Učešće u održivoj budućnosti regiona

NLB Grupa je vodeća bankarska i finansijska grupa sa sjedištem i ekskluzivnim strateškim interesom u našem matičnom regionu – Jugoistočnoj Evropi

1056 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NLB Banka
Foto: NLB Banka

Kao finansijska grupa i insitucija od sistemskog značaja nismo, međutim, usmjereni na striktno poslovne teme. Pored dobrih poslovnih rezultata koji doprinose ekonomskom razvoju regiona, želimo da uobličimo i unaprijedimo društvene niti sredine u kojoj živimo i da doprinesemo kvalitetnijem životu svih njenih stanovnika. Stoga smo održivost u najširem smislu stavili u srce naših poslovnih odluka i akcija. Naši napori se bave izazovima životne sredine, ali i društvenim i važnim aspektima upravljanja.

Uspostavili smo okvir održivosti NLB Grupe i pridružili se Alijansi Ujedinjenih nacija Net Zero Banking Alliance, koja ima za cilj da uskladi kreditne i investicione portfelje sa postizanjem nulte neto emisije do 2050. godine ili ranije. Nastavili sa razvojem niza zelenih usluga i rješenja, vodimo računa o sopstvenom ugljeničnom otisku, podržavali i promovisali sport, kulturu i socijalno ugrožene grupe. Prepoznali smo ne samo mogućnosti, već i našu odgovornost za pomoć privredi i van okvira bankarstva, što je pokazao projekat #OkvirPomoći u svom trećem izdanju, tokom kojeg smo podstakli razmišljanje i diskusiju o održivoj budućnosti našeg matičnog regiona.

Izuzetno smo ponosni što su naši napori i naš napredak međunarodno prepoznati i potvrđeni našim prvim ESG rejtingom. Naime, Sustainalitics je ocjenio NLB sa ESG ocjenom rizika od 17,7 i niskim rizikom od materijalnih finansijskih uticaja ESG faktora, što nas je dodatno uvjerilo da idemo pravim i plemenitim putem.

NLB Banka predano radi na cilju da u sve svoje aktivnosti integriše Principe Ujedinjenih nacija za odgovorno bankarstvo. Riječ je o jedinstvenom okviru za održivu bankarsku industriju, razvijenom u inovativnom partnerstvu između banaka i Ujedinjenih nacija. NLB d.d. je kao matična banka NLB Grupe 2020. godine potpisala Principe za odgovorno bankarstvo Ujedinjenih nacija, i sve članice NLB Grupe, koja posluje u regionu jugoistočne Evrope, slijede njen primjer i postepeno uključuju održivost u poslovni model banke.

Intenzivno se bavimo i zelenom strategijom: Grupacija je svjesno odlučila da ne finansira energiju iz uglja, a sa druge strane da finansira zelene projekte u našem matičnom regionu. Uvodimo nove održive proizvode, kao što su tzv. zeleni krediti za korporativna ulaganja u energetsku efikasnost poslovnih zgrada i smanjenje ugljeničnog otiska, ali obnovoljvim izvorima energije poput vjetroparkova, sa ciljem brzog prelaska na zelenu energiju koja će obilježiti novo poglavlje u energetskoj tranziciji Jugoistočne Evrope.

U nastavku dijelimo najvažnije aktivnosti NLB Banke na polju održivosti, na koje smo posebno ponosni.

Okvir pomoći

NLB Grupa sa svim svojim bankama članicama godinama unazad realizuje projekat Okvir pomoći, koji je prvih godina bio usmjeren na pomoć kompanijama pogođenim epidemijom korona virusa, dok je cilj prošlogodišnjeg projekta bio pronalazak jedinstvenih i inovativnih ideja koje na najbolji način rješavaju izazove održivosti u regionu, kako bi se takve preduzetničke ideje i poslovanje finansijski podržale. Kroz projekat „Okvir pomoći“ 2022. godine Banka je podržala lokalnu poslovnu zajednicu. Fokusirali smo se na podršku održivim projektima i zelenim idejama koje će donijeti napredak, priliku za razvoj i bolji život u regionu. Predstavljajući regionalni konkurs, organizovali smo predavanje Radivoja Drobnjaka iz Naučno tehnološkog parka Crne Gore, koji je ukazao na značaj i urgentnu potrebu za uspostavljanjem cirkularne ekonomije.On je prisutnim predstavnicima preduzeća i start up-ova objasnio da cirkularna ekonomija predstavlja alternativni koncept tradicionalnoj linearnoj ekonomiji koja je kod nas zastupljena (uzmi, napravi, rasipaj) i skrenuo pažnju na to da bazični koncept cirkularne ekonomije nastoji da smanji otpad, povrati (regeneriše) resurse na samom kraju životnog vijeka proizvoda i usmjeri ih nazad u novu proizvodnju, čime se značajno smanjuje pritisak na životnu sredinu.

Okvir pomoći - Kana Radević
Okvir pomoći - Kana Radevićfoto: NLB Banka

Na regionalnom konkursu smo uključili 300 održivih projekata i ideja (58 je došlo iz Crne Gore) i regionalni žiri među 60 kandidata koji su ušli u uži izbor odabrao 3 pobjedničke održive ideje kandidata iz Slovenije, Srbije i Crne Gore koji su nagrađeni sa 100 hiljada eura u cilju daljeg razvijanja svojih održivih ideja. Treće mjesto na regionalnom takmičenju, i novčanu nagradu od 20.000€ za implementaciju projekta koji je u službi održivosti, osvojila je kompanija Montex Elektronika iz Crne Gore, koja se svojim projektom “Mokos” bavila problemom frekventnosti požara na teritoriji Crne Gore u ljetnim mjesecima, koji su prethodnih godina izazvali nemjerljive materijalne gubitke i štete po životnu sredinu i zdravlje građana. “Mokos” nudi softversko rješenje ovog problema i uspostavljanje sistema monitoring centra za rano otkrivanje požara i pravovremeno reagovanje nadležnih javnih službi. Svi crnogorski finalisti dobili su dodatnu podršku u vidu promocije putem komunikacionih kanala NLB Banke i medijskih partnera projekta #OkvirPomoći – Bloomberg Adria, Pro Plus i Europlakat regionalno i Metropolis Media, Portal Bankar, Nova M TV, RTCG u Crnoj Gori.

Volonterske akcije sadnje - Stvaramo bolju budućnost

Jačanje svijesti o značaju očuvanja životne sredine jedno je od starteških opredjeljenja NLB Banke u okviru Politike korporativne društvene odgovornosti. Briga o prirodi jedan je od naših najvažnijih zadataka, što uvijek iznova pokazujemo načinom razmišljanja, poslovanja i djelovanja. Želimo da ostavimo bolje tragove za generacije koje dolaze. Zato smo odlučili da našu petogodišnju misiju ozelenjavanja svih školskih dvorišta u Crnoj Gori, započnemo baš 22. aprila ove godine, na Dan planete Zemlje, sadnjom stabala u OŠ „Radojica Perović“. Tokom proljeća, ozelenili smo četiri školska dvorišta u Podgorici i jedno u Bijelom Polju. Akciju sadnje organizovali smo u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine, a školska dvorišta su zelenija uz stabla maslina, platana, lipa i fotinija, ali i šarenija uz cvjetove suncokreta.

sadnja OŠ Radojica Perović
sadnja OŠ Radojica Perovićfoto: NLB Banka

U NLB Banci rade ambiciozni, znatiželjni ljudi koji su spremni da uče kontinuirano i oni predstavljaju našu najveću vrijednost. Sadnja drveća je jedna od aktivnosti kojom podržavamo našu zemlju, naš dom, ali i prilika da cijela NLB porodica uči radeći plemenite stvari. Zasađena drveća će proizvoditi kiseonik i stvarati hlad za svijetle buduće generacije naše države. Volonterski klub NLB Banke prošle godine je pošumljavao i brdo Goricu, jedno od najljepših izletišta, pluća našeg grada, simbolično donirajući oko 300 stabala, za svakog našeg zaposlenog po jedno. Na taj način željeli smo da damo doprinos oporavku područja ovog brda, koja su najviše stradala u požaru.

Podrška tranziciji na low-carbon poslovanje u regionu Jugoistočne Evrope

Usmjeravamo svoje poslovanje u skladu sa preporukama Pariskog sporazuma o ublažavanju klimatskih promjena.Trudimo se da pružimo podršku sveukupnoj tranziciji na low-carbon poslovanje u regionu, prvenstveno svojim primjerom djelovanja. U NLB Banci vodimo računa o potrošnji papira ( u 2022.godini na grupnom nivou sačuvali smo 866 stabla), apelujemo na svoje zaposlene da ne koriste automobil za dolazak na posao, omogućavamo im rad od kuće, podržavamo brojne „zelene“ aktivnosti kojima se volonterski priključuje veliki broj naših zaposlenih. Na taj način odgovaramo na potrebe prirode koje u budućnosti nećemo moći da ignorišemo, i koje će, u krajnjem, uticati na uspjeh, ali i opstanak našeg poslovanja. Prvi korak ka smanjenju emisija gasova jeste u pravovremenom i tačnom mjerenju ugljeničkog otiska, pa se trudimo da zajedno sa svojim klijentima pratimo i mjerimo ovaj parametar, i na taj način zajednički damo neophodan i vrijedan doprinos zaštiti našeg zajedničkog doma, naše planete.

Pomoć ugroženim kategorijama društva

NLB Banka značajan dio sredstava svake godine usmjerava na brojne sponzorske i donatorske aktivnosti. Jedna od najvažnijih aktivosti iz domena društvene ogovornosti realizovana je u posljednjem kvartalu 2022. godine, kroz novogodišnju donaciju u iznosu od 50 hiljada EUR. Sredstva za donaciju u ukupnom iznosu od 500 hiljada EUR za sva tržišta na kojima posluje, obezbijedila je NLB Grupa. O primaocima donacije odlučivali su naši zaposleni, koji su predlagali i glasali za različita udruženja, humanitarne organizacije i grupe kojima će se dodijeliti novčana pomoć. U Crnoj Gori smo uručili donacije Udruženju roditelja djece oboljele od dječijeg karcinoma „Fenix”, Narodnoj kuhinji glavnog grada i Centru za autizam, razvojne poremećaje i dječju psihijatriju „Ognjen Rakočević”.

novogodišnja donacija
novogodišnja donacijafoto: NLB Banka

Podrška lokalnoj ženskoj biznis zajednici

Kao Banka primarnog izbora za više od 32% registrovanih biznisa kojima upravljaju žene u Crnoj Gori, NLB je na ukazano povjerenje klijentkinja uzvratila programom koji nudi bolje bankarsko iskustvo, uz posebno olakšan pristup izvorima finansiranja, koji je i dalje glavna prepreka široj inkluziji preduzetnica, i to kroz značajne pogodnosti kreirane na osnovu temeljne analize tržišta, a koje su u potpunosti prilagođene njihovim potrebama i koje uklanjaju barijere za rast i razvoj. U okviru Programa „Žene u Biznisu“ koji sprovodi EBRD, a u organizaciji Banke, u 2022. godini je završen niz besplatnih edukacija na temu „CRM – Upravljanje odnosima sa kupcima“. Program „Žene u biznisu“ ima za cilj da podrži potencijal preduzetnica omogućavajući pristup finansiranju i znanju potrebnim za rast poslovanja. NLB Banka je u posljednjem kvartalu 2022. podržala i projekat „Top Women Business Montenegro 2022“ kao generalni pokrovitelj. Projekat je podrazumijevao niz aktivnosti koje su imale za cilj osnaživanje poslovne zajednice žena u Crnoj Gori.

Podrška ženskoj biznis zajednici
Podrška ženskoj biznis zajednicifoto: NLB Banka

NLB Frendi debitna kartica za mlade napravljena od recikliranog materijala

NLB Banka je nedavno lansirala NLB Frendi debitnu karticu za mlade, napravljenu od recikliranog materijala, i namenjena mladim generacijama uzrasta od 13 do 29 godina. Nastala je u saradnji sa Evropskom karticom mladih (EYCA) i Mastercard-om. Briga o ličnim finansijama, kao i stvaranje mogućnosti koje će mladima olakšati i ulepšati život, ključni su zadaci Frendi kartice, sa podjednako važnim ekološkim obeležjem, čime NLB banka još jednom demonstrira da osim brige o društvu, nikada ne zanemaruje ni prirodu. Frendi nudi brojne pogodnosti, među kojima su, između ostalog, beskontaktno plaćanje, popusti na više od 400 prodajnih mesta, kao i besplatno podizanje gotovine na NLB bankomatima širom Crne Gore i regiona. Kartica je međunarodno prihvaćena i mladi će moći da je koriste bilo gdje u svijetu.

Podrška izgradnji stambenog komplexa „Cortex selo“

NLB Banka je podržala izgradnju stambenog kompleksa „Cortex selo“, namijenjenog zaposlenima u crnogorskim IT kompanijama. Projekat vrijedan oko 16 miliona eura, biće završen tokom 2025. godine.

NLB
foto: NLB Banka

Čvrsto vjerujući da je dom tamo gdje su ljudi, domom doživljava matični region u kojem posluje i zato želi da doprinese smanjenju odliva IT kadra iz Crne Gore, i da svoju društvenu odgovornost pokaže kroz obezbjeđivanje uslova da mladi ljudi ostanu u Crnoj Gori. Njihova znanja i vještine je teško nadomjestiti u izazovnim vremenima digitalizacije koja su pred nama. Osim povoljnih finansijskih uslova, iskoristili smo svoje iskustvo i znanje kao lider na tržištu stambenog finansiranja u Crnoj Gori, kako bismo strukturirali ponudu koja će najbolje odgovarati zaposlenima u crnogorskim IT kompanijama koji žele da riješe stambeno pitanje. Ovaj projekat će postaviti nove standarde koji se odnose na održivost stambene izgradnje, ali i podstaći ukupni inovacioni kapacitet Crne Gore.

Ulaganje u razvoj sporta

Društveno odgovorno poslovanje Banke i dalje je usmjereno na snažnu promociju sporta, kroz podršku većim i manjim sportskim klubovima, mladim sportistima, čiji talenat i sportski duh su inspiracija za cijelo društvo i doprinose dobrom zdravlju i blagostanju. U protekloj godini nastavili smo dugogodišnju saradnju sa Košarkaškim klubom Budućnost Voli putem Zlatnog sponzorskog ugovora za učešće na regionalnom takmičenju - ABA Liga i učešće u Euro Kupu. Takođe smo potpisali dvogodišnji sponzorski ugovor sa KK Derby, takođe učesnika ABA lige, sa ciljem pružanja podrške u takmičarskim sezonama 2022./2023. i 2023./2024. Napominjemo da je i NLB Grupa snažno posvećena razvoju regionalne košarke, kao zvanični sponzor ABA lige 2.

U oblasti sporta za mlade, NLB Banka je donacijama pomogla više juniorskih klubova iz različitih sportova, dajući doprinos poboljšanju uslova za bavljenje sportom mladih talenata. Podržali smo i Šahovski savez Crne Gore u realizaciji projekta „Šah u škole“, te sponzorisali Kadetsko prvenstvo Crne Gore u šahu.

Finansijsko opismenjavanje

Kao finansijski mentor, Banka je posvećena savjetovanju u oblasti finansijske pismenosti. Naime, uz pomoć posebne web platforme u okviru web portala, kao i zvaničnih profila Banke na društvenim mrežama, klijentima i drugim zainteresovanim građanima se pružaju korisni finansijski savjeti, dajući odgovore na pitanja kako samostalno upravljati ličnim i poslovnim finansijama, kako se razumno zaduživati, te kako planirati finansijsku budućnost. Banka je u ovoj nastavila sa projektom posjeta osnovnim školama i predškolskim ustanovama koje, uz simbolične donacije opreme i potrepština za škole, imaju za cilj da se djeca kroz interaktivan pristup edukuju o osnovnim finansijskim pojmovima i o značaju štednje i odgovornog odnosa prema novcu.

Finansijsko opismenjavanje
Finansijsko opismenjavanjefoto: NLB Banka

Podrška organizaciji prvog međunarodnog Samita na temu održivosti u Crnoj Gori

U cilju promovisanja održivog razvoja i odgovornog ulaganja na Zapadnom Balkanu, podržali smo kao Srebrni sponzor organizaciju prvog velikog regionalnog događaja na temu ESG-a.ESG Samit Zapadnog Balkana koji je održan Porto Montenegru, obuhvatio brojne govore, panel diskusije i radionice koje su vodili vrhunski ESG praktičari i stručnjaci za održivo ulaganje. Teme diskusije uključile su klimatske promene, ljudska prava, upravljanje lancem snabdevanja i još mnogo toga.

WB ESG Samit
WB ESG Samitfoto: NLB Banka

Poboljšanje kvaliteta života u našoj matičnoj regiji, Jugoistočnoj Evropi, jedan je od ključnih strateških ciljeva NLB Grupe i NLB Banke AD Podgorica kao njene članice. Za nas ovaj region nije samo tačka na mapi. Ovaj region je naš dom. U želji da ga poboljšamo i dalje razvijamo za sadašnje i buduće generacije, krenuli smo putem intenzivnog integrisanja održivosti u naše poslovanje. Iznad svega, kroz finansiranje želimo da ubrzamo tranziciju Jugoistočne Evrope u nisko-ugljeničnu ekonomiju.