtjevu.

Osim platnih lista za zaposlene u opštinskoj administraciji, na potpis Božovića čekaju i saglasnosti na transfere za javne ustanove, preduzeća, ali i opštinske službe, od kojih se vrši isplata zarada za još 400 radnika. Novac željno čeka I JU “Grad teatar” za realizaciju ovogodišnjeg festivalskog programa, jer do sada Opština im po tom osnovu nije ništa platila.

Nervoza među zaposlenima je gotovo svakog mjeseca iznova prisutna, jer iako je gradska kasa puna novca sa više od deset miliona eura, od zelenog svjetla sudije za istragu zavisi da li će dokumenta biti upućena u istražni zatvor ili ne. Do sada, dva puta je Viši sud odobravao da se odmah ovjere platne liste, a dao je i saglasnost da se ovjere naknade za advokate koji zastupaju Opštinu u najozbiljnijim sudskim procesima.

Posljednje sedmice juna, Božović je potpisivao ugovore i naredbe. Tako je nedavno potpisao ugovor koji je odobrio da se od bjelopoljske kompanije “Meso promet” za 11 hiljada eura kupi polovno teretno vozilo. Potpis na ugovor stavio je 26. juna i to je treći ugovor u proteklih nekoliko dana na koji je Božović stavio potpis. Iz Opštine “Vijestima” nijesu željeli da odgovore da li je dokument lično potpisao Božović, koji se nalazi u spuškom Istražnom zatvoru ili je stavljen njegov faksimil.

Božovićev potpis se našao i na Naredbi o zabrani loženja vatre na otvorenom prostoru u periodu od 1. juna do 1. oktobra na teritoriji opštine, a potpisao je i Odluku o sufinansiranju programa rada sportskih klubova za ovu godinu, kojom je iz budžeta za rad 31 kluba opredijeljeno 147 hiljada eura. Potpis je stavio i na Odluko o sufinansiranju programa rada školskih sportskih klubova, klubova osoba sa invaliditetom i sportsko-rekreativnih društava, za šta je opredijeljeno ukupno 7.300 eura.

Pripadnici Specijalnog policijskog tima uhapsili su po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva 13. aprila Božovića, sumnjičeći ga za stvaranje kriminalne organizacije i tri transporta kokaina. Prvi čovjek Budve se od tada nalazi u spuškom zatvoru i u više navrata su njegovi branioci negirali je krivicu.

Nedavno je Apelacioni sud odbio je kao neosnovane žalbe branilaca predsjednika Opštine Budva, izjavljene protiv rješenja Višeg suda o produženju pritvora ovom okrivljenom.

Rješenjem Višeg suda u Podgorici produžen je pritvor za još dva mjeseca Božoviću zbog sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i tri krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Određeno je da će pritvor trajati po ovom rješenju do 13. jula 2023. godine

Bonus video: