Pljevlja: Dani lavande od 7. do 9. jula

"Svi posjetioci, naredna tri dana, imaće priliku da uživaju u mirisima i proizvodima lavande, ali i ostalih vrsta ljekobilja koje se uzgajaju na rekultivisanim površinama Rudnika uglja AD Pljevlja", navodi se u saopštenju.

5829 pregleda 0 komentar(a)
Dani lavande, Foto: Goran Malidžan
Dani lavande, Foto: Goran Malidžan

U organizaciji Rudnika uglja, u periodu od 7. do 9. jula u Pljevljima će biti održani Dani lavande, a ova manifestacija, koja će kako je najavljeno postati tradicionalna biće održana na plantaži koju je najveća pljevaljska kompanija zasadila na platou rekultivisanog kopa Cementara.

Planataža lavande, prostire se na površini od oko 4,5 hektara, a već godinu na njoj se odvija sertifikovana organska proizvodnja.

"Svi posjetioci, naredna tri dana, imaće priliku da uživaju u mirisima i proizvodima lavande, ali i ostalih vrsta ljekobilja koje se uzgajaju na rekultivisanim površinama Rudnika uglja AD Pljevlja", navodi se u saopštenju.

Na štandovima će biti izloženo eterično ulje od aromatičnih vrsta iz organske proizvodnje, sa zasadavrsta iz organske proizvodnje, kao i aromatični hidrolat, sušeni cvijetovi lavande, rasadi lavande i žalfije kao i drugi proizvodi koji imaju primjenu u farmaceutskoj i parfimerijskoj industriji.

Dani lavande
Dani lavandefoto: Goran Malidžan

Dosta Palibrk, inženjer za rekultivaciju u Rudniku uglja, kaže da se manifestacija u Rudniku uglja, održava u sklopu turističke ponude grada a posjetioci će moći da učestvuju u žetvi svježih cvjetova, obiđu rekultivisane površine i uvjere se u postignute rezultate u okviru projekta rekultivacije degradiranih površina.

"Vršimo pripremu zemljišta za nove zasade, navlačeći humus i zemlju sa otkrivke kopova na prostoru Kutlovača. Novi zasad na Kutlovači, trenutno broji oko 40.000 sadnica timijana, 30.000 žalfije i 15.000 novih sadnica lavande", kazala je Palibrk.

Po projektu rekultivacije planiran nastavak radova na površini od 10 do 15 hektara zemljišta ove jeseni.

"Po zakonu dužni smo da rekultivišemo površine ugroženeiI degradirane radom Rudnika uglja. Proizvodimo ljekovite vrste koje imaju perspektivu. Sertifikaciono tijelo “Organsko je OК” izdalo je organski sertifikat za uzgoj bilja. Organska kontrola i fitosanitarna inspekcija redovno uzimaju uzorke naanalizu. U analiziranim uzorcima biljnog materijala nisu pronađene nedozvoljene supstance niti tragovi teških metala ili fitopatogenih bolesti . Uzorke eteričnih ulje šaljemo u Sloveniju na gasno- hromatografsku analizu. Svi parametri su u granicama preporučenih i dozvoljenih po evropskim standardima, koja propisuje fizičke i hemijske zahtjeve etarskih ulja. Blizina kopa i separacije nije uticala na kvalitet etarskih ulja.", kazala je Palibrk.

Istakla je da je zasad iz 2021. godine na oko 4 hektara, ogledno imanje i da se pokazalo da odabranim vrstama ljekovitog bilja odgovaraju klima i zemljišta.

Palibrk kaže da su sa 0.5 hektara pod žalfijom, imali prinos preko 1 tone, a od destilirane prosušene mase herbe dobil su blizu 3 litra etarskog ulja.

"To je dobar prinos s obzirom da je kišna godina, očekujemo još bolje rezultate iz žetve u avgustu".

Planirana je saradnja sa otkupljivačima eteričnih ulja iz inostranstva.

"Uvodimo nove vrste biljaka sve u cilju pospješivanja kvaliteta životne sredine našeg grada", kaže Palibrk.

Rudnik uglja trenutno ima oko 9 hektara zasada aromatičnog bilja od kojih su trenutno zasađene dvije vrste lavande, žalfija, timjan i miloduh. Osim zasada aromatičnih vrsta, u okviru Službe za rekultivaciju postoji i usjev krompira na površini od oko 2 hektara, kao i rasadnik ljekovitih vrsta za potrebe sadnje novih zasada.

Iz Rudnika su ranije saopštili da će ukoliko sve bude teklo po planu, u narednom periodu ljekobilje zasaditi na površini od sto hektara.

Bonus video: