Mještani Bijedića za nedjelju najavili novu blokadu puta Bijelo Polje - Prijepolje

"I pored dosadašnjih blokada i obraćanja državnim institucijama, tražeći da se raskine koncesioni ugovor koji je Vlada i Ministarstvo kapitalnih investicija potpisalo sa preduzećem Elas, nijesmo dobili nikave odgovore, kako od Opštine Bijelo Polje tako ni od institucija koje su dale dozvole, kojim je predviđena devastacija Bijedića, Voljavca i Podbreža"

1463 pregleda 2 komentar(a)
Sa ranijeg protesta, Foto: Jadrankla Ćetković
Sa ranijeg protesta, Foto: Jadrankla Ćetković

Mjestani Bijedića, u kojem se nalazi poznato arheološko nalazište iz neolita, najavili su novi protest i blokadu magistralnog puta Bijelo Polje - Prijepolje u nedjelju 9. jula u 12 sati.

Blokada će trajati sat.

"I pored dosadašnjih blokada i obraćanja državnim institucijama, tražeći da se raskine koncesioni ugovor koji je Vlada i Ministarstvo kapitalnih investicija potpisalo sa preduzećem Elas, nijesmo dobili nikave odgovore, kako od Opštine Bijelo Polje tako ni od institucija koje su dale dozvole, kojim je predviđena devastacija Bijedića, Voljavca i Podbreža. Da li je u pitanju neznanje ili svjesna namjera da se ovaj prostor raseli i totalno devastira pitamo se svakodnevno", kazao je predsjednik građanske inicijative "Zaštitimo Bijediće" Krsto Tvrdišić.

Do sada je, posjetio je on, jedino reagovala Uprava za zaštitu kulturnih dobara koja je ovaj lokalitet stavila pod zaštitu i prinudila resororno ministarstvo da reaguje i stopira devastaciju do kraja arheološkiih istraživanja.

"Ćutanje predsjednika Opštine Petra Smolovića i lokalnih institucija navodi nas na pomisao da su njima preči interesi pojedinaca, umjesto mještana koji vjekovima žive na tom prostoru", rekao je Tvrdišić.

Mještani su se obraćali i Upravi za šume i Upravi za vode, jer se na tom prostoru nalaze šume, vodoizvorišta i kaptaže vodovoda koje koriste mještani Bijedića, Voljavca, Podbreža i Gubavča, ali odgovora nije bilo.

"Zbog svega navedenog obratićemo se nadležnim sudovima kao i glavnom specijalnom drzavnom tuziocu da se ispitaju sve eventualne nezakonitosti u davanju dozvola. Poručujemo lokalnim i državnim institucijama da nećemo dozvoliti devastaciju i uništavanje svojih imanja, kuća, prirode i prava na normalan život. Nećemo odustati i nastavicemo sa borbom za normalan život i svoja prava branićemo i životima", zaključio je Tvrdišić.

Bonus video: