Iz GI "Zdravi Mojkovac" pisali ambasadoru: "Da li bi Švajcarska dozvolila devastaciju uz zastarjelu tehnologiju"

Iz građanske inicijative ocijenili da predloženi rudarski projekat "prijeti da uništi životnu sredinu i dobrobit lokalne zajednice"

2158 pregleda 28 reakcija 4 komentar(a)
Mojkovac, ilustracija, Foto: Shutterstock
Mojkovac, ilustracija, Foto: Shutterstock

Građanska inicijativa "Zdravi Mojkovac" obratila se pisanim putem švajcarskom ambasadoru u Crnoj Gori i Srbiji Ursu Šmidu kako bi, kako je saopšteno, adresirali ozbiljne zabrinutosti u vezi s predloženim rudarskim projektom koji "prijeti da uništi životnu sredinu i dobrobit lokalne zajednice".

"Tara Resources AG, švajcarska kompanija koja je preuzela ugovor o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju sulfidnih polimetaličnih ruda, izrazila je svoju namjeru da započne rudarske aktivnosti na području bivšeg rudnika 'Brskovo' kod Mojkovca. Područje koje se razmatra prostire se na gotovo 7.000.000 kvadratnih metara, značajno prelazeći u zaštitnu zonu Nacionalnog parka Biogradska gora. Dodatno, predloženi projekt ne adresira prisustvo žive (Hg) na tom području, iako je u državnim geološkim studijama prepoznato kao rudnik žive. Studija koju je sprovela Tara Resources AG, a koju je izradio Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor, nije usaglašena sa crnogorskim zakonodavstvom i nedostaje osnovnih elemenata objektivnog pristupa postojećim opasnostima", navodi se u saopštenju.

Građanska inicijativa "Zdravi Mojkovac", dodaju, podnijela je primjedbe i mišljenja na oba dokumenta povezana s projektom, koja su nedavno bila predmet javne rasprave.

"Međutim, njihove brige su se povećale nakon saznanja da je Tara Resources AG dio novoosnovane Švajcarsko-crnogorske privredne komore, organizacije na čijem je predstavljanju bio prisutan njegova Ekselencija ambasador Šmid. Građanska inicijativa je uputila dopis direktno Privrednoj komori Crne Gore i dobila odgovor da Komora nije bila uključena u projekat, odnosno da državne institucije - Crnogorska privredna komora, zatim da potencijalno Švajcarska privredna komora, nisu povezane sa novoosnovanom Švajcarsko-crnogorskom privrednom komorom", piše u saopštenju.

Polazeći od prijateljstva između Švajcarske i Crne Gore, te "prepoznajući reputaciju Švajcarske po pitanju odgovornosti, preciznosti i posvećenosti ljudskim pravima i zaštiti životne sredine", iz Građanske inicijative "Zdravi Mojkovac" apelovali su na švajcarskog ambasadora da pažljivo razmotri primjedbe koje su im upućene.

"Njihova velika zabrinutost leži u činjenici da švajcarska kompanija predlaže devastirajući projekat koji ozbiljno ugrožava područje između dva nacionalna parka i UNESCO-om zaštićene rijeke Tare. Građani Mojkovca su ogorčeni ovim planovima i već su pokrenuli kampanju prikupljanja potpisa kako bi izrazili svoju volju protiv otvaranja rudnika i rudarskih aktivnosti", dodaje se.

Iz GI "Zdravi Mojkovac" su kazali i da, iako konačna odluka o otvaranju rudnika leži u rukama crnogorske vlade, žele znati da li bi Švajcarska "dozvolila takvu devastaciju uz zastarjelu tehnologiju koja nije prihvatljiva ni u afričkim bivšim kolonijama".

"Takođe, postavlja se pitanje da li je Tara Resources AG kredibilni predstavnik Švajcarske i Švajcarske privredne komore. Građani Mojkovca se nadaju da će njegova ekselencija ambasador, uvažavajući njihovu brigu za zdrav život i očuvanje životne sredine, prepoznati važnost njihovog apela i pomoći im u ostvarivanju njihovih prava", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: